maandag 28 december 2015

Verlegen assertief

Je gedraagt je verlegen. En dat kun je veranderen en overwinnen. Ik weet dat dit statement verontwaardiging kan oproepen. Geloof me echter wanneer ik zeg: iedereen weet hoe het voelt om verlegen te zijn.


Verlegen assertief

Iedereen kent die angst, in meer of mindere mate. Een adequaat assertieve houding betekent opkomen voor zichzelf en de eigen mening, rechten en standpunten zonder gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel verlegen en introverte personen en mensen met autisme is assertief gedrag een moeilijke opgave.


Assertief zijn’ of ‘assertiviteit’. De Van Dale is er kernachtig over. Maar wat betekent het nu precies om assertief te zijn? Het is in elk geval niet wat veel mensen denken dat het betekent. Een aantal misverstanden over assertiviteit opgelost én de ware betekenis van assertief zijn – lees je hier.


Subassertief gedrag komt meer voor bij verlegen en introverte mensen. Deze mensen hebben erg veel moeite met het vertonen van assertief gedrag. Voorbeelden van assertief gedrag zijn het uiten van kritiek, voor jezelf kunnen spreken, het durven uiten van emoties, de eigen wensen formuleren, maar ook het uiten en geven van complimenten. Verlegen zijn is geen angststoornis De alomtegenwoordigheid van sociale angst doet verlegen mensen geen goed.


De aandoening vertoont immers enkele gelijkenissen met kenmerken die in sommige gevallen met verlegenheid gepaard gaan. In tegenstelling tot sociale fobie is verlegen zijn echter geen stoornis die om behandeling vraagt. Dit is voor elk kind anders en goed om samen te bespreken. Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners aggressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.


Verlegen assertief

Voor veel vaak verlegen en introverte mensen is assertief gedrag moeilijk op te brengen. Maar een gebrek aan assertiviteit valt niet samen met verlegenheid’, zegt Patrick Jossa. In de training zitten uiteenlopende profielen: van verpleger tot bedrijfsleider, types die je moeilijk bedeesd kunt noemen. Ook de omgeving van cursiste Dominique Heens kent haar niet als verlegen.


Cursus assertiviteit: waarom is assertief worden nuttig? Een cursus assertiviteit volgen is in meerdere opzichten nuttig. Niet alleen verlegen mensen die hun verlegenheid willen overwinnen schrijven zich in voor assertiviteitstraining.


Niet iedereen heeft veel zelfvertrouwen, en niet iedereen hoeft en kan assertief te zijn. Daarnaast zal het waarschijnlijk ook niet in één keer lukken om assertief te worden. Net als elke andere skill kost het tijd om het onder de knie te krijgen. Ook mensen die eenvoudigweg mondiger en zelfverzekerder willen worden hebben baat bij een assertiviteitstraining. Je bent in staat om op een rustige en zelfverzekerde manier iets duidelijk te maken terwijl je de ander in zijn waarde laat.


Dus wel verlegen zijn, maar niet meer zo geremd dat je er last van hebt. Hieronder volgen een aantal tips hoe je dat zou kunnen aanpakken. Leerkrachten schatten verlegen kinderen vaak te laag in. Praat op school met de leerkracht(en): hoe functioneert uw kind op school, in de klas, op het schoolplein? Hoe gaan zij om met verlegen gedrag?


Het betekent juist ook dat je rekening houdt met de rechten, gevoelens, verlangens en behoeften van anderen. Hierbij is het altijd belangrijk je wensen en behoeften te identificeren en nee te leren zeggen. Ze missen het zelfvertrouwen om te zeggen waar het op staat of om opbouwende kritiek te leveren. Ze voelen zich onzeker, verlegen of worden makkelijk rood in een moeilijke sociale. Introvert zijn betekent niet noodzakelijk dat je verlegen bent.


En toch hebben introverte personen het vaak lastiger om assertief te zijn. En vooral wat kan je eraan doen? Hierbij tips om assertiever uit de hoek te komen als je eerder introvert bent. Eerst een paar misverstanden.


Herinner je kind aan een moeilijke situatie die het onlangs heeft meegemaakt. Vraag aan je kind: “Stel dat je jouw superheld bent, wat zou je dan gedaan hebben in die situatie? Bedenk samen wat je kind de volgende keer anders kan doen in de moeilijke situatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts