maandag 7 december 2015

Komma voor maar of niet

Komma voor maar of niet

Voor de nevenschikkende voegwoorden maar en want wordt meestal een komma gezet. De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg een duw tegen zijn schouder en zag de bal net naast gaan. Ze stopt met werken, want ze gaat trouwen met een miljonair. In korte zinnen is een komma niet nodig.


Hij stopt want hij is moe. De tijd gaat snel: voor je het weet is het zover. In deze zinnen is ook geen duidelijke pauze hoorbaar.


Wanneer zet je een komma ? In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Lees hier meer over een komma voor en (gaat niet specifiek over nevenschikking). Lees hier nog meer over een komma voor en (gaat wél specifiek over nevenschikking).


EDIT: Phys was me voor. Gebruik van de komma is aan te raden in lange zinnen, of als er kans op een verkeerde lezing bestaat. Zo’n komma werkt als een verkeersdrempel in de oprit naar de snelweg: je moet alweer afremmen als je net lekker op gang komt. Als een komma de duidelijkheid of leesbaarheid van een zin vergroot, mag hij worden toegevoeg óók voor en.


Er komt geen komma voor en als je bij het hardop lezen geen pauze voor dit woord inlast. Voorbeelden: Ik heb rode, groene, blauwe en roze stiften. Je weet toch best dat hier al topics over zijn?


Richtlijnen: wel voor maar , niet voor en. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Héhéé, was dat even vervelend. Staat er geen komma na scholieren, dan drukt de zin uit dat sommige scholieren ( maar niet alle) hun huiswerk niet gedaan hebben en dat alleen deze scholieren straf kregen.


Het niet plaatsen van een komma is in bovenstaande gevallen min of meer foutief. Maar nogmaals, er bestaan eigenlijk geen vaste regels voor. Als je deze pauze niet hoort, mag je er ook voor kiezen om geen komma toe te voegen. Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord. De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn.


Komma voor maar of niet

Dat is, een compleet, debiel advies, voor ie, man die astma, tisch is. Vóór de komma juist niet. Op deze manier zorg je ervoor dat aan het eind van een regel de komma altijd bij het voorafgaande woord blijft. Een mooie, glimmende fiets.


Ik kom zo, maar nu nog niet. Je zult echter merken dat er in het Engels vele andere manieren zijn om de komma te gebruiken om betekenis aan een zin toe te voegen of om nadruk te leggen op een punt of betekenis. Deze zin gaat dus alleen over de leerlingen die een acht of hoger hadden op hun proefwerk. Zij hoefden de volgende les niet aanwezig te zijn, maar de leerlingen met een lager cijfer wel. Als je beide zinnen voorleest, hoor je het verschil in intonatie en dus ook het verschil in betekenis.


Voor een uitbreidende bijzin zet je altijd een komma , zodat lezer en eventuele toehoorders begrijpen dat het om zijpad in je zin gaat, een blokje extra informatie. Lees dit bericht van Genootschap Onze Taal maar eens. Als laatste nog een tip: lees je zin hardop voor , dan merk je vanzelf of je een komma wil gebruiken of niet. Zet ook niet altijd maar automatisch komma ´s om pauzes in te lassen. Veel schrijvers denken dat een lees- of adempauze aangeeft waar je in een zin een komma moet zetten, maar deze methode is niet echt betrouwbaar en kan tot misverstanden leiden, omdat niet iedereen nou eenmaal op dezelfde manier leest en spreekt.


Dank voor reactie, de meters hingen er al. Ik weet niet of laatste vakje een vakje na de komma is. Er zijn bij electra totaal vakjes. Verleden jaar is vakjes ingevul denk dat dat nu dus ook moet, maar weet niet zeker.


In nevengeschikte zinnen is een komma voor het voegwoord en meestal overbodig, maar niet altijd. Dus: beide zijn grammaticaal, maar ze brengen wel mogelijk een net iets andere boodschap over. Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat. Geen komma’s tussen onderwerp, werkwoord en bepalingen.


The fact that consumers are becoming increasingly aware of their rights (onderwerp) is (werkwoord) a potent force for change (bepaling).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts