vrijdag 29 mei 2015

Oefeningen hoofdzin en bijzin

Oefeningen hoofdzin en bijzin

Ik doe de was omdat ik me nuttig wil maken. Ja, ik weet dat het snel gaat. Het filmpje is voor een onderzoek gebruikt. Aan het eind van deze les weet je wat een samengestelde zin is, weet je hoe je de bijzinnen moet benoemen en hoe je de hoofdzin moet ontleden.


Oefeningen hoofdzin en bijzin

Zullen we de eerste dag al naar de Eiffeltoren gaan of zullen we die later in de week bezoeken? Piet dronk thee Bijzin : Een paar wetenswaardigheden over bijzinnen Ingebedde zinnen kunnen niet zomaar als onafhankelijke zinnen optreden Hoofdzin en bijzin oefeningen zijn altijd ingebed in andere deelzinnen, daarom staan ze ook wel bekend als ingebedde zinnen. Als een samengestelde zin uit een hoofdzin en een bijzin bestaat, ontleed je de hoofdzin. De bijzin benoem je als zinsdeel van die hoofdzin. De onderwerpszin Wanneer de bijzin de functie van onderwerp heeft, noem je deze bijzin de onderwerpszin.


Wie het schoolfeest wil organiseren, krijgt extra studiepunten. Een zin met persoonsvorm noemen we een enkelvoudige zin. Een samengestelde zin kan bestaan uit: hoofdzinnen of uit (een) hoofdzin (nen) en (een) bijzin (nen). Een nieuw onderdeel dat door het Cito wordt bevraagd is grammatica. Enkele onderwerpen zijn de eerste twee dagen al aan bod gekomen, maar morgen zullen er vragen worden gesteld over hoofd- en bijzin.


Voegwoorden verbinden hoofdzinnen. Conjunctions connect main clauses. Wanneer een samengestelde zin is opgebouwd uit ten minste één hoofdzin en (een) bijzin (nen), dan is er sprake van een onderschikking. Deze zinnen worden vaak met elkaar verbonden door een onderschikkend voegwoord. Voorbeeld: De surfer sprong snel van zijn plank, toen een speedboot plotseling zijn richting opkwam.


Cito groep - Taal - Grammatica - Hoofdzin en bijzin. Veelvoorkomende hulpwerkwoorden zijn: zijn, hebben en worden. Een zin die in de voltooide tijd staat, heeft altijd een hulpwerkwoord en een voltooid deelwoord. Op deze uitlegkaart lees je alle regels rondom het hulpwerkwoord. Deze kaart kan je helpen bij het oefenen van het vinden van een hulpwerkwoord in de zin.


Een bijwoordelijke bijzin is een bijzin die dienst doet als bijwoordelijke bepaling. Anders dan een gewone bijwoordelijke bepaling bevat een bijzin een gezegde, al dan niet in beknopte vorm. De relatie tussen de hoofdzin en de bijwoordelijke bijzin wordt vooral uitgedrukt door het voegwoord.


Dit verband is over het algemeen. In if-zinnen is de verledne tijd van to be bij alle personen ‘were’. If gebruik je als je niet zekerheid hebt, when gebruik je als het vaststaat. Beperkende bijvoeglijke bijzin : je zet alleen een komma achter de bijvoeglijke bijzin Uitbreidende bijvoeglijke bijzin : je zet zowel vóór als achter de bijzin een komma.


De verpakkingen die niet hergebruikt kunnen worden gaan de vuilnisbak in. Naar de oefeningen met if-zinnen. Deze beknopte bijzinnen zijn goeomdat het verzwegen onderwerp van de beknopte bijzin gelijk is aan het onderwerp van de hoofdzin.


In een hoofdzin staat de persoonsvorm helemaal vooraan of direct na het eerste zinsdeel. Heb jij de keuken gestofzuigd? Een handige manier om de bijzin te vinden is de volgende: in een hoofdzin staat het werkwoord vooraan en in een bijzin staat het werkwoord achteraan. Klik op het vraagteken dat voor het juiste antwoord staat. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste conjuncties met voorbeelden.


Oefeningen hoofdzin en bijzin

Het is koud en het waait hard. Vanavond ga ik koken of ik bestel een. Een bijzin is een zin die deel uitmaakt van de hoofdzin. In de bijzin staan onderwerp en persoonsvorm vaak ver uit elkaar, er passen dus wel andere woorden tussen het onderwerp en de persoonsvorm.


Ik heb gehoor dat Maria een auto heeft gekocht. Bestellen Inloggen U heeft javascipt niet geactiveerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts