dinsdag 8 januari 2019

Tweede spoor burnout

Dan hebt u de keuze: reintegratie eerste spoor of tweede spoor. Hier hoeft niet onmiddellijk een keuze in te maken, die keuze kan ook gemaakt worden tijdens het burnout -hersteltraject dat u – bijvoorbeeld bij ons – volgt. Als werkgever en werknemer ‘elkaars bloed niet kunnen drinken’ wordt het sowieso herstel tweede spoor. In dat geval heeft Stichting Burnout een apart loopbaanoriëntatie c. Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben burn-outklachten. Daar zitten opvallend veel jonge werknemers tussen.


Het ziekteverzuim dat samenhangt met burnout -gerelateerde klachten varieert van een paar weken tot ruim een jaar. Een zorgvuldige re-integratie is dan ook van belang voor zowel de werknemer als de werkgever. Wat zijn mijn rechten en plichten bij 2e spoor ? In de Wet Verbetering Poortwachter zijn een aantal rechten en plichten opgenomen die de werknemer heeft tijdens re-integratie tweede spoor.


Plichten bij tweede spoor. In het 1e spoor wordt onderzocht of er voor de werknemer passende arbeid binnen het bedrijf van de huidige werkgever is. Dit kan de huidige functie zijn of een andere beschikbare functie. De verzuimbegeleiding 1e spoor is een onderdeel van het re-integratiedossier en kan eventueel gelijktijdig met een 2e spoor worden ingezet.


Tweede spoor burnout

Is uw werknemer ziek en is het onduidelijk hoe lang dit gaat duren? Dan begint u samen aan een re-integratietraject. U bent als werkgever verplicht om samen met uw werknemer te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Conform burnout richtlijn en conform WvP, Wet Verbetering Poortwachter. Eerst terug in de eigen of een andere functie.


Lukt dat niet, dan is re-integratie 2e spooraan de orde. Dat is een baan buiten de organisatie. Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht. Voor een re-integratie traject wordt vaak een re-integratiebureau ingeschakeld dat de werknemer ondersteunt bij het zoeken naar werk buiten de organisatie.


Als het tweede spoor (=externe re-integratie) geen uitkomst biedt, kunnen partijen de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen door een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Hier zitten echter wel haken en ogen aan, dus laat je in deze situatie altijd juridisch begeleiden. Weer aan het werk na een burnout – tips januari door maaikem meeuwis reacties Eenmaal in de ziektewet komt vroeg of laat het onderwerp ‘weer aan het werk na een burn-out ’ op tafel. Wanneer je niet in loondienst bent, krijg je al vanaf de tweede dag van je ziekte te maken met het UWV.


Omdat een burnout voor langdurig ziekteverzuim kan zorgen en je niet zonder meer in aanmerking komt voor een WIA-uitkering (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen, de oude WAO) is het belangrijk dat je weet wat het UWV van jou en je werkgever verwacht. Wij verzorgen arbeidsdeskundige onderzoeken en eerste en tweede spoor re-integratietrajecten. In een re-integratie tweede spoor traject zoekt een zieke medewerker passend werk bij een andere werkgever dat goed past bij de belastbaarheid en capaciteiten.


Dit omdat eigen of aangepast werk bij werkgever niet meer gaat. Letop: Stichting Burnout (SB) bestaat uit psychologen en wil zich beperken tot psychologie: diagnose, deskundigen oordeel, burnout -herstel, ook tweede spoor incl. Is omscholing mogelijk tijdens 2e spoortraject? Omscholing, bijscholing, opleiding en training is relatief onbekend tijdens een re-integratietraject 2e spoor. Spoorvorming voert tweede spoor onderzoek uit.


Bij het eerste spoor onderzoek is vastgestel bijvoorbeeld door een bedrijfsarts of Spoorvorming, dat uw werknemer blijvende medische beperkingen heeft en dat re-integratie naar eigen werk, of ander werk binnen uw organisatie, niet meer mogelijk is. Re-integratie naar ander werk? Op het moment dat het tweede bedrijf de werknemer nav de re-integratie in dienst neemt, is de eerste werkgever in feite van de zieke werknemer af. Wat dit spoor voor de werknemer slopend maakt is dat tot de tijd dat er een tweede werkgever is gevonden, de zieke werknemer klusjes blijft doen voor de huidige werkgever.


Beste Touria, Het solliciteren is een verplicht vak binnen het Spoor traject. Het is dan goed om het solliciteren en alles wat daarbij komt met jouw re-integratiebegeleider te oefenen. Spoor reïntegratie: een ‘UWV proof’ traject met optimale reïntegratie kansen voor de werknemer. Het gaat dus niet alleen om het schrijven van een. Wanneer de werknemer gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt raakt door psychische of lichamelijke klachten, is dat een lastige situatie voor de werkgever en de werknemer.


De termen ‘outplacement’ en ‘ tweede spoor ’ worden nog weleens met elkaar verward. In beide gevallen is er namelijk van het zoeken naar werk bij een andere (dus niet de huidige) werkgever. Het grote verschil is dat er bij outplacement geen sprake is van ziekte en bij re-integratie 2e spoor wel. Een werkgever is verplicht een aantoonbaar maximale inspanning te leveren voor het welslagen van de re-integratie. Daarom is het verstandig om het tweede spoor al in een vroeg stadium ter sprake te brengen.


Tweede spoor burnout

Waarom is de inzet van tweede spoor zo belangrijk? Als werkgever laat u hiermee zien dat u de verantwoordelijkheid voor uw zieke werknemer neemt. Tweede spoor en eerste spoor samen Helaas ben ik al ruim jaar ziek met weinig zicht op verdere verbetering. Er komt steeds wat nieuws bij. Nu denken de experts vooral, dat ik niet terug kan keren in eigen werk, dus is zoals verplicht het tweede spoor opgestart middels een re-integratie bureau.


Wel is er een advies om heel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts