vrijdag 25 januari 2019

Huurder domicilieert zich niet

Maar daarmee is onze lezer natuurlijk nog niet uit de penarie. De eigenaar moet eerst en vooral zijn huurder nog eens aanschrijven – per aangetekende brief met ontvangstbewijs – en melden dat deze zich dringend moet inschrijven in de gemeente waar hij woont, omdat hij anders de bepalingen van het huurcontract niet nakomt. Stel dat een huurder nalaat om dit te doen, dan kan het nog geruime tijd duren voor je dat als verhuurder te weten komt en in bepaalde gevallen kan het je misschien ook niet schelen (zie TS). Ex domicilieert zich niet ergens anders.


Als huurder en verhuurder stelt u bij hospitawonen een huurcontract op. Domicilieert de huurder zich ? Dan is de woninghuurwet van toepassing. Dan geldt het gemeen huurrecht. Bij het huurcontract voegt u verplicht ook een plaatsbeschrijving. Wat precies een goed huurder is, is niet precies te zeggen.


Het lijkt wel een natuurwet. Elk jaar wordt wel één of andere regel in de sociale huur aangepast. Deed hij dat toch, dan zou het contract worden opgezegd. Wanneer een huurder of verhuurder zich niet aan de afspraak houdt hoeft deze gebeurtenis niet aan die partij te worden toegerekend om de huurovereenkomst te kunnen ontbinden.


Gebeurtenissen waaraan de huurder of verhuurder niks aan kon doen (overmacht) zijn niet toerekenbaar en in dit licht toch een reden om de huurovereenkomst te ontbinden. Uw huurder en zijn domicilie. U sluit een woninghuurcontract, maar nadien blijkt dat de huurder zijn domicilie niet plaatst in uw huurwoning.


Wat is het gevolg voor u als verhuurder? Wat indien een huurder zijn hoofdverblijfplaats niet vestigt, ondanks dat een pand wel daarvoor verhuurd is? De opzegtermijn voor de huurder is gelijk aan de periode tussen twee betaaldagen voor de huur, maar maximaal maanden.


Betaalt u de huur per maand? Wanprestatie door betalingsachterstand of overlast. Als de huurder een huurachterstand laat ontstaan gedraagt hij zich niet als een goed huurder en dit is een wettelijke grond voor opzegging.


Nu blijkt dat de huurder zich niet heeft laten inschrijven in de gemeente. Als het gaat om goederen die redelijkerwijze niet geacht kunnen worden de huurder toe te behoren, dan strekt het voorrecht zich daar niet toe uit. Weten of kennen” wordt aldus gelijkgesteld met “behoren te weten of kennen”, maar het “behoren te weten” mag niet zomaar aangenomen worden.


Helaas kan het voorkomen dat een huurder zich niet houdt aan de in het huurcontract opgenomen voorwaarden en afspraken, en wilt u graag deze huurder uitzetten. Dit kan alleen als er een vonnis is van de rechter waarin de huurovereenkomst wordt ontbonden. Gelukkig zijn er voor u als verhuurder mogelijkheden om het huurcontract te laten ontbinden. Bijvoorbeeld wanneer u een grote huurachterstand heeft, of als u ernstige overlast veroorzaakt. De huurder gedraagt zich niet als goed huurder.


Bij het einde van een tijdelijk contract waarbij is bepaald dat u de woning moet verlaten na afloop van het contract. Kleine reparaties zijn voor rekening van de huurder. Grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening van de verhuurder. En ze mogen weinig kosten met zich mee brengen.


Huurder domicilieert zich niet

Zo niet , dan is de reparatie alsnog voor rekening van de verhuurder. Maar heeft de huurder zijn domicilieadres overgeplaatst, dan wordt het adres waar de kamer gelegen is zijn hoofdverblijfplaats. In dat geval is de Woninghuurwet van toepassing.


Omdat de meeste bepalingen van de Woninghuurwet van dwingende aard zijn, mag hiervan niet afgeweken worden in het huurcontract. De verhuurder is in principe verplicht alle gebreken te verhelpen, zolang de huurder voor deze niet zelf aansprakelijk is. Als de huurder zijn afbetalingsplan niet naleeft, dan komt het Huurgarantiefonds tegemoet voor de huurachterstand die de huurder voor die maand moest betalen.


Huurder domicilieert zich niet

Het huurgarantiefonds blijft tegemoetkomen tot het maximum van drie maanden huur of € 2. Het Huurgarantiefonds komt niet tegemoet voor de lopende huur en de lopende kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts