woensdag 5 december 2018

Huurder verplicht domicilie

Ligt dat appartement in een andere gemeente dan uw ouderlijke woning, dan moet u zich niet meer laten uitschrijven in de oude gemeente en zich nadien laten inschrijven in de nieuwe. Hoofdverblijfplaats vs domicilie ? Verplicht om domicilieadres op huurhuis te zetten. Stel je vast dat je vroegere huurder zijn domicilie niet heeft gewijzig verwittig dan onmiddelijk de gemeente. Bij hen kan je een ambtelijke schrapping aanvragen. De wijkagent zal opnieuw langskomen om dit vast te stellen of dat er een nieuwe bewoner woont.


Huurder verplicht domicilie

De beslissing van schrapping wordt dan uiteindelijk genomen door het schepencollege. Wanneer een huurder met toestemming van de verhuurder een onroerend goed tot zijn hoofdverblijfplaats maakt, is de huurovereenkomst onderworpen aan de huurwet. De meeste huurcontracten vallen zo onder de huurwet. Vele regels in de huurwet zijn echter niet-bindend.


Het huurcontract kan dan ook clausules bevatten die afwijken van het wetboek. De wet legt op wat er in deze overeenkomst moet staan. Het modelcontract is aangepast aan de recentste wetswijzigingen. Het gaat om een woninghuurovereenkomst met de normale duur van negen jaar. Als u verandert van adres bent u verplicht om dat te melden, zelfs als u binnen dezelfde gemeente verhuist.


Aangeven van de adreswijziging Na uw verhuizing heeft u acht werkdagen de tijd om uw nieuwe adres te melden bij de dienst bevolking van uw nieuwe woonplaats. Het kan dat hij een schadeloosstelling van of maanden huur verschuldigd is aan de verhuurder als hij opzegt in het respectievelijk eerste, tweede of derde jaar van de huurovereenkomst. De verhuurder is verplicht om het huurcontract te laten registreren.


Bij de start van het huurcontract is het ook verplicht om een gedetailleerde plaatsbeschrijving van het pand op te maken en samen met het huurcontract te laten registreren. Van zodra je niet meer met je partner samen woont ben je feitelijk gescheiden. Er dient zelfs niet eens sprake te zijn van een andere domicilie. Van het ogenblik dat een partner elders gaat wonen en dus lijfelijk niet meer aanwezig is onder hetzelfde dak, ontstaat een toestand van feitelijke scheiding. Het belang van de huurder is aanwezig als de huurder niet vaak aanwezig is op zijn woonplaats of niet zeker.


Woninghuur en de verhuurder: geen registratie, geen rechten! Vrijwaring is verschuldigd aan de huurder voor alle gebreken van het verhuurde goe die het gebruik daarvan verhinderen, ook al mocht de verhuurder die bij het aangaan van de huur niet hebben gekend. Indien door die gebreken enig verlies voor de huurder ontstaat, is de verhuurder verplicht hem daarvoor schadeloos te stellen. Als je vroegere huurder zijn domicilie niet wijzigt kan je nieuwe huurder problemen krijgen.


Je kan deze problemen vrij eenvoudig oplossen. Er zijn echter wel eens huurders die dat niet doen. Op die manier hopen ze bv. Bij het huren van een woning ben je wettelijk verplicht de woning in oorspronkelijke staat terug te bezorgen. Daarom is het van belang om als huurder een woonverzekering of brandverzekering af te sluiten.


Huurder verplicht domicilie

Je bent niet verplicht deze verzekering aan te gaan, maar in de praktijk wordt dit heel vaak gevraagd door de eigenaar. Huurder verplicht zich in geval hij daadwerkelijk zijn bedrijf niet meer in het gehuurde uitoefent, verhuurder daarvan terstond schriftelijk in kennis te stellen onder opgave van een nieuw domicilie. Huurders en eigenaars moeten sinds begin dit jaar in Vlaanderen verplicht een brandverzekering afsluiten bij een nieuwe woninghuurovereenkomst.


Ook nieuw is dat zowel huurder als verhuurder zich moet verzekeren voor brand én waterschade. Zo zijn ze ingedekt als er bijvoorbeeld. Bij een eventuele herhuisvesting van de huurder kan de verhuurder opdraaien voor de kosten. De huurder kan het te veel betaalde huurgeld terugvorderen. Brandverzekering huurder.


Huurder verplicht domicilie

Je bent ernaast ook verplicht om het gehuurde goed in zijn oorspronkelijke staat terug te bezorgen. Bovendien moet je jouw aansprakelijkheid tegenover derden verzekeren. Modeldocumenten De Vlaamse Huurdersbonden stellen een aantal modeldocumenten ter beschikking.


Je kunt deze hieronder gratis downloaden. Lees goed de bijhorende uitleg bij het document, zodat je de juiste brief voor de juiste situatie gebruikt. Een woning of een huurder zoeken 1. De private huurmarkt Op verschillende manieren kunnen huurder en verhuurder elkaar vinden: - Affiche ‘te huur’ aan de woning.


De hoofdverblijfplaats is de plaats waar een gezin of een alleenstaande gewoonlijk leeft. Tot slot ben je verplicht om de woning in goede staat van onderhoud af te geven aan de huurder. Moet ik vooraf toelating vragen aan iemand?


Als eigenaar of vruchtgebruiker van een woning mag je die in principe altijd verhuren, je hoeft daar niet eerst toelating voor te krijgen van een of andere overheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts