vrijdag 3 augustus 2018

Extreem verlegen kind

Het kind zou wel eens meer kunnen gaan lijden onder dat etiket dan onder zijn verlegenheid zelf. Dwing een kind nooit zonder meer iets te doen wat hij niet durft, maar bied de nodige bescherming in lastige situaties en bereid je kind er zo veel mogelijk op voor. Een verlegen kind is vooral bang voor het contact wat het aan moet gaan met anderen.


Extreem verlegen kind

Het verschil is het beste te zien wanneer de ouder aanwezig blijft in de situatie waarin het kind met vreemde geconfronteerd wordt. Kruipt het snel in zijn schulp bij nieuwe en onverwachte situaties? Lees in dit blog wat normaal is en hoe jij je verlegen kind kunt helpen. Hoe reageert een verlegen kind ? Als je kind verlegen is, zal het niet spontaan en meteen reageren als het in een groep komt of een onbekende naar hem toe komt. Noem je kind niet verlegen en sta ook niet toe dat anderen je kind verlegen noemen.


Houd je kind niet overbeschermend weg van moeilijke situaties. Neem niet steeds zelf het voortouw of help je kind niet te veel. Wees niet boos en dwing je kind niet om tegen de angst door te zetten.


Extreem verlegen kind

Dit maakt je kind onzeker en boos. Er is een aantal dingen die u zelf kunt doen aan uw verlegenheid of die van uw kind. Goed omgaan met een verlegen kind Veel ouders, en dan met name degene die niet verlegen zijn, kunnen het erg vervelend vinden als hun kind verlegen is in gezelschap van anderen. Ze willen graag laten zien wat het kind al allemaal kan en hoe gezellig hij al is. In Nederland wordt veel aan tafel gegeten en gepraat.


Dit is een uitgelezen kans voor je verlegen kind om te oefenen met het vertellen van verhalen. Maar dat lukt alleen als niet iedereen door elkaar tettert en je ook echt aandacht hebt voor elkaar. Je kunt je verlegen kind helpen door tafelregels af te spreken. Zelfvertrouwen krijgt een kind pas als het zelf een stap genomen heeft. Geef als ouder zo weinig mogelijk aandacht aan de dingen die je kind nog niet durft.


Geef vooral aandacht aan wat hij of zij al wel kan of durft. Als een schuchter of verlegen kind bijvoorbeeld regelmatig wordt uitgelachen, versterkt dit zijn of haar verlegenheid. Wees als ouder of leerkracht een rolmodel voor het kind. Ben je zelf heel verlegen dan zal het kind zich ook introverter naar anderen gaan gedragen.


Wees je hier dan bewust van en dwing jezelf om in het bijzijn van het kind op anderen af te stappen, contact te maken en vriendelijk te zijn voor anderen. Niet alleen onzekerhei maar ook een beperkte sociale acceptatie, sociale isolatie, eenzaamheid en uiteindelijk depressiviteit. Ook kunnen extreem verlegen mensen er niet in slagen om op verschillende niveaus in hun leven succes te behalen. Het kan hen bijvoorbeeld niet lukken om een liefdespartner te vinden door hun verlegenheid.


Thuis heeft je peuter de grootste praatjes, maar zodra je met hem op visite bent… Verlegenheid hoort bij de peuterfase. De kans is dan ook groot dat je kind er overheen groeit. Rutger die thuis volop praat, maar in sommige situaties consequent zijn mond houdt. Het ventje is gewoon verlegen , oordeelt de leek. Maretha de Jonge tegen, „bij Rutger gaat.


Snel blozen, je onhandig uitlaten in het openbaar, liever stil zijn dan wat zeggen, verlegen zijn is lastig. Als je extreem verlegen bent kan het zelfs een echt probleem worden dat jezelf in de weg zit. Er zijn verschillende oorzaken voor verlegen zijn, zoals sociale angsten of problemen met je zelfvertrouwen. Op STARtkamp gaan kinderen van tot jaar aan de slag met thema’s als vrienden maken, zelfvertrouwen en pesten.


In een weekend van vrij. Voorkom dat je ‘het spreken in de klas’ een negatieve lading meegeeft. Bemoedig je kind en normaliseer het gegeven dat iedereen af en toe wat zegt. Alles wat misgaat, betrekt een verlegen kind op zichzelf. Maar een kind weet niet precies waarom het gaat zoals het gaat.


Toch kan de hersenactiviteit ook een kwestie zijn van kopieergedrag in plaats van genetische overeenkomsten: een kind van extreem verlegen ouders kan dat gedrag ook aanleren. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze hersenactiviteit bij kinderen al gezien wordt voordat ze een sociale-angststoornis ontwikkelen. Deze hersenactiviteit is specifieker dan de stoornis, en wordt dus waarschijnlijk beïnvloed door minder genen. Al kan de hersenactiviteit ook een kwestie zijn van kopieergedrag in plaats van genetische overeenkomsten: wellicht kan een kind van extreem verlegen ouders dat gedrag ook aanleren. De omgeving (de context) is dan anders, en dat maakt dat een peuter zo iemand niet vanzelfsprekend als vertrouwd ervaart.


Wat voor u als volwassene heel gewoon is, in tijd en bekendhei beleeft een klein kind heel anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts