vrijdag 19 januari 2018

Overgang zonder klachten

Overgang zonder klachten

De typische klachten die bij de overgang horen, variëren van prikkelbaarheid en libidoverlies tot depressiviteit en hartkloppingen. Ook de opvlieger is een zeer bekend verschijnsel van de overgang. Sommige vrouwen ervaren een brandend gehemelte, tong of lippen. Dit gebeurt zonder dat er sprake is van zichtbare irritatie.


Overgang zonder klachten

Deze aandoening wordt al langer in verband gebracht met de overgang. Is er iemand op dit forum die dat herkent? Bij mij begon het met opvliegers en langzaamaan komen er klachten bij. De tweede groep kan dat soms niet meer omdat hun klachten dat simpelweg niet meer toelaten.


De druk van de maatschappij doet daar geen goed aan. Je borsten veranderen tijdens de overgang. Doordat je oestrogeen verminderd verandert ook je melkklierweefsel en vetklierweefsel en worden je borsten minder stevig. Bij mannen en vrouwen zal het bindweefsel slapper worden naarmate je ouder wordt. Deze klachten en symptomen komen dus bij de vrouw voor.


Hoewel het een natuurlijk proces is verloopt dit zelden zonder klachten. De overgang is voor veel vrouwen een vervelende periode. Vrouwen in de overgang ervaren vaak opvliegers, gewichtstoename, pijn in de gewrichten en stemmingswisselingen.


Door de meeste vrouwen wordt de overgang dan ook als een niet prettige periode gezien. Praten met vrouwen in dezelfde situatie geeft vaak herkenning waardoor u sommige klachten beter zult kunnen begrijpen. Er zijn zelfs schattingen dat het opgaat voor zo’n van alle vrouwen in de menopauze. De één ervaart al hevige symptomen tijdens de pre-menopauze zoals opvliegers, migraine en haarverlies… De ander doorloopt de volledige overgang zonder klachten of symptomen.


Teveel suiker geeft pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten als hoofdpijn en migraine in de hand werken, en daar zijn veel vrouwen in de overgang toch al gevoelig voor. De menopauze is het moment dat je de laatste keer ongesteld was en dan een jaar later.


Je weet het dus pas achteraf welk moment dat was. Het moment ontstaat doordat de vrouw geen eitjes meer heeft in de eierstokken. De meest voorkomende overgang klachten van de vrouw zul je hier vinden. Lees de omschrijving van het ontstaan, mijn eigen ervaring en oplossingen en tips van de overgangsklachten of overgang symptomen.


Wil je meer weten over de hormonen en hun functies? Het Informatie Centrum Gynaecologie is hier een voorbeeld van. Tijdens de overgang duiken talloze veranderingen in ons lichaam op. Sommige zijn identiek bij alle vrouwen, andere doen zich in mindere of meerdere mate voor bij de ene vrouw dan bij de andere.


Een goed gesprek met uw huisarts is hier noodzakelijk, zodat u uw vragen kunt stellen, advies krijgen en eventueel hulpmiddeltjes die de overgang. Medicijnen voor vaginale klachten. Bij alleen gebruik in schede is het risico op borstkanker niet aanwezig. Zo neem je voorgoed afscheid van de overgang.


Wereld Menopauzedag Morgen is het Wereld Menopauzedag. Vrouwen die zonder klachten door de overgang willen komen, kunnen om hormoontherapie vragen. Menstrueer je zonder pil onregelmatig en ben je rond deze leeftij dan is er nog kans op zwangerschap.


Als je geen zwangerschap wilt riskeren, is het verstandig om tot een jaar na de laatste menstruatie een voorbehoedmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld condooms of een spiraaltje 2. Lees verder over het gebruik van de pil tijdens de overgang. Je wordt zwaarder zonder dat er veel is veranderd in je eet- en bewegingspatroon. Alle klachten van de overgang worden uiteindelijk veroorzaakt door je veranderende hormoonhuishouding.


Zo nodig kunt u tijdelijk medicijnen gebruiken om de klachten te verminderen, zoals de pil of hormoontabletten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts