vrijdag 19 januari 2018

Geologisch tijdperk waarin de gletsjers ontstonden

De periode Cryogenium (in het Proterozoïcum) duurt bijvoorbeeld meer dan 2miljoen jaar, terwijl de jongste periode, het Kwartair, nog geen miljoen jaar beslaat. De duur van de tijdperken is gebaseerd op de stratigrafie, de opeenvolging van wereldwijd gevonden gesteentelagen. Grenzen tussen tijdperken worden meestal gelegd bij. Behalve voor het vertalen van woorden, kun je bij ons ook terecht voor synoniemen, puzzelwoorden, rijmwoorden, werkwoordvervoegingen en dialecten. Deze gordel van gebergtes werd gevormd tijdens de Alpiene orogenese.


Per laag verschillen de verhoudingen waarin deze bestanddelen voorkomen. Kenmerkend voor de Losserse zandsteen is het veelvuldig voorkomen van fossiel drijfhout, dit wijst op een milieu met rustig water, waarschijnlijk vrij ondiep. De tweekleppigen die in de Staringgroeve gevonden worden wijzen ook op een zee met talrijke sponzen. Het is de internationaal meest aanvaarde indeling.


In de tijdschaal worden verschillende tijdperken onderscheiden. Maar opgemerkt moet worden dat er verschillende andere indelingen zijn. In pricipe is een geologisch tijdperk een periode waarin de aarde er op verschillende plaatsen en gebieden hetzelfde uitzag.


Geologisch tijdperk waarin de gletsjers ontstonden

Professioneel online puzzelwoordenboek voor het opzoeken van synoniemen, cryptogrammen, anagrammen, woordpatronen en klinkerloze omschrijvingen. Ontbrekende woorden kun je aan de webmaster vragen en desgewenst online plaatsen. Het Precambrium beslaat van de aardgeschiedenis.


In deze beginperiode werd de aarde gevorm kwam het eerste eencellige leven tot bloei en ontstonden de voorlopers van alle huidige levensvormen. Het is een tijd waarin continenten verschenen en weer verdwenen en de aarde mogelijk meerdere malen bijna helemaal bevroor tot een harde ijsbal. Het Krijt tijdperk duurde van 1miljoen jaar tot miljoen jaar geleden en maakte onderdeel uit van een paar honderd miljoen jaar durende periode (Mesozoicum) waarin de aarde een tropisch tot subtropisch klimaat had en ijs gedurende deze lange tijd een onbekend verschijnsel op aarde was, zelfs de beide polen lagen er gematigd bij.


Het Quartair is de jongste geologische periode. Het Saalien was de laatste periode waarin het Scandinavische landijs tot in Midden-Nederland kwam. Het Saalien is genoemd naar de rivier de Saale, een zijrivier van de Elbe die door Duitsland stroomt. De naam Saalien wordt alleen in Noord-Europa gebruikt, in het gebied dat binnen het bereik van de Scandinavische gletsjers ligt.


Het Oligoceen komt na het Eoceen en wordt gevolgd door het Mioceen. Het Perm duurde van 29± tot 25± miljoen jaar geleden. Het Perm volgt op het Carboon, na het Perm volgt het Trias, de eerste periode van het Mesozoïcum.


Vanaf het tijdperk Carboon (ca. 3miljoen jaar geleden) tot aan het begin van het Neozoïcum, dat wil zeggen ca. Tijdperk Pleistoceen: Smeltwaterdal Koningsheide Het geologisch tijdvak Pleistoceen is als serie de onderste onderverdeling van het systeem Kwartair. Alpen omhoogrijzen onder water.


Het Pleistoceen duurde van 5miljoen (Ma) tot 1duizend jaar (Ka) geleden. De opwarming van de aarde in het noordpoolgebied heeft nu de noordelijkste delen van de ijskap van Groenland bereikt. Na een lange periode van stabiliteit (meer dan 25-jaren) hebben we in een nieuwe studie van de regio gevonden dat het noordoostelijke gedeelte van de ijskap niet langer stabiel is.


Pingo waarvan de ijskern uitsluitend door oppervlaktewater wordt gevoed. Geologisch hoofdtijdperk van het Cambrium tot het Perm. Ze komen vooral voor in.


In de ijstijden waren de gletsjers in de Alpen zo lang dat ze het gehele Mittelland van Zwitserland ook bedekten. Daarbij sleten de gletsjers trogdalen uit, schoven in het voorland de bodem op tot heuvels, en ronden de kalksteen bergen van de Jura en Kalkalpen af. Niet zozeer de ijstijden zelf, maar meer de afwisseling van koude met warme.


De echte oorzaak van deze massa-extinctie is niet helemaal duidelijk. Paleontologen denken aan een afkoeling van de aarde, een ijstijd waarin grotere ijskappen ontstonden en de oceanen kleiner werden. Ook een zogenaamde gammaflits, een enorme hoeveelheid gammastraling afkomstig van een imploderende ster, zou een oorzaak kunnen zijn. De Þórisjökull achter de Litla- en Stóra-Björnsfell bergen, met rechts de flauwe helling van de Skjaldbreiður.


De Þórisjökull is een km² grote gletsjer in het westen van IJslan gelegen tussen de gletsjers Langjökull en de vulkaan Ok. Omdat de aarde niet was omgeven door een dikke deken van broeikasgassen, werd het langzaamaan koeler. De afkoeling was zo sterk, dat zich aan de Zuidpool gletsjers begonnen te vormen.


Geologisch tijdperk waarin de gletsjers ontstonden

Voor ons is ijs aan de polen heel normaal, maar in het geologisch verleden zijn er maar weinig perioden geweest waarin dat voorkwam. De Alpiene orogenese vinden we o. Middellandse Zee en de Donaulanden. Molasse = puin van gebergtevorming, dat zich ophoopt in de voorlandbekkens = sedimentatiebekkens aan de rand van een gebergte, waarin puinwaaiers voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts