vrijdag 11 november 2016

Europese fracties belgische partijen

Europese fracties belgische partijen

Fracties in het Europees Parlement - Hoofdinhoud. Europese politieke partijen - Hoofdinhoud. Vanuit deze overtuiging probeert een fractie invloed uit te oefenen op Europees beleid. Huidige partijen Partijen met fracties in parlementen Logo Partij.


Europese fracties belgische partijen

Belgische Europarlementsleden worden gekozen door het Nederlandstalige kiescollege, door het Franstalige kiescollege, en er zetelt ook één lid dat gekozen wordt door het Duitstalige kiescollege. Dat wil zeggen dat ze voor gans België opkwamen en dat ze op het hele grondgebied leden en aanhangers hadden. Maar na verloop van tijd zijn ook de partijen gesplitst naar de taalgroep. Waar je vroeger Belgische socialisten ha heb je nu Vlaamse, Waalse en Duitse socialisten.


Maar het politieke landschap in België is de voorbije jaren grondig veranderd. In deze masterproef werd nagegaan of die consensus er nog steeds is. Helft Belgische zetels in Europees Parlement wisselt van eigenaar, wat doet de N-VA na de verkiezingen? Europeanen kiezen 7nieuwe Europarlementsleden. Geert Bourgeois, een van de drie N-VA-parlementsleden in het Europees Parlement, erkent dat er fundamentele meningsverschillen bestaan met die partijen , maar hij benadrukt dat er ook in de andere.


Europese fracties belgische partijen

Protest van Geert Bourgeois (N-VA) kon de aansluiting. Schattingen: De resultaten zijn verzameld door Kantar op basis van de beschikbare nationale schattingen of peilingen met betrekking op de verkiezingen. Er zitten op dit moment acht fracties in het Europees Parlement. De fracties komen voort uit meer dan honderd nationale politieke partijen.


Tot de taak van de fracties behoort ook het bepalen van met welke andere partij(en) zal worden samengewerkt. Er kan met andere partijen worden onderhandeld over de vorming van een kabinet, college van gedeputeerde staten of college van BW. Partijen die in het kabinet vertegenwoordigd zijn, noemen we regeringspartijen.


Steeds meer Europa is het credo. Toen hadden de Belgische partijen samen ‘slechts’ miljoen euro in hun oorlogskassen zitten. Echte politieke EU- partijen moeten in de plaats komen van de losse fracties vandaag. Ten slotte moet de president verkozen worden door de bevolking.


Het vertegenwoordigt de 5miljoen inwoners van de EU. De leden komen uit verschillende lidstaten en zijn tevens van uiteenlopende politieke kleur. Belgische eurocommissaris is Karel De Gucht, bevoegd voor internationale handel. Deze heeft 2van de 7zetels.


Vijf fracties hebben een kandidaat voorgedragen. Hiermee werd impliciet ook het bestaan van de politieke partijen erkend. En dat is niet hetzelfde. De Lega van Salvini is de drijvende kracht achter het Europa van Naties en Vrijheid (ENF), waar ook het Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen, de Nederlandse PVV van Geert Wilders en de Oostenrijkse FPÖ toe behoren.


In totaal zijn kandidatenlijsten geldig verklaard. Daarvan doen partijen mee in alle kieskringen. Bij de Kiesraad hadden zich partijen aangemeld.


De PVV werkte al samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Dat maakt dat de achtergrond en ideologie van MEPs onder één koepel ver uit elkaar kunnen liggen. Dat is niet het geval bij Vlaamse fracties , die veel homogener zijn. Daarenboven zetelt één Belgisch parlementslid als onafhankelijke. Een Belgische politieke partij telt in het Europees Parlement bijgevolg gemiddeld minder dan twee leden.


Als u eenmaal in de stemhokje zit, denk er dan aan dat in België de voorkeur wordt gegeven aan het stemsysteem. Ze is wel een coalitiepartner van verschillende regionale regeringen. Van een fusie van Europe En Marche met de liberale fractie in het Europees Parlement (ALDE) is nu nog geen sprake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts