donderdag 24 oktober 2019

Waar komt links en rechts in de politiek vandaan

Waar komt links en rechts in de politiek vandaan

Maar waar komen die eigenlijk vandaan ? Anders dan vaak wordt gedacht, was die er. Waar komen de termen links en rechts in de politiek vandaan ? In het nieuwe parlement zaten de revolutionairen en de liberalen aan de linkerkant van de president. Een onderscheid dat voor het eerst werd gemaakt in de Fra. Dit wordt bepaald aan de hand van een aantal punten.


De politiek is een ingewikkelde zaak. Om het simpeler te maken gebruiken we vaak de tegenstellingen progressief en conservatief, links en rechts. De aanduiding links wordt in het politiek spectrum gebruikt om de politieke richting van partijen, personen en organisaties te karakteriseren.


De betekenis die eraan wordt gegeven kan van land tot land verschillen, en kan in de loop der tijd veranderen. En het groen in GroenLinks? De uitverkoren gemeenteraadsleden mogen zich dan bezighouden met het bedenken van nieuw beleid. Waar komt het sentiment van rechts -populisme vandaan ? Uit de context begrijp ik dat met rechts -populisme de PVV wordt genoem eigenlijk een middenpartij met linkse en rechts elementen.


Waar komt links en rechts in de politiek vandaan

Gezond verstan naar feiten kijken en niet naar jaar ingeprente emoties luisteren. Ook vandaag de dag worden de termen ‘ links ’ en ‘ rechts ’ weer over en weer gegooid. Vaak weet men niet eens wat het betekent, maar praat men na. Links en rechts zijn veel gebruikte termen in de Nederlandse politiek om partijen in te delen. Maar het is niet alleen Oost-Europa waar rechts antisemitisme de kop opsteekt, ook in Duitsland is.


Het politiek spectrum verdeelt partijen over het algemeen op twee manieren: links - rechts en progressief-conservatief. Dit is de meest gebruikte methode voor het positioneren van politieke partijen op basis van hun standpunten. Wat betekent links en rechts in de politiek ? Linkse of progressieve politici staan er voor gekend om vooruitstrevende of progressieve ideeën te hebben.


Wie de woorden links en rechts het eerst gebruikt heeft, valt niet te achterhalen. De herkomst (etymologie) wel. In de oudheid was het lenka.


Een andere indeling van de politieke partijen is die tussen linkse en rechtse partijen. De verklaring van de begrippen links en rechts is eenvoudig. Toen de politieke partijen in de Tweede Kamer begonnen te ontstaan, werden de partijen die links van de. De gronden waarop die indeling geschiedt en dus ook de indeling zelf staat vaak ter discussie.


De leden van het Lagerhuis kwamen in Londen bijeen bij St Stephens Church en hier zaten aanhangers van het beleid van de Koning rechts en tegenstanders daarvan zaten links. Drie net verschenen boeken bieden verhelderende antwoorden. Adorno laat de oproerkraaiers arresteren wanneer ze zijn klas binnenstormen). Ziet Herbert Marcuse, in Amerika, een grote kans om het werk van de Frankfurt school als basis te gebruiken voor Nieuw Links in de Verenigde Staten.


Eén van Marcuse’s boeken was de sleutel. Het werd de bijbel van Nieuw Links en de studentenopstand in de jaren ’60. En dat geldt voor zowel de jaren negentig, de jaren vlak na de eeuwwisseling, en de jaren sinds de financiële crisis.


Een mooie aanvulling op deze conclusie komt uit onderzoek van Erika van Elsas , Wouter van der Brug , Theresa Kuhn en collega-StukRoodVlees-blogger Armen Hakhverdian ( paywall , zie hier en zie ook deze eerdere blog entry). Alle partijen, ook de rechtse, zijn voor belastingen. Alleen de Libertarische Partij wil belastingen afschaffen. Maar de Libertarische Partij is ook voor het recht van iedereen met vreedzame bedoelingen om hier te komen wonen en werken.


Volgens mij van nergens en van overal, van extreem rechts én van extreem links en vooral van mensen die denken dat er zoiets bestaat als een typische Jood. Weten die dat de Satmar-Joden juist de meest felle tegenstanders zijn van de staat Israël? Van de PVV-sympathisant? Wat is dit voor verschijnsel en waar komt het vandaan ? SP en PVV liggen dicht bij elkaar. Om te beginnen: het aloude spectrum van links versus rechts gaat volgens mij al lang niet meer op.


Ik zie het politieke veld niet als een lijn, maar als een hoefijzer, waarbij de uitersten elkaar bijna raken. Inspraak Dkan nooit zeggen dat ze het wel genoeg vindt met de inspraak van studenten en medewerkers aan de universiteit, want democratisering zit in het dna van de partij. Omgekeerd kan het CDA niet akkoord gaan met nóg meer macht voor de medezeggenschap. Dit dossier ligt waarschijnlijk stil als rechts aan de macht komt. Buys Ballot bedenkt een vuistregel waardoor je altijd kunt bepalen waar een hoge- en een lagedrukgebied zit: met de wind in de rug, ligt het lagedrukgebied links en het hogedrukgebied rechts.


Tenminste, als je op het noordelijk halfrond staat. Op het zuidelijk halfrond is dit precies andersom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts