woensdag 23 augustus 2017

Oefeningen woordvolgorde bijzinnen

NTles over de woordvolgorde (zinstructuur) van de hoofdzin door Voorwaartz. Skip navigation Sign in. Voor het Staatsexamen is het belangrijk dat de woordvolgorde goed is. Je gaat de woordvolgorde bij inversie oefenen. De a-zinnen staan in de gebruikelijke woordvolgorde (1. onderwerp – 2. persoonsvorm).


Zet de b-zinnen in de goede volgorde. Zin is een voorbeeld. Ik heb gisteren een nieuwe fiets gekocht. Gisteren heb ik een nieuwe fiets gekocht. We gaan volgende maand met fietsvakantie.


Klik hier voor een pdf met oefeningen die te maken hebben met woordvolgorde. Oefeningen -zijn heel geschikt als opvolging van bovenstaande oefeningen. Woordvolgorde in het Nederlands: Het is al laat, maar ik kom toch vanmiddag, hoofdzin en bijzin oefeningen. Hoofdzinnen De bijzin kan op verschillende posities in de hoofdzin staan Als object lijdend voorwerp staat hij achteraan, als subject onderwerp vooraan en als adjunct kan hij zowel voor- als achteraan staan. Ik doe de was omdat ik me nuttig wil maken.


Oefeningen woordvolgorde bijzinnen

Klik op het plaatje voor een les over bijzinnen benoemen. Leerdoelen voor deze les: Aan het eind van deze opdacht weet je wat een samengestelde zin is en hoe je de bijzinnen moet benoemen en hoe je de hoofdzin moet ontleden. Om je te helpen om de juiste online grammatica oefeningen te vinden, hebben we een handig overzicht gemaakt. Een juiste formulering valt of staat met een correcte zinsopbouw, en de oefeningen bij dit onderdeel leren hoe dat te doen.


In een bijzin staan in het Nederlands alle werkwoorden achteraan, terwijl dat in een hoofdzin niet zo is. Duitse zinnen en woordvolgorde. Relatieve bijzinnen Learn with flashcards, games, and more — for free. Veel zinnen bestaan uit een hoofdzin en een bijzin waarbij de bijzin slaat op een eerder genoemd onderwerp, zonder dit onderwerp in de bijzin weer te noemen.


Oefeningen woordvolgorde bijzinnen

Hiervoor in de plaats komen dan de woorden der, die, das of welcher. Waarom is die woordvolgorde zo ingewikkeld? Sam houdt erg van lasagne. Soms staat de bijzin in de hoofdzin. De bijzin geeft dan onmisbare of extra informatie over het woord dat ervoor staat.


Deze bijzinnen noem je de bijvoeglijke bijzinnen. Mag jij van je ouders naar het liefdadigheidsconcert dat in Rotterdam wordt gegeven? Met geluidsbestanden en een actief forum om vragen te stellen of je Nederlands te oefenen. Een samengestelde zin bestaat uit twee of meer hoofdzinnen of heeft één of meer bijzinnen.


Oefeningen woordvolgorde bijzinnen

Bijzinnen noemen we ondergeschikt als ze deel uitmaken van de hoofdzin ( zie TIP hierboven). Gratis online Franse grammatica oefeningen voor alle niveaus. Complete the sentences with the words in brackets.


Place time expressions at the end of the sentences. In hoofdzinnen staat de persoonsvorm meestal op de tweede plaats, maar in bijzinnen staat deze meestal op een van de achterste plaatsen. De plaats van de persoonsvorm wordt ingenomen door een deelwoord of infinitief. De tabel toont de woordvolgorde in bijzinnen. Werkwoorden staan, anders dan in het Nederlands, zoveel mogelijk bij elkaar.


Mijn zus kijkt vaak naar thrillers. Woordvolgorde Doordat het Pools een rijk morfologisch systeem van verbuigingen en vervoegingen heeft, is de woordvolgorde in de Poolse zin flexibeler dan in het Nederlands. Eens je baas, medewerker, collega, vriend(in) of partner onze grammatica en woordvolgorde op Aniveau ècht beheerst, beheerst hij of zij al wat nodig is om zelfstandig zijn of haar Nederlands verder te ontwikkelen door dagelijks contact met Nederlandstaligen.


Deze inhoud is intellectueel eigendom van ExtraNederlands. Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van (de lessen in) het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts