maandag 7 augustus 2017

Grappige werkvorm

Alle werkvormen op een rij. Doorzoek of filter alle werkvormen per categorie, thema, tij groepsgrootte, teamvorm of je eigen zoekterm. Het laatste antwoord staat weer op het kaartje van de docent. Het aantal kaartjes moet minstens gelijk zijn aan het aantal leerlingen in een klas. Het mogen er natuurlijk ook meer zijn.


Maak een spel Zo kun je memorie maken met bijvoorbeeld begrippen en omschrijvingen, of woorden in verschillende talen. De eerste keer gaat deze werkvorm nog niet zo snel, maar een tweede keer kan de docent tijd klokken en de klas aansporen tot een snelle tijd. Er kunnen bijvoorbeeld al ideeën uit voort komen zoals bij de werkvorm Walking brains.


Houd wel in de gaten dat de werkvorm waarmee je start, dan twee functies heeft. De groep in een creatieve en open mindset krijgen en een inhoudelijk doel. Tip 5: Ken je werkvorm door en door. Kies dan een werkvorm waarbij de inhoud ook al wordt gebruikt.


Grappige werkvorm

Activerende werkvormen werken ook niet als ze heel ingewikkeld zijn. Het werkgeheugen van de deelnemers wordt ook dan te zwaar belast door de werkvorm zelf, zodat ze geen werkgeheugen overhouden voor de inhoud. Ik heb dit zelf eens ervaren toen ik een spel ontworpen had om deelnemers een theorie te laten begrijpen. De kracht van deze werkvorm is dat hij mensen helpt om hun gêne los te laten en hun spontaniteit te volgen. Dit is een werkvorm die van deelnemers vraagt om meteen hun comfort zone te verlaten.


Schat van te voren in of jouw groep hier voor open zal staan. Dit is bekend geworden als een werkvorm voor kinderen, maar het is juist ook goed te gebruiken voor volwassenen. IJsbreker – In tweetallen iets laten bespreken. Geef een stelling of theorie mee aan tweetallen. Laat ze deze stelling bespreken.


Spanningscontrole legenda Hoe lang. Leg uit dat ons lichaam op stress reageert met drie primaire reacties: Fight, Flight, Freeze (vechten, vluchten of bevriezen). Juist omdat je tijdens een werkconferentie de gebaande wegen wilt verlaten, kan het nuttig zijn om wat andere werkvormen te hanteren dan het gesprek of de presentatie. Ik kan me voorstellen dat je op zoek was naar de werkvorm ‘over de streep’ omdat je met je team of organisatie zo’n sessie wilt leiden.


Echter, deze werkvorm doe je niet ‘even’ met je collega’s. Het is beter om hulp van een externe te vragen die ervaring heeft. Hoe haal je meer resultaat en plezier uit onderlinge samenwerking? Collega’s beter leren kennen is van belang voor een goede samenwerking.


Grappige werkvorm

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de samenwerking in een team of met een collega minder optimaal was dan zou kunnen. In het boek staat per werkvorm nog veel meer informatie, zoals randvoorwaarden en varianten. Bij het kiezen van didactische werkvormen is het van belang om goed te kijken naar het doel van je les en welke werkvorm het meest geschikt is om dit doel te behalen. Ik pas deze werkvorm vaak toe aan het begin van een training waarbij ik met een knipoog vertel dat dit heel heftig wordt, zoals op tv, en vervolgens stel ik hele laagdrempelige vragen. En het is wellicht overbodig om te vermelden: als je echt de diepte in wilt gaan met jouw groep dan is een goede opbouw van je programma echt noodzakelijk.


Waarbij de leerlingen zelf hun vragen mogen bedenken bij gegeven antwoorden of begrippen. Met deze grappige en verrassende werkvorm kun je inzichten geven in hoe mensen luisteren naar elkaar en kun je ze leren hoe je scherp kunt luisteren. Jou of jouw: jouw werkvorm Buigings-e: Mooi of mooie werkvorm Groot of grote werkvorm Half of halve werkvorm Grappig of grappige werkvorm Leeg of lege werkvorm leuk of leuke werkvorm Vet of vette werkvorm Snel of snelle werkvorm Wit of witte werkvorm Klein of kleine werkvorm Rood of rode werkvorm Dik of dikke werkvorm Oud of oude werkvorm Goed. Deze werkvorm helpt om de dynamiek in een groep ten positieve te keren. Een grappige manier om je zorgen in perspectief te plaatsen.


Na de vijfde vergadering van de dag kan het nog weleens saai worden. Klik hier voor ijsbrekers die altijd werken. We hebben het allemaal eens meegemaakt: je staat op een feestje, huwelijkspartij of borrel en kent niemand. Naar overzicht werkvormen. Vaak wordt het geloof gezien als iets heel serieus waar je niet om mag lachen, toch staat de bijbel vol met grappige verhalen.


We doen een rituele dans met elkaar die niet veel meer is dan wat informatie delen die voor al bekend was en voor niet relevant. Actie- en vergaderpunten keren telkens weer terug op de agenda en “vergaderstukken” worden doorgaans nog even snel uitgereikt tijdens de vergadering. Humor Company : Inspiratieshow en Inspiratiefilmpjes Cabaret op maat en filmpjes voor zakelijke.


Lezeres Rachelle reageerde per mail en ik mag haar reactie hier plaatsen: “Ha Sophie, Over die voorstelrondjes, super leuke tips! Ik doe vaak de popcorn-methode, niet braaf het rondje af – maar mensen poppen als ze daar zin in hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts