Leer nu, met voorbeelden en oefeningen. Afbeeldingen en muziek vrij van auteursrecht. In deze zin schrijven we geen komma voor omdat , omdat er bij hardop lezen geen korte rust tussen bijzin en hoofdzin mogelijk is. Als de bijzin voorop staat, wordt vaak een komma geschreven. Voorbeelden: (11) Doordat het ijzelde, had de trein vertraging opgelopen.
Omdat hij een hekel had aan de tram, pakte hij vaak de fiets. Het onderschikkend voegwoord omdat verbindt een hoofdzin met een ondergeschikte bijzin van reden of oorzaak. De bijzin kan na, maar ook voor de hoofdzin staan. Rianne viert haar verjaardag later, omdat ze op vakantie is.
Omdat ze op vakantie is, viert Rianne haar verjaardag later. Bijzin : verbum achteraan ! We kopen water omdat we dorst hebben. Want en Omdat zijn voegwoorden (conjuncties) Ze lijken op elkaar, maar ze zijn niet helemaal gelijk. We gaan morgen naar de kust als het goed weer is. Een bijzin is een zin die deel uitmaakt van de hoofdzin.
Ook moeten ze worden ingeleid met een voegwoor zoals dat of of. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Voorwaartz online Grammaticales 6: bijzin. Ik schrijf omdat ik dat leuk vind. Ik deed het omdat het kon.
Als de focus op de reden of de oorzaak ligt die door de omdat -zin wordt uitgedrukt, komt er geen komma. Mag de school mij schorsen omdat ik spijbel? Een man met een visuele handicap heeft een boete gekregen omdat zijn blindengeleidehond zijn behoefte had gedaan in het park. Hoofdzin met inversie: Morgen gaat Klaas winkelen. In de bijzin staan onderwerp en persoonsvorm vaak ver uit elkaar, er passen dus wel andere woorden tussen het onderwerp en de persoonsvorm.
Ik heb gehoor dat Maria een auto heeft gekocht. Een zin met persoonsvorm noemen we een enkelvoudige zin. Een samengestelde zin kan bestaan uit: hoofdzinnen of uit (een) hoofdzin(nen) en (een) bijzin (nen).
Begin met de rompzin, vooral als de zin beluisterd moet worden. Zo hoeft de luisteraar niet te lang op de kern van de boodschap te wachten. Wel: We zijn gisteren niet gaan wandelen, omdat het regende.
Bij een bijzin gaan alle werkwoorden achteraan. Hoe maken we een bijzin. De belangrijkste regel van een bijzin : alle werkwoorden achteraan.
Wanneer is er sprake van een bijzin ? Julie_Goudeseune includes questions covering vocabulary, terms and more. Quizlet flashcards, activities and games help you improve your grades. Omdat er heel warm weer werd voorspel zijn we al vroeg naar het strand gegaan. De kleuters waren nerveus omdat Sinterklaas in aantocht was.
Een onderschikkende voegwoord verbindt een hoofdzin (belangrijkste zin) met een bijzin (minder belangrijke zin). De onderschikkende voegwoorden kun je niet uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Gijs, die tweetalig opgevoed is, spreekt perfect Engels.
Een duidelijk verschil tussen hoofd- en bijzinnen is de woordvolgorde: in hoofdzinnen staat de persoonsvorm meestal op de tweede plaats, in bijzinnen staat de persoonsvorm meestal verder naar achteren: Gisteren ging de familie De Jong op vakantie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.