donderdag 16 maart 2017

Waar groeit munt

Waar groeit munt

Munt (Mentha) is een groep planten, waarvan een aantal soorten als kruid worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten munt. Munt groeit daardoor op ook op verschillende plekken in de wereld. De meeste soorten overwinteren ondergronds.


Vanaf de lente tot de herfst groeien ze boven de grond. Munt kweken is dankbaar, want alle – en er zijn er nogal wat – soorten muntplanten zijn makkelijk in de tuin. En dat is mooi, want van munt wil je steeds meer, het liefst zo vers mogelijk. Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. Het kweken van munt in potten is het makkelijkst, omdat je zo voorkomt dat hij gaat woekeren.


Ook kun je een pot makkelijk in de buurt van je keuken zetten, zodat je er vaak wat van kunt gebruiken. Munt breidt snel uit en heeft de neiging om wortels van andere planten te verstikken. Deze muntsoort heeft een eenjarige tetraëdrische stengel, die een lengte van ongeveer één meter bereikt, en die langwerpig-eivormig is, met puntige. Het beste kun je de munt in een glas met water zetten op een lichte plek zonder direct zonlicht. De munt zal gaan wortelen en daardoor langer goed.


Munt wortelt niet erg diep maar vooral breeduit, het afsnijden van een stukje plant gaat daardoor heel makkelijk. Zodra de plant weer goed groeit kun je haar uitplanten. Wie van munt houdt, zal het plezierig vinden om ook ‘s winters wat verse bladeren bij de hand te hebben. Als ze in bloembakken of potten moeten staan, is het belangrijk de wortels in toom te houden door een afscheiding van tegels of hout. Welkom bij MUNT Hypotheken, de beste hypotheekverstrekker van Nederland.


Wij zijn er voor alle Nederlanders die een hypotheek nodig hebben en die dit snel, goed en betaalbaar willen regelen. Ze hebben sterk geurende stoffen ( menthol ) die gebruikt worden in diverse producten als smaak - en geurstof , bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta. Extra meststof geven hoeft bij deze plant niet, munt groeit van nature al ontzettend hard. Het beste en lekkerste is om vers geplukte muntblaadjes in je gerechten te verwerken.


Waar groeit munt

Natuurlijk kun je munt ook drogen, daarvoor gebruik je een donkere plaats. Een nadeel van het drogen is dat de aroma gedeeltelijk verloren gaat. Je krijgt een kijkje in de keuken bij Rotterdamse Munt waar groen voor de stad en groentalent groeit en bloeit. Ijzersterke plant die op elke plek overleeft. Hij groeit goed in volle grond en doet het ook prima in een pot of kruidenbak.


Je kan munt zaaien (of een wortelstek planten) in een grote emmer of grote plantenbak. Op die manier blijven de wortels op hun plaats. De muntplant gaat meerdere jaren mee en heeft sterke wortels, waardoor hij gemakkelijk uitbreidt. Een muntplant groeit overal redelijk goed: zon of schaduw, maar heeft wel vochtige grond nodig. Munt is een van de makkelijkste planten, het groeit altijd bij voldoende licht en ruimte.


Deze week zag ik nog een prachtig voorbeeld in Casa4een hotel waar je heerlijk kunt ontbijten, loungen en goede wijn kunt drinken. Mentha spicata (Groene Munt ) is een laag, kruipend en nogal woekerend plantje dat onmisbaar is in een geurende border. Waar groeit je buik als eerste wanneer je zwanger bent?


Dit begint onderaan, van hieruit komt de baarmoeder steeds hoger te liggen. De baarmoeder ligt verscholen achter het schaambeen. De eerste weken komt de baarmoeder nog niet boven het schaambeen of het schaambot uit. In Nederland groeit hij zowel in gekweekte als in verwilderde vorm. De aanschaf van groene munt moet zorgvuldig gebeuren, want er worden ook veel kruisingen verkocht tussen groene munt en herstmunt.


Herstmunt heeft een onaangename geur en ook de gekruiste versie is niet zo lekker als de groene munt en heeft ook een deel van diens geur. Zaaien kan in de lente. Bij het planten worden vaak emmers of plastic zakken gebruikt om woekering via de wortels te beperken. Munt kan ook binnenshuis worden gekweekt.


De eau-de-colognemunt (Mentha piperita f. citrata) is een vorm van de pepermunt en ruikt bij het wrijven over de bladeren naar eau de cologne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts