vrijdag 31 maart 2017

Verliefdheid hersenen

Verliefdheid hersenen

Na een verliefdheid kan er gehechtheid (het houden-van) ontstaan. In deze fase hebben de hersenen en het lichaam een tolerantie opgebouwd voor de plezierstofjes. Hormonen zoals oxytocine (het vertrouwenshormoon, ook wel het knuffelhormoon genoemd) en vasopressine zorgen voor gevoelens van welzijn en veiligheid binnen de relatie.


De hormonen die vrijkomen zijn verslaven waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Blijft de verliefdheid van de hersenen eeuwig duren? We hebben de typisch romantische ideeën in dit artikel al wat losgelaten. Want liefde blijft niet eeuwig duren. Helaas zijn de hersenen niet in staat om de “liefdeshormonen” altijd af te scheiden.


Je verlangt constant om dicht bij de ander te zijn. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat verliefd zijn ook echt dezelfde regio’s in je hersenen stimuleert als bijvoorbeeld de partydrug XTC. Dat verklaart deels ook waarom het zo pijnlijk is als de relatie uitgaat. Je moet afkicken van je verliefdheid.


Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen? En hoe komt het dat je blijer wordt als je ouder wordt? Vlinders in de buik, minder eetlust, veel energie en alleen maar kunnen denken aan die ene persoon: verliefdheid.


Verliefdheid is ook heel krachtig, het beïnvloedt je gedachten, doen en laten. Door de eeuwen heen hebben filosofen en wetenschappers theorieën ontwikkeld bij de vraag waarom we tot over onze oren verliefd kunnen worden op iemand. Telkens als je je geliefde ziet of.


Verliefdheid hersenen

Verliefd zijn verlaagt het niveau van serotonine in onze hersenen. Dit kan leiden tot obsessie met een partner, over- bescherming of bezitterigheid. Op een gegeven moment in de relatie komen de kritieke delen van de hersenen weer online en wordt magische spreuk verbroken. De roze wolk maakt plaats voor het harde trottoir. De chemicaliën vallen op hun plaats en geven de rust terug aan de hersenen.


Pas als de verliefdheid langer bestaat wordt de prefrontale hersenschors geactiveer dit is het voorste deel van de hersenen waarmee geplan gewikt en gewogen wordt, en als er een stabiele. Bij verliefdheid zijn onder andere de hormonen dopamine, noradrenaline, serotonine en PEA actief. Zij veroorzaken een aantal specifieke symptomen.


Als we verliefd zijn, vertonen onze hersenen meer complexe golfpatronen en worden ze actiever, vooral in die gebieden die verbonden zijn met euforie en beloning. Hoe verliefdheid werkt bij mannen (Hiermee kan jij hem verliefd maken). En nog veel meer… Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je leert hoe je eindelijk die ene speciale man smoorverliefd op je maakt, en laat smeken om een relatie? Hersenen en verliefdheid Je bent minder snel bang. De Ware vinden is gelinkt aan de verhoogde activiteit in je hersenen op het gebied van sex, beloning en herinneringen.


Ik heb reeds jaar een relatie met mijn partner. Ik ben hem tegengekomen op mijn 19. Maar nog iets wat veel. Daardoor heb ik iets geleerd. De enige eigenschap van verliefdheid die overal terugkeert voor mij is dat de partner(s) of de perso(o)n(en) waarop je verliefd bent, iets met je doen.


Verliefdheid hersenen

De hypothalamus, een belangrijk regel- en meetcentrum van de hersenen , stuurt onder andere het autonome zenuwstelsel aan. Dit zenuwstelsel regelt weer je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en je hartslag. Minstens zo belangrijk is norepinephrine, in het Nederlands beter bekend als noradrenaline. Dopamine is niet het enige stofje dat een rol speelt bij verliefdheid. Daarbij zorgt noradrenaline in je hersenen voor de aanmaak van adrenaline, het bekende.


Het is niet vreemd dat je er nog nooit over nagedacht hebt. De periode van vlinders in de buik staan immers gelijk aan een explosie van geluksgevoelens en onvergetelijke verbondenheid met één specifiek persoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts