woensdag 15 maart 2017

Moedervlek bloed

Vooral wanneer de moedervlek gepaard gaat met jeuk of de moedervlek de afgelopen tijd veranderd is van vorm, grootte of kleur. Huidkanker ontstaat vaak vanuit een bestaande moedervlek. De moedervlek zal onrustig (atypisch) gaan worden.


Bij een moedervlek die bloedt moet u altijd afvragen of er sprake is geweest van een huidbeschadiging. Zit de moedervlek bijvoorbeeld op een plek in uw lichaam waar er veel druk of wrijving is, bijv. Een bloedende moedervlek kan ook komen doordat je eraan gekrabd hebt doordat deze jeukt.


Soms komen moedervlekken voor met eczeem. Meestal wordt de vlek met een ontstekingsremmende zalf behandel waarna de moedervlek beter kan worden beoordeeld. Vaak gaat het om een goedaardige moedervlek. Deze zogeheten moedervlek van Meyerson kan jeuken door de eczeemreactie en is een reden om naar je huisarts te gaan.


Wat veroorzaakt een rode moedervlek ? Een onrustige moedervlek is ook wat groter dan een normale moedervlek en kan ook eerder jeukklachten geven. Maar meestal zijn het veranderingen, die je moet controleren. Voor sommige mensen is een moedervlek een aantrekkelijk accent op hun huid.


Ze verschijnen vooral bij mensen met een erg witte huid of personen van middelbare leeftijd. Een “gewone” moedervlek is namelijk niets meer of minder dan een egaal vlekje of verheven bobbeltjes in de huid dat een hoge concentratie pigmentvormende cellen bevat. Een moedervlek is in principe onschuldig.


Ik ben hiermee naar onze huisarts gegaan en zij vond het beter dat ik hem weg liet halen. Ook deze moedervlek is iets wisselend gepigmenteerd en heeft een iets rode bijtint. Nog wel redelijk symmetrisch. Hier is meer aan de hand. Licht atypische moedervlek , nog wel goedaardig.


Niet alle voorstadia van huidkanker uiten zich echter als actinische keratose. Er is sprake van een ontkleuring van de huid om de moedervlek heen (halo-fenomeen), er is een duidelijke rode bijtint en een donker centraal pigment. Deze cellen worden ook wel melanocyten genoemd en het pigment dat ze produceren heet melanine. Soms verschijnt er plotseling een wasachtig, bleek, gla glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen.


Moedervlek bloed

Het is normaal om moedervlekken te hebben. Ook kan het voorkomen dat een moedervlek ineens gaat bloeden of van kleur of vorm verandert. Een normale moedervlek hoeft niet behandeld te worden. Je kunt ook alleen baking soda gebruiken (zonder het te mengen met wonderolie), of je kunt het gebruiken in combinatie met een beetje water.


Waarom zo’n ophoping ontstaat is onduidelijk, maar het is een heel normaal verschijnsel. Je kunt het afspoelen of de moedervlek afdekken met gaas, zodat het een hele nacht kan inwerken. Hoe meer tijd je als kind (onbeschermd) in de zon hebt doorgebracht, hoe groter het aantal moedervlekken. Hoe herken ik een melanoom? In de volgende gevallen moet u alert zijn.


Onderstaande veranderingen van een moedervlek kunnen duiden dat er een melanoom is ontstaan of dat een moedervlek aan het veranderen is in een melanoom. Lees ook deze handige folder met foto’s. Moedervlek verwijderen? Als je de moedervlek daarvoor hebt beschadig kan het ook donkerder worden als er overgebleven bloed is. Quint: “Als een moedervlek gaat jeuken, van kleur (vooral zwart en blauw) of grootte verandert, plotseling gaat bloeden of als er een rode rand omheen ontstaat, moet er een belletje gaan rinkelen.


Dit kan een onrustige moedervlek zijn. Zelfs als de naevus is gevallen en er geen roodhei ontsteking of zwelling op zijn plaats is, is het noodzakelijk om een afspraak te maken met een arts. Ga ermee naar de huisarts. Een enkele keer is een moedervlek al bij de geboorte zichtbaar aanwezig (de zogenaamde aangeboren of congenitale moedervlek ). De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar.


Als je een moedervlek openhaald en hij gaat raar doen moet je altijd naar een arts gaan. Ik heb drie jaar terug ook een moedervlek opengehaald deze bleef bloeden en zag er raar uit vanaf dat ik hem openhaalde. Bij een onrustige moedervlek : de huisarts adviseert u om deze moedervlek in de gaten te houden.


Hij stuurt de moedervlek op naar de patholoog voor nader onderzoek. Als een moedervlek erg jeukt op pijn doet kun je hem geirriteerd noemen, je moet wel oppassen met een moedervlek die uit zichzelf gaat bloeden of een die groeit. Dan moet je er even naar laten kijken.


Van wat bloeden na het krabben krijg je echt geen kanker. Houd nieuwe moedervlekken, vooral als u al wat ouder bent, in de gaten. Want soms ontstaat huidkanker niet in een gewone moedervlek , maar kan een nieuwe moedervlek ook huidkanker zijn. Verandert een moedervlek van vorm, of gaat hij jeuken of bloeden, dan kan er sprake zijn van een ontwikkeling in een kwaadaardige richting.


De concentratie van de melanocyten en de mate waarin deze cellen pigment produceren bepalen de kleur van de moedervlek. Zo’n onrustige moedervlek ziet er anders uit dan een gewone moedervlek. Hij is asymmetrisch – dus niet netjes rond of ovaal – en heel vlak. Toen ben ik naar de dokter gegaan en die heeft mij gelijk doorgestuurd om het te laten verwijderen i. Bevruchting van de moedervlek vindt plaats tegen de achtergrond van de snelle groei van melanocyten, die worden geïntroduceerd in de dichtstbijzijnde weefsels, en zich ook verspreiden door bloed en lymfe. Tekenen die daarop kunnen wijzen zijn verandering van vorm of kleur, jeuk, bloedverlies, blijvend wondje in de moedervlek.


Moedervlek bloed

Al deze verschijnselen zijn reden om een arts te raadplegen. Bij de geringste twijfel zal deze de moedervlek verwijderen. De verwijderde moedervlek wordt daarna microscopisch onderzocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts