woensdag 14 september 2016

Emoties herkennen en benoemen

Emoties herkennen en benoemen

Sommige kinderen hebben moeite met het onder woorden brengen van hun emoties. In ons assortiment hebben we daarom een aantal producten opgenomen die kinderen ondersteuning kunnen bieden bij het herkennen en benoemen van hun emoties. Alhoewel je emoties niet kunt zien of aanraken, kunnen ze een sterke invloed hebben op je gedrag en je gedachten.


Emoties zijn de belangrijkste bron alles naar bewustzijn. Als leeftijdgenoten vertellen over situaties waarin ze een emotie voelden, kunnen anderen die emoties gemakkelijker bij zichzelf en anderen gaan herkennen. De Emotieposter (zie boven) toont een breed palet aan emoties en kan als inspiratiebron dienen door leerlingen er een te laten kiezen die ze herkennen. Dit is een leuk spel om gevoelens als bang, boos, blij en verdrietig te verkennen. Je legt de kartonnen rondjes op de vloer met daarin deze vier emoties en een met een vraagteken en een met wat doe je eraan?


Herkennen en accepteren van gevoelens en de gevolgen ervan is niet altijd gemakkelijk. Maar zij die zelfverzekerd zijn vertrouwen op zichzelf, zijn aanwezig en kunnen inzien dat het benoemen van je zwakke punten een manier is om beter en sterker te worden en niet om over de persoon te oordelen. Rondom de IK-cirkel staan andere emoties met ten minste de vier basisemoties: blij, boos, bang en verdrietig. Jij en je kind bepalen zelf welke emoties nog meer worden toegevoeg welke kleuren ze krijgen en hoe de vorm van de gezichtjes is. Dus je trekt vanuit de IK-cirkel een pijl en je maakt bijvoorbeeld een gele cirkel met een blij gezichtje.


Als je leert hoe je als HSP bij jezelf blijft, raak je niet meer overprikkeld en neem je geen emoties van anderen over. Tijd voor ontspanning en begrenzing is hierbij belangrijk, zoals “nee” zeggen. HSP vinden dit meestal moeilijk. Tips emoties benoemen met kinderen. Lees ook: Hoe help je je kind zijn emoties te verkennen?


Voor je kind is het erg fijn als ze hun eigen emoties gaan herkennen en accepteren. Want emoties mogen er zijn! Luister eerst wat je kind zegt (of kijk wat er gebeurt als hij het nog niet kan uitleggen).


Deze film kan kinderen helpen hun emoties te leren herkennen , te benoemen en ze beter te leren begrijpen. We zetten interessante lesideeën voor je op een rijtje: 1. Lessen in het Donker ontwikkelde een lesmap bij de film Inside Out. Aan de hand daarvan ga je met leerlingen in gesprek over gevoelens en maken leerlingen. En zo leren kinderen ook weer beter de emoties van anderen herkennen en hier mee om te gaan.


In deze klassikale invuloefening worden woorden aangereikt om emoties te herkennen en benoemen. Er is ook een spreekoefening rond emoties met als richtvraag: Wanneer ben je. Emoties en emotieregulatie zijn lastige thema’s voor iemand met autisme. Een vrouw met klassiek autisme – die zich op internet Iksimij noemt – vertelt in deze blog over haar worsteling met emoties en de problemen die ze ondervindt bij het reguleren ervan.


Effect van benoemen van emoties en gevoelens Het heeft effect op je emoties en gevoelens: je hele koelkast vol met gele briefjes, praten tegen jezelf, je therapeut of je beste vriendin, het schrijven in je dagboek. Je voelt je er beter door. Om gevoelens te herkennen moet uw kind verschillende gevoelens kunnen onderscheiden en benoemen. Het benoemen van je booshei verdriet of frustratie heeft een helend effect.


Omgaan met emoties , voor jonge kinderen kan dit een enorme opgave zijn. Om goed om te kunnen gaan met emoties moet je deze eerst kunnen herkennen en dat is voor jonge kinderen lastig. Het controleren van de emoties is dan nog lastig.


Vanaf het begin van de basisschool kunnen kinderen zich inleven in een ander. Ze begrijpen dan pas dat iemand iets anders kan ervaren en voelen dan jezelf. Het is een proces dat meerdere jaren duurt. Hierdoor zullen ze gevoelens en gedrag van anderen beter gaan herkennen en begrijpen. Stel vragen over de situatie en de emoties van de ander.


Mocht je op vragen stuiten waarop je een antwoord nodig hebt om met het gesprek verder te kunnen gaan, dan mag je tweemaal tijdens het gesprek een inhoudelijk antwoord vragen. Evaluatie: wat droeg bij aan het benoemen van emoties en wat maakte het benoemen van emoties moeilijker? Authentieke gevoelens passen bij het oplossen van problemen in het hier en nu.


Emoties herkennen en benoemen

In het dagelijks leven ervaar je echter regelmatig bekende emoties die in de kinderjaren zijn aangeleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts