dinsdag 1 maart 2016

Komma voor waardoor

Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord. De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Voor en na een uitbreidende bijzin: ‘Mijn buurman Aren die vroeger een collega van mij was, heeft alles geregeld voor het straatfeest. Zie ook ons advies over de komma voor die en dat. Voor het voegwoord dat is de komma vrijwel altijd overbodig.


Voor andere onderschikkende voegwoorden wordt vaak wel een komma gezet, maar niet altijd: vooral na korte hoofdzinnen is ook bij deze voegwoorden geen komma nodig. Gebruik van de komma is aan te raden in lange zinnen, of als er kans op een verkeerde lezing bestaat. Een oude schoolregel luidt dat je nooit een komma voor en mag zetten. Komma ’s gebruik je om een tekst beter leesbaar te maken.


Een komma staat voor een rustpunt in de zin. Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest. In sommige gevallen moet je altijd een komma gebruiken, in andere gevallen juist niet. Er komt geen komma voor en als je bij het hardop lezen geen pauze voor dit woord inlast.


Ik wil graag een jas kopen, naar nieuwe schoenen kijken en ook nog even naar de bibliotheek. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Héhéé, was dat even vervelend.


Wanneer zet je een komma ? In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Het heeft hard geregen waardoor er overal plassen liggen. De tweede zin is geen goedlopende zin: 1. Er overal plassen liggen.


Komma voor waardoor

In het tweede deel van de zin staan de woorden in de verkeerde volgorde. Er had eigenlijk moeten staan: Er liggen overal plassen. Maar dan was het voegwoord waardoor hier ook.


Voor een voegwoord wordt altijd een komma gezet als het voegwoord twee zinsdelen verbindt. Dit geldt meestal niet voor de voegwoorden dat en en. Als of nevenschikkend wordt gebruikt, vervalt de komma in verreweg de meeste gevallen ook. De komma wordt vaak lukraak in een zin geplakt.


Vaak is een komma helemaal niet nodig, maar de regels voor het gebruik van een komma zijn vaak niet meer dan richtlijnen. Maar de betekenis van een zin kan er wel door veranderen. Dat maakt het lastig de komma juist te gebruiken.


Hier vind je een aantal van die regels en richtlijnen. Gebruik een komma als dat de zin verduidelijkt. Ik heb gezegd dat het laat kan worden. Voor de nevenschikkende voegwoorden maar en want wordt meestal een komma gezet. De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg een duw tegen zijn schouder en zag de bal net naast gaan.


Ze stopt met werken, want ze gaat trouwen met een miljonair. Ook de toonhoogte waarmee de zin wordt uitgesproken, verandert op de plaats van de komma vaak een beetje. Er zijn niet echt vaste regels te geven over het gebruik van de komma.


Wel zijn er een paar situaties waar je altijd een komma plaatst. Hieronder vind je een paar regels voor het gebruik van de komma in een zin. Daarom wordt de extra tekst in zin extra informatie genoemd: het is geen nodige informatie, waardoor er komma’s tussen komen te staan. Een ander voorbeeld van zo’n situatie is: My neighbor, who has been CEO of the local warehouse for years, is retiring tomorrow.


Voor een bijzin plaats je een komma als je de bijzin weg kunt laten zonder dat de betekenis van de zin verandert. Waar, wanneer en door wie werd dit leesteken geïntroduceerd? Of: Daar heb ik gegevens voor nodig. Welke fout wordt hier gemaakt?


De wereld draait door’ is een programma naar wat veel mensen kijken. Wat kan ik de computer mee schoonmaken? Weglaten van de komma zou tot gevolg hebben dat in deze zin alle allochtone meisjes ook leerplichtig zijn.


Komma voor waardoor

In zin zijn de komma voor en na aldus de voorzitter grammaticaal niet nodig, maar we horen bij hardop lezen wel een korte rust. Tussen twee hoofdzinnen zonder voegwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts