donderdag 24 maart 2016

Wettelijk samenwonen verbreken

Partners die wettelijk samenwonen kunnen ook feitelijk uit elkaar gaan zonder een verklaring af te leggen bij het gemeentebestuur. De rechten en plichten als wettelijke samenwoner blijven dan bestaan, tot één van hen beslist daaraan een einde te stellen. Wat met dringende en voorlopige maatregelen? Om een wettelijk samenwoning te beëindigen ga je alleen of met twee (afhankelijk van het al dan niet eenzijdig karakter van de beëindiging) een verklaring afleggen bij de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente. De meeste gemeenten beschikken over een modelverklaring.


Deze schriftelijke verklaring dient u in bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente. U krijgt een ontvangstbewijs. Verklaring van wettelijk samenwonen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.


Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs. U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. De registratie geeft een zekere juridische bescherming.


Wettelijk samenwonen verbreken

Beëindiging van wettelijke samenwoning. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk. Wenst u een wettelijke samenwoning te beëindigen? Dit kan op verschillende mogelijkheden. In de context van samenlevingscontract verbreken vindt u op notaris.


Samenlevingscontract De ongehuwde partners die de vermogensrechtelijke gevolgen van hun samenwonen en het beëindigen. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende.


Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft.


Beide personen verklaren aan de ambtenaar van de burgerlijke stand een wettelijk samenwonen te willen afsluiten. Is dit het geval, dan wordt van de verklaring een melding gemaakt in het bevolkingsegister. Maak een afspraak Omschrijving. Daarnaast kan je de overeenkomst tot wettelijk samenwonen ook gezamenlijk (in onderlinge overeenstemming) of alleen (eenzijdig) beëindigen. Het wettelijk samenwonen wordt automatisch beëindigd als één van de partners trouwt of overlijdt.


Bij het feitelijk samenwonen bestaan hier geen regels over. Bij wettelijk samenwonen zijn de regels als volgt: De goederen in het bezit vóór het samenwonen , worden beschouwd als eigendom van één partner, net zoals de goederen waar een factuur op diens naam staat. Ieder behoudt de inkomsten van eigen goederen en van arbeid. Wanneer de gezinswoning aan de wettelijk samenwonende partners in onverdeeldheid toebehoort, zal de partner die bij een breuk de woning verlaat, gerechtigd zijn op een woonstvergoeding van diens ex-partner die in de woning is blijven wonen.


Het recht op een woonstvergoeding ontstaat vanaf het ogenblik dat de partner de woning verlaten heeft. Je gaat samenwonen , ondertekent een samenlevingscontract en koopt samen een huis. En dan loopt het mis en gaan jullie uit elkaar. Hopelijk gebeurt het niet, maar wat zijn de gevolgen als het toch zo is? Je kan wettelijk samenwonen met iemand als je een woning met hem of haar deelt.


Wettelijk samenwonen verbreken

Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. Je kan ook wettelijk samenwonen met familieleden zoals een broer, een zus, een ouder of een kind of met iemand anders waarmee je geen seksuele relatie hebt. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel.


Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel. Dat betekent dat alles wat u voor uw huwelijk had eigen is, net als alles wat u tijdens uw huwelijk erft of u geschonken wordt. Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk. Hoe ik het wettelijk samenwonen contract kan verbreken is me wel duidelijk.


Als een partner de relatie éénzijdig wil beëindigen legt hij een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats. De ambtenaar laat de beëindiging betekenen binnen de acht dagen aan de andere partner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts