woensdag 10 april 2019

Komma voor daardoor

Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord. De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Voor het voegwoord dat is de komma vrijwel altijd overbodig. Voor andere onderschikkende voegwoorden wordt vaak wel een komma gezet, maar niet altijd: vooral na korte hoofdzinnen is ook bij deze voegwoorden geen komma nodig. Ook in het Nederlands geldt de komma als één van de lastigste leestekens.


Komma voor daardoor

Door de regels voor het gebruik van komma ´s te kennen en te begrijpen kun je duidelijker leren schrijven. Je teksten worden daardoor niet alleen beter leesbaar, maar ze zullen er ook professioneler uitzien. Komma ’s gebruik je om een tekst beter leesbaar te maken. Een komma staat voor een rustpunt in de zin.


Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest. In sommige gevallen moet je altijd een komma gebruiken, in andere gevallen juist niet. Voegwoorden kun je vaak herkennen aan de komma die ervoor staat, maar niet elk voegwoord wordt voorafgegaan door een komma en je schrijft niet alleen een komma bij voegwoorden. Een voegwoord komt het meest voor in het midden van de zin, met links daarvan de ene zin en rechts daarvan de andere zin.


Komma voor daardoor

Je kunt een zin ook beginnen met een voegwoord. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Héhéé, was dat even vervelend.


Daardoor kwam ze te laat. Wanneer zet je een komma ? In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Voor en na een uitbreidende bijzin: ‘Mijn buurman Aren die vroeger een collega van mij was, heeft alles geregeld voor het straatfeest. Zie ook ons advies over de komma voor die en dat.


Ik heb gezegd dat het laat kan worden. Gebruik een komma als dat de zin verduidelijkt. Om terug te verwijzen naar een eerdergenoemde zaak of persoon, of naar een vorige zin, is het aan te bevelen om zo veel mogelijk daardoor of erdoor te gebruiken.


Dat doet u ook als u spontaan spreekt. Terugverwijzen met hierdoor is niet fout, maar is nogal nadrukkelijk en formeel. Dat komt omdat er geen vaststaande voorschriften zijn voor het juiste gebruik van de komma. Een advies dat je vaak hoort, is : plaats een komma als je bij hardop lezen een kleine pauze hoort. Die regel is niet voor iedereen makkelijk toe te passen.


Komma voor daardoor

De belangrijkste reden is dat een komma een tekst leesbaarder maakt. Er zijn een aantal basisregels voor het gebruik van de. Ook de toonhoogte waarmee de zin wordt uitgesproken, verandert op de plaats van de komma vaak een beetje. Er zijn niet echt vaste regels te geven over het gebruik van de komma. Wel zijn er een paar situaties waar je altijd een komma plaatst.


Hieronder vind je een paar regels voor het gebruik van de komma in een zin. De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen. Er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.


Kaneko gaat niet mee(,) omdat ze te veel rugpijn heeft. De vrouw zweeg over haar ziekte(,) omdat ze vreesde voor haar job. De Elfstedentocht gaat niet door(,) omdat het ijs niet dik genoeg is. Een onderschikkende voegwoord verbindt een hoofdzin (belangrijkste zin) met een bijzin (minder belangrijke zin).


De onderschikkende voegwoorden kun je niet uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Als vuistregel voor het gebruik geldt: plaats een komma waar bij gewoon spreken of lezen een kleine pauze kan worden gedacht. In geval van twijfel of op een bepaalde plaats een komma moet staan of niet, is het vaak het beste om hem weg te laten.


Voor een voegwoord wordt altijd een komma gezet als het voegwoord twee zinsdelen verbindt. Dit geldt meestal niet voor de voegwoorden dat en en. Als of nevenschikkend wordt gebruikt, vervalt de komma in verreweg de meeste gevallen ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts