dinsdag 5 maart 2019

Werkvorm verwachtingen uitspreken

Werkvorm verwachtingen uitspreken

Alle werkvormen op een rij. Doorzoek of filter alle werkvormen per categorie, thema, tij groepsgrootte, teamvorm of je eigen zoekterm. Bespreek de tekeningen kort. Soms kunnen de ideeën heel goed samen gaan: tevreden klanten en een dikke zak met geld gaan soms hand in hand.


Werkvorm verwachtingen uitspreken

Maar soms zul je ontdekken dat de getekende resultaten elkaar wat tegenspreken. Bovendien kun je mensen die sceptisch zijn op een laagdrempelige manier dat laten uitspreken. Hang de tekening aan de muur.


Spreek verwachtingen, gevoelens, meningen uit. Wees nieuwsgierig, luister, vat samen, vraag door. Maak een reële afspraak, die je allebei waar kunt maken. We spreken dus af dat je je koptelefoon opzet als je muziek wilt.


Werkvorm verwachtingen uitspreken

Verwachtingen en beoogde opbrengst expliciteren Bij de start van een bijeenkomst, overleg of leertraject wil je graag weten wat de deelnemers verwachten van de activiteit. Om die verwachtingen scherp te krijgen kun je gebruik maken van sfeerkaarten. Hoi, Ik ben Hugo Bakker en heb meer dan jaar ervaring in het werken met groepen en weet hoe belangrijk het is om afwisseling, energie, en plezier te creëren als je met groepen werkt. Het is veel slimmer om aan het einde van de eerste ochtend even te vragen of het allemaal volgens verwachtingen verloopt.


Is iedereen tevreden, kan men zijn ei kwijt? Het is heel goed mogelijk dat op dat moment zich een gesprek ontspint over het tempo over de manier waarop de gesprekken geleid worden. Soms hebben we verwachtingen van elkaar zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. Ze sluimeren als het ware. Maar zoals wij verwachtingen kunnen hebben van iemand anders, heeft de ander ook verwachtingen van ons.


Pak daar dan een werkvorm bij! In een van de volgende artikelen vertellen we hier meer over: ‘Hoe kies je een werkvorm die werkt voor jouw groep op het juiste moment zonder meteen een flitsende facilitator te moeten zijn als voorzitter? Heb jij meer tips voor vergaderen met meer resultaat of wil je op dit artikel reageren? Wederzijdse verwachtingen Bepaalde moeilijke gedragingen die door patiënten worden vertoond zijn deels te wijten uit onduidelijkheden van wat er van het gedrag op de unit wordt verwacht. Soms is e rook onvoldoende consistentie in het team betreft de verwachtingen naar patiënten toe.


Een intervisiegroep heeft een grote kans van slagen als de deelnemers dezelfde verwachtingen hebben over wat ze willen bereiken met de groep. Als sommigen graag willen kletsen en koffieleuten en anderen zijn fanatieke werkers, dan is de kans groot dat het spaak loopt. Laat elk lid dus uitspreken wat zijn verwachtingen van de intervisiegroep zijn. Werkvorm 1: denken-delen-uitwisselen. Het juiste moment en de goede manier.


Het kan wel eerlijk zijn om tijdens een vergadering waar het hele team bij is, je collega te vertellen dat hij een beetje ruikt, maar het is beter om dit één-op-één te doen. Het omvat alle maatregelen die een leerkracht neemt om een ideaal leer- en werkklimaat te creëren. Iedereen zit in een cirkel, en wanneer iemand wil, mag diegene een zin uitspreken waarin hij bijvoorbeeld zijn dankbaarheid uit, een reflectie geeft, zegt wat goed ging of zomaar iets zegt wat op zijn hart ligt.


Men mag willekeurig, door elkaar aan de beurt komen. Je stelt hele hoge eisen aan jezelf en voelt voortdurend de druk om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Grenzen aangeven ervaar je als zwakte. Als je nee zegt of voor jezelf opkomt, heb je het gevoel dat je faalt. Je voelt je ontzettend verantwoordelijk voor van alles en nog wat en je wilt je ook graag bewijzen tegenover anderen of jezelf.


Bekijk meer ideeën over Onderwijs, School ideeën en Sociale vaardigheden. Bekijk het bord Elkaar leren kennen van uilenspel, dat wordt gevolgd door 1mensen op Pinterest. U kunt er ook voor kiezen om vragen te stellen over het thema dat u daarna met de groep wilt behandelen. Maar nog belangrijker is dat ik van mijn medewerkers eis dat, zodra ze een probleem met me hebben, ze dat uitspreken. Dan kunnen we er samen wat aan doen.


Doet iemand dat niet, dan merk ik dat meteen aan de sfeer en de resultaten. Een zorgvuldige toepassing verhoogt de kansen op een succesvol project. Als projecten een stempel krijgen van mislukt en je kijkt naar de oorzaken dan blijkt dat vaak te liggen aan onvoldoende betrokkenheid of steun van diverse spelers, of gebrek aan communicatie, of onrealistische verwachtingen etc. Natuurlijk is het waardevol om als leidinggevende stil te staan bij je eigen rol en nuttig om te bepalen wat het team nodig heeft van jou. Verwachtingen uitspreken naar elkaar lijkt zo voor de hand liggend maar is nog niet zo vanzelfsprekend!


Ben jij een Dipper of Dimmer? Wat is jouw ervaring met klaagteams? Dit doet men dikwijls om de gast te eren. Je hoeft het niet te doen.


Stel jezelf kort voor en maak duidelijk waarom je komt, waarbij eenvoudige belangstelling om medechristenen beter te leren kennen voldoende is. Geen grote verwachtingen uitspreken of wekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts