maandag 8 juni 2015

Hsp overprikkeld symptomen

Overprikkeld zenuwstelsel? Check hier de symptomen , wat HSP ermee te maken kan hebben en tips hoe je overprikkeling kan voorkomen en behandelen. Als je bijvoorbeeld teveel prikkels hebt ontvangen en overprikkeld raakt, kan je een hoop hinder ervaren. Lange termijn voorbeelden zijn vermoeidheid of een burn-out.


Als je overprikkeld raakt kan je makkelijker negatieve energie waarnemen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Je privacy is gewaarborg je gegevens worden alleen gebruikt bij het versturen van de HSP tips. Een klacht die de sensationseekers (prikkelzoekers), de extraverte HSP -ers ( van de HSP -ers) en de hoogintelligente HSP -ers zeker zullen herkennen. Er is door, voor en over deze groep mensen in hooggevoeligheidsland minder geschreven dan over de rustzoekers of introverte HSP -ers. Dus ik voel me geroepen om hier verandering in te brengen.


HSP en overprikkeling Alle mensen raken wel eens overprikkeld. Bij HSP ’s gebeurd dit ook maar dan sneller en intenser. Dan heb je een overactieve reactie van je zenuwstelsel.


Wat kun je op zo’n moment doen? Wat is ‘ overprikkeld zijn’? In gezinnen kan een overprikkeld kind een negatieve invloed hebben op de sfeer.


Veel hoogsensitieve mensen zoeken dan ook hulp in het omgaan met overprikkeling. Wanneer je als hooggevoelige veel prikkels binnenkrijgt en je hebt niet genoeg recuperatietijd of tijd om deze prikkels te verwerken, dan geraak je overprikkeld. Maar wat gebeurt er dan?


Wat zijn de signalen voor jou die er op kunnen wijzen dat je overprikkeld bent? Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Verwar het niet met angst of verlegenheid.


Een HSP vindt het lastig bekeken, gemeten of te worden geëvalueerd. Ze functioneren dan niet voor de volle 1. HSP zijn zeer goed in het zorgen en verzorgen van anderen. Het begrip HSP (hoog sensitief persoon), of hoog sensitieve persoonlijkheid hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in?


Bij wie komt dit voor, hoe vaak komt HSP voor en wat zijn nu typische HSP kenmerken? Hieronder lees je er meer over. HSP mensen zich vaak heel goed (soms te goed) inleven in andermans gevoelens én reageren daar eerder adequaat op.


Ik denk dat mensen met autisme ook heel erg gevoelig zijn voor andermans stemmingen, maar het is door het autisme dan vaak lastiger hier goed mee om te gaan. HSP wordt hierdoor vaak ervaren als een last. Door het herkennen van je hoogsensititeit en door te leren omgaan met je klachten, kan je HSP ook zien als talent. Hoewel velen zich er niet bewust van zijn, is hoogsensitiviteit veelvoorkomend. Ik ben overprikkeld ”, ” Ik ben te moe om te slapen” ,”Ik ben zo lamlendig, ik kom nergens toe”, “Laat me maar even” “Pfff…echt geen zin in”.


Hsp overprikkeld symptomen

Allemaal van die uitspraken jij als HSP -er vast wel eens roept of zuchtend uitspreekt. Je kind raakt overprikkeld doordat zijn of haar zenuwstelsel via de zintuigen meer prikkels binnen heeft gekregen dan het heeft kunnen verwerken. Bij een hooggevoelig oftewel hoogsensitief kind gebeurt dit sneller dan bij kinderen die niet hooggevoelig zijn omdat het zenuwstelsel van een hooggevoelig kind gevoeliger is. Als ik al overprikkeld ben, rest mij niets anders, dan de rust en de stilte op te zoeken en alles achterwege te laten waar ik door overprikkeld raak. De rust zal wederkeren.


En dan begint de uitdaging weer overnieuw hoe je het beste met jezelf om kan gaan, om er makkelijk mee te leren leven. Cognitieve overprikkeling houdt in dat alles wat met het denken en leren en onthouden te maken heeft overprikkeld kan zijn. Eigen gedachten, wat er gezegd wordt, wat je moet onthouden, een te volle agenda, taken snel moeten doen, twee dingen tegelijk doen, het tempo waarin je informatie moet verwerken en de hoeveelheid informatie.


Hsp overprikkeld symptomen

Dat zijn mensen die volgens maatschappelijke normen en de normen van hun ouders en familie ‘geslaagd’ zijn. Ze hebben zich aangepast aan “hoe het hoort en wat men verwacht”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts