dinsdag 9 juni 2015

Blauw en zwart mengen

Blauw en zwart mengen

Het donker maken van een kleur door deze te mengen met zwart is over het algemeen een niet erg geslaagde methode. Kleuren verliezen snel intensiteit en vertroebelen. Toch geeft een mengsel van ultramarijn- blauw met van Dijck-bruin, een veel mooier resultaat. Zwarte verf is natuurlijk in overvloed te krijgen.


Blauw en zwart mengen

Zwart door mengen van ultramarijnblauw en karmijnrood. Lichter zwart door mengen van kobalt blauw en gebrande sienna. Dit zwart zou je moeten kunnen kleuren naar blauw , geel, rood. De kleuren ultramarijn, van Dijck en omber, zijn in praktisch elk merk verkrijgbaar. Nadeel van het zelf mengen van zwart , is het krijgen van subtiele kleurverschillen.


Een paar stukjes bijwerken op je schilderij geeft al snel problemen. In dit artikel: Zwart aan blauw toevoegen Complementaire kleuren mengen Analoge kleuren mengen om een kleurencombinatie te maken Bronnen Je kunt blauwe verf donkerder maken door er gewoon een andere kleur aan toe te voegen en alles te mengen. Door zwart en wit te mengen krijg je een kleur die ook wel ‘neutraal grijs’ wordt genoemd. Neutraal grijs is de puurste soort grijs die je kunt maken, omdat deze kleur geen andere tint of kleurtoon heeft. Iedereen weet dat als je blauw en geel met elkaar gaat mengen , dat je dan groen krijgt.


Meng je rood met blauw , dan wordt dat bruin. Rood met wit wordt roze. Maar veel verder zal je niet komen. Ze leveren ook de minste troep op.


Laten we beginnen door te kijken wat er gebeurt als we gewoon kleuren door elkaar mengen —rood en blauw. Weet dat je een donkere, neutrale zwarte kleur kunt maken door alle beschikbare kleuren te mengen. Zwart pigment is duidelijk te herkennen wanneer dit gebruikt wordt.


Verf mengen om de kleur bruin te krijgen. Blauw en zwart de kleuren van men hart. Op deze pagina kan je veel lol trappn bezoek de pagina en bekijk het eens goed. Er zijn dan ook oneindig veel kleuren en tinten van kleuren en dat maakt het er niet eenvoudiger op.


Gelukkig bestaan er ook bij kleuren theoretische raamwerken, waarbij de kleurencirkel van Johannes Itten de meest overzichtelijke oogt. De kleur grijs ontstaat uit de kleuren zwart en wit : ( zwart en wit zijn eigenlijk geen kleuren ) deel zwart en deel wit delen zwart en deel wit deel zwart en delen wit grijs donkergrijs lichtgrijs Bruin krijg je door grondkleuren te mengen : geel, rood en blauw. De exacte kleur van je secundaire kleur hangt af van de soort roo blauw of geel dat je gebruikt en de verhouding waarin je deze mengt.


Wit en zwart zijn geen kleuren! Maak met verfklodders de vorm van een driehoek, met roo geel en blauw. Je kunt ook cyaan (lichtblauw) en magenta (felroze) gebruiken.


Meng de secundaire kleuren en plaats deze tussen de primaire kleuren. Als je wilt kun je alle kleuren apart ook nog met wit of zwart mengen. Deze zet je als rand om de gemaakte kleurencirkel heen.


Daarnaast worden de primaire kleuren vaak in combinatie met zwart en wit gebruikt, waardoor je de mogelijkheid hebt om kleuren donkerder of lichter te maken. Naast dat je kleuren kunt mengen met verf is dit ook mogelijk met licht. Alleen zijn de hoofdkleuren van licht roo groen en blauw. Wanneer deze lichtkleuren worden gemengd krijg je wit. Hoe relatief dat is, zien we wanneer we geel met blauw mengen.


Dan krijgen we groen, een kleur die dus is samengesteld uit een warme en een koele kleur. Ten opzichte van blauw is groen een warme kleur, ten opzichte van geel een koele kleur. Ook rood wordt ervaren als een warme kleur. Mengen we blauw en roo dan is de mengkleur violet. En omdat je grijs krijgt door zwart en wit te mengen , bevat grijs ook geen kleur.


Hoe meer wit we bij zwart mengen hoe lichter het grijs wordt en als het zwart overheerst krijgen we donkergrijs (antracietgrijs). Hieronder zie je grijstinten van heel licht tot heel donker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts