vrijdag 14 augustus 2020

Wat is een depressie

Juist het gebrek aan een duidelijke reden is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van een persoon is te zien, geeft vaak een onbegrepen gevoel. Een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid.


Wat is een depressie

Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Bekijk de animatie voor tips en informatie over een depressie. Maar een dip, overspannenheid of burn-out tasten niet alle levensdomeinen gedurende een lange tijd aan. Meer over overspanning, burn-out en depressie.


Wat is Postpartum depressie Na een bevalling maandenlang last van spontane huilbuien, prikkelbaarhei nervositeit en slaapproblemen. Of het nu gaat om het voorjaar met ontluikende bloemen, kwetterende vogels en zonnetje dat fris schijnt. Je ziet het wel, maar voelt het niet en je denkt dat dat ook niet terugkomt. In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Als een depressie niet behandeld wordt loop je het risico om een ernstige depressie te krijgen.


Wat is een depressie

Er is een duidelijke afname van plezier of interesse in activiteiten of een depressieve stemming. Soms treden ook veranderingen op in slaap- en eetgewoontes. Jaarlijks krijgt een op de twintig volwassen Nederlanders een depressie. Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie ? Wanneer een dip precies overgaat in een depressie is moeilijk te bepalen. Een voorbeeld van een gespecificeerde diagnose is een terugkerende korte depressie , waarbij er gedurende ten minste twaalf maanden ten minste ééns per maand genoeg symptomen aanwezig zijn voor een depressieve episode, maar waarbij de duur van de depressieve periode te kort is (2-dagen) om een klinische depressie vast te stellen.


Depressie is een term die vaak losjes wordt gebruikt om te beschrijven hoe we ons voelen na een slechte week op het werk of wanneer we door een uiteenvallen gaan. Tips Die Kunnen Helpen Tegen Depressie - Duration: 11:26. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen ooit met een depressie te maken krijgt. Een klinische depressie beschrijft een combinatie van symptomen en is geen oorzaak of verklaring voor verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Heb je de depressie niet meer onder controle?


Je huisarts kan je doorverwijzen naar een expert. Je sombere gevoel gaat snel voorbij bij een dipje. Vooral als de klachten voornamelijk lichamelijk zijn, zoals vermoeidheid en pijn in het hoof de maag, spieren en gewrichten. Bovendien is een depressie (nog) niet vast te stellen door een lichamelijk onderzoek, bloed- of hersenonderzoek. Bij een depressie blijft het sombere gevoel duren.


Ook een stressvolle gebeurtenis, zoals zwangerschapscomplicaties, een ziekte of het verlies van een baan, kan bijdragen aan het ontstaan van een postnatale depressie. Biologische factoren Met biologische (lichamelijke) factoren wordt de aanleg bedoeld die je hebt om een postnatale depressie te ontwikkelen. Als de depressie ernstig is of niet overgaat, zijn gesprekken met een psycholoog (psychotherapie) mogelijk, en eventueel medicijnen.


In de regel heb je te maken met een depressie , niet te verwarren met een burn-out , wanneer je langer dan twee weken te maken hebt met de depressie symptomen die niet verdwijnen. In spreektaal wordt de term depressie al snel gebruikt voor een dipje of een rotdag. Dan is de sombere stemming veel aanhoudender. Vaak gaat het ook om zware somberheid en verlies van levenslust.


Je voelt je somber, hebt nergens plezier meer in en kunt nergens meer van genieten. Het is vandaag blue monday, officieel de meest depressieve dag van het jaar. Drie van de tien jongeren voelt zich regelmatig depressief. Je hebt geen zin in de dag en voelt je constant moe en gespannen. Als je depressief bent, staat niet alleen de huishouding van je emoties op z’n kop.


Soms kan een depressie ook de oorzaak zijn van vage, onverklaarbare klachten, zoals duizelighei hoofd-, buik- of rugpijn. Wat zijn de symptomen van een depressie ? Het is belangrijk dat je een depressie tijdig tracht te herkennen. Je kan niet meer genieten. Ook je seksuele leven lijdt hieronder. De diagnose is helemaal gebaseerd op een psychiatrisch onderzoek en op wat de patiënt zelf over zijn ziektegeschiedenis vertelt.


Postnatale depressie (postpartum depressie ) is een maandenlang somber, prikkelbaar, angstig en neerslachtig gevoel dat bij de moeder ontstaat na de geboorte van de baby.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts