donderdag 6 augustus 2020

Wanneer ben je gezinshoofd

Het is niet zo dat elke getrouwde of samenwonende man (of vrouw) met één of meer kinderen per definitie gezinshoofd is. De RVA houdt rekening met de inkomens van alle personen waarmee de werkloze onder één dak woont. Gezinshoofd (categorie A): de werknemer met gezinslast woont samen met zijn echtgeno(o)t(e) of met zijn partner die over geen inkomen beschikt of woont uitsluitend samen met zijn kinderen waarvoor hij recht heeft op kinderbijslag of met andere verwanten die niet beschikken over een inkomen of hij woont alleen en dient alimentatiegeld te betalen.


U bent arbeidsongeschikt als werknemer, werkloze of zelfstandige? Uw ziekenfonds houdt onder meer rekening met uw gezinssituatie voor de berekening van het minimumbedrag van uw uitkering vanaf de 1e dag van de 7e maand van uw arbeidsongeschiktheid en van het bedrag van uw invaliditeitsuitkering. Dat zal de RVA je onmiddellijk kunnen geven, zit ingescand. ALs je daar alles correct ingegeven hebt, heb je recht op die uitkeringen die op basis daarvan zouden moeten berekend worden.


Je beroepsverleden: als je jonger bent dan jaar moet je minstens maanden voltijds gewerkt hebben vooraleer je recht hebt op een uitkering. Je werkloosheidsuitkering zal na verloop van tijd zakken. In dat geval wordt u ieder afzonderlijk belast op uw eigen inkomsten en moet u ieder afzonderlijk een aangifte indienen. U hebt een periode in loondienst gewerkt en uw arbeidsovereenkomst werd beëindigd? U bent schoolverlater en u vindt niet meteen werk?


Als je werkloos wordt, is het niet altijd eenvoudig om je weg te vinden in alle regeltjes. Wat moet je doen wanneer je werkloos wordt en hoe blijf je met alles in orde? In deze rubriek leggen we uit wat je moet doen om een werkloosheidsuitkering aan te vragen en wat je plichten zijn als je een uitkering ontvangt. Ingrid Willems, psychiater, legt uit wat verslaving is.


U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd. Eenzelfde kind kan nooit tegelijkertijd door meerdere personen ten laste worden genomen. Hoe en wanneer moet ik aangeven dat ik arbeidsongeschikt ben en niet zou kunnen werken? Hoe moet ik mijn arbeidsongeschiktheid verlengen?


Wat zijn de gevolgen van een laattijdige aangifte? Welke zijn de voorwaarden om een uitkering te ontvangen? Hoe wordt de uitkering berekend? ONVRIJWILLIG DEELTIJDSE WERKNEMERS Het behoud van rechten,wat is dat? Wanneer wordt de uitkering betaald?


Dit is de mogelijkheid om het recht op dezelfde werkloos-heidsuitkeringen als voorheen (of waarop u recht zou heb- ben gehad vóór de aanvang van uw deeltijdse activiteit) opnieuw te openen. Als je een of meer personen ten laste hebt, krijg je een belastingvoordeel, namelijk een verhoging van je belastingvrij minimum. Dat betekent dat een groter deel van uw inkomen niet belast wordt en dat uw verschuldigde belasting dus verlaagt. Het is dan ook belangrijk te weten welke personen je op fiscaal vlak als ten laste kunt beschouwen. Het gezinshoofd kan dit aanpassen’.


Ik brak mijn hoofd en vermoedde dat ik misschien zélf weleens het gezinshoofd zou kunnen zijn. Niet dat ik diegene ben die het meeste geld in het laatje brengt, maar dat leek me een detail. Want wie heeft beslist om kinderen op de wereld te zetten? U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon, kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.


De betekenis van gezinshoofd vind je op deze pagina. Er werd definitie van gezinshoofd gevonden in de woordenlijst. Andere definities, verklaringen, omschrijvingen of synoniemen kan je zelf toevoegen om zo het woordenboek nog completer te maken. Zodra u onder één dak woont met iemand anders, heeft dat financiële gevolgen. U kunt kosten delen, dat is evident, maar u verliest ook een aantal voordelen.


Zodra u samenwoont, wordt u niet meer als alleenstaande beschouwd. Aan het brutobedrag van het brugpensioen verandert dat niets, netto soms. Ben je jonger dan jaar en werk je sinds november ’in Vlaanderen als deeltijds. Bij de berekening van je uitkering wordt de zaterdag steeds beschouwd als een vergoedbare dag. Ben je deeltijds tewerkgesteld en ontvang je nog een bijkomende vergoeding van de werklooshei maak dan een afspraak met de CM-consulent om je situatie te bekijken.


Geef je arbeidsongeschiktheid tijdig aan bij je werkgever en je ziekenfonds. Zo kun je zo snel mogelijk het nodige in orde brengen voor je vervangingsinkomen. Hoger minimumbedrag In bepaalde gevallen kunnen deze minimumbedragen opgetrokken worden. Je moet daarvoor voldoen aan het criterium ‘regelmatig werknemer’. Er wordt gekeken naar het aantal gewerkte dagen binnen je beroepsloopbaan, je inkomen in het jaar voor je ziekte, je leeftijd.


Werkzoekenden die na het eerste gesprek een onvoldoende krijgen van de RVA worden sowieso opnieuw doorverwezen naar de VDAB, en tegelijk krijgen ze ook een aantal tips om hun sollicitatiegedrag te verbeteren. Heb je bijvoorbeeld slechts jaar gewerkt, dan ontvang je na jaar werkloosheid al het minimumbedrag. Heb je daarentegen jaar gewerkt, krijg je pas na jaar het minimumbedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts