maandag 10 augustus 2020

Wanneer alleen wonen

De gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan stijgt dus, maar dit betekent niet dat iedereen tot zijn dertigste thuis blijft wonen. Dan kan je volgens de wet niet zelf beslissen om alleen te gaan wonen. De rechter luistert wel naar jou en je ouders, voor hij of zij een beslissing neemt. Meer over de jeugdhulp lees je in deze brochures.


Voor je spullen in je nieuwe stek heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Dat is een verzekering die de schade vergoedt als er spullen aangetast worden door bijvoorbeeld brand of water. Houd al je papieren goed bij. Hoe kies je tussen beide?


Hangt dit enkel af van je financiële situatie? Lees hier enkele voor- en nadelen van het huren en kopen van een woning. Woon jij nog thuis en begint het stilaan te kriebelen om alleen te wonen in een nestje dat volledig het jouwe is? Kan je niet wachten om je eigen stek in te richten en alles te doen én laten wat jij wil? De weg om daar te komen, verliep moeizaam.


Wanneer alleen wonen

De periode dat het thuis niet meer lukte, was een verdrietige tijd voor mijn ouders én mij. Ik had het gevoel er behoorlijk alleen voor te staan’, vertelt Reinette. Er komen namelijk een hele resem kosten aan, waar je goed op voorbereid wil zijn.


De kans is dan ook groot dat je de ondoordachte keuze maakt om snel snel de eerste job beschikbaar aan te nemen. Daar zijn helemaal geen regels voor. Je ouders bepalen tot je 18e jaar, of je op jezelf mag wonen of niet. Laura Dekker is 1 en woont ook alleen op haar zeilboot.


Dat is hoe Emma alleen wonen in één woord zou omschrijven. Ik denk dat er betere oplossingen zijn dan een broze puber alleen te laten wonen op zestien jaar. Bij pleegzorg bijvoorbeeld wordt het verwerkingsproces beter ondersteund. Geld Niemand kan zonder geld. Dat telt zeker als je voor het eerst helemaal rond moet komen.


Je hebt een heleboel vaste kosten: huur, water, gas, elektriciteit, verzekeringen, telefoon, belastingen, ziekenfonds, internet enz. Een eigen stekje zoeken en zelfstandig worden, is echter een grote stap en er zijn heel wat dingen waarmee je voortaan rekening mee zal moeten houden. Alle begin is moeilijk.


Wanneer alleen wonen

De eerste keuze die je maakt: Ga ik een huisje. De zorgverlener komt dan niet alleen op geregelde tijden bij je langs, maar is altijd aanwezig of oproepbaar. Ga je alleen wonen , dan krijg je elk jaar een aanslagbiljet voor de personenbelasting in de bus.


Of het nu gaat om een loon, studentenjob of werkloosheidsuitkering: elk jaar doe je aangifte van je belastbare inkomsten. De belastingen kijken altijd één jaar terug. Ook wanneer je alleen bent, kun je kaarsjes aansteken, bloemen in huis zetten, muziek draaien of lekker koken. En zoek natuurlijk ook gewoon regelmatig mensen om of nodig ze uit bij jou thuis. Die gezelligheid kun je zelf in huis halen op heel veel verschillende manieren.


U kunt u inschrijven bij IZI Wonen. Wanneer mag u een sociale woning of bouwgrond kopen. U kunt alleen inschrijven als u aan de voorwaarden voldoet. Zelfstandig wonen zonder onaangename verrassingen. Of je nu genoeg hebt van het gezag van je ouders of de rommel van je huisgenoten, je kunt allerlei redenen hebben om op zoek te gaan naar een plek die helemaal van jou is.


Zo kan je de rekeningen niet delen en heb je niemand om je van die dikke spin te redden. Tot zover de nadelen, want als je alleen woont hoef je ook met niks en niemand rekening te houden. Hier zijn redenen waarom alleen wonen zalig is. Je kunt natuurlijk ook zelf de inrichting van je huis of kamer bepalen, zelf bepalen wat je eet, gaan slapen wanneer jij zin hebt en je rommel opruimen wanneer het jou het beste uitkomt.


Wanneer alleen wonen

Diensten voor begeleid zelfstandig wonen helpen jongeren die alleen gaan wonen , bijvoorbeeld als het thuis echt niet meer gaat. Jongeren kunnen begeleid zelfstandig gaan wonen vanaf de leeftijd van jaar. Het Agentschap Jongerenwelzijn helpt jongeren op weg tot ze zijn. Anderzijds bepaalt de Belgische wetgeving dat er een administratieve boete kan worden uitgeschreven wanneer u uw kind onder de jaar alleen in uw wagen achterlaat.


Vanaf jaar wordt een kind als toerekeningsvatbaar beschouwd. De wet zegt echter niets over de leeftijd waarop een kind alleen thuis mag blijven. U bewoont die woning samen met een meerderjarige die volgens de gemeente ook op dat adres staat ingeschreven. Bij eenpersoonshuishouden of alleenwonenden kan er wel sprake zijn van een relatie. Uiteraard begint het met de meubels!


Maar er is nog veel meer! Wat heb je bijvoorbeeld nodig om te kunnen koken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts