woensdag 28 maart 2018

Leven van een leefloon

Leven van een leefloon

Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. Het leefloon is echter maar één van de vormen van hulpverlening van het OCMW. De opdracht van het OCMW is niet om een inkomen toe te kennen, maar wel de kans te bieden om terug zelfstandig een eigen leven in handen te nemen. U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.


David de Vaal, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, reageert op Knack-redacteur Ewald Pironet die in een analyse de vraag stelt of het leefloon niet te hoog ligt en te makkelijk te krijgen is. OCMW een vaste waarde in het discours. Ik ga het zo doen, ik trek m’n plan (respondent R9) 56. Het is moeilijk om een algemeen beeld te geven van wat de kosten per maand zijn. De huur van een kot varieert al gauw tussen de 2en de 4euro per maand al dan niet met gas, elektriciteit en internet inbegrepen.


Het reikt concrete handvatten en veel praktijkvoorbeelden aan. In deze blog wil ik nader ingaan op het aantal leefloners in Turnhout, de evolutie in deze cijfers en de nationaliteiten. Het betalen van je levensonderhoud en studies valt in principe onder de onderhoudsplicht van je ouders. Als je ouder(s) deze verplichting niet nakomen, kan het OCMW je een leefloon uitkeren. Ook als je nog thuis woont, maar je ouder(s) hebben een beperkt inkomen, kan je in aanmerking komen voor een leefloon.


Deze financiële steun heeft tot doel je terug in staat te stellen een zelfstandig leven te leiden. Maandag ging ze de uitdaging aan, Chris Van Goethem uit Deurne, om een week lang met een leefloon rond te komen. UNIVERSITEIT LEUVEN FOPES Faculté ouverte de UCL Université politique économique catholique de Louvain et socialeLeven (z)onder leefloonDeel 1. Equivalent leefloon (leefgeld) Vreemdelingen die ingeschreven zijn in het vreemdelingenregister, hebben geen recht op een RMI- leefloon.


De bedragen van het leefgeld zijn hetzelfde als die van het leefloon. Voor een alleenstaande ouder bedraagt het leefloon 1. Onderzoek bepaalt dat de armoededrempel ligt rond €1. Het CDV-voorstel om de belastingvrije som op te krikken tot het niveau van een leefloon , levert geen groter voordeel op voor hogere inkomens, zo reageert CDV op kritiek gebaseerd op een studie.


Leven van een leefloon

Je vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW van jouw gemeente. Hiervoor moet je alle nodige informatie geven: identiteit, het bedrag van je inkomsten en van die van de mensen waarmee je samenwoont, samenstelling van het gezin, bezittingen. Na onderzoek krijg je het leefloon van het OCMW al dan niet toegekend. Ik pas voor het drankje in het cafetaria.


Ze vinden ons moedig dat we mee doen. Juul krijgt een ijsje getrakteerd. Volgende week is de inleefweek voorbij, dan kan ik wel eentje terug trakteren.


Voor mensen in armoede is er geen ‘voorbije’ week. En die vinden we niet moedig omdat ze van een leefloon leven. Ze heeft nu een 8tal maanden terug een erfenis ontvangen. Maar het kunnen ook andere inkomsten zijn of een vervangingsinkomen, bijvoorbeeld een ziektevergoeding of een werkloosheidsuitkering.


Wie kan leefloon vragen? Je bent Belg of burger van de Europese Unie of familielid van een burger van de Europese Unie en hebt het recht om meer dan drie maanden in. Vorige maand probeerde komiek Bert Gabriëls op vraag van Groen om het een maand met een leefloon van minder dan 1. Al snel besefte hij dat dit voor hem niet haalbaar was. Het aantal Belgen dat een leefloon krijgt van het OCMW is de eerste twee maanden van dit jaar met negen procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Dat blijkt uit cijfers van de Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie. Maar vooraleer dat dit leefloon wordt uitgekeer moet er een middelentoets komen. Als daaruit dan bijvoorbeeld blijkt dat iemand drie à vier huizen heeft en kan leven van de huurinkomsten, dan.


Een recordaantal van 139. Mohammed (17) en Mahamud (21) vluchtten allebei uit hun thuislan op zoek naar een beter leven. Wat als je samenwoont met iemand die inkomsten heeft? In Antwerpen wonen ze samen dankzij een co-housing project van vzw Curant.


Leven van een leefloon

Met behulp van een leefloon proberen ze nu een diploma te halen en vast werk te vinden. Te voet naar België “Ik was vijftien toen ik uit Afghanistan vluchtte,” zegt. Er moet worden gestreefd naar een maximale integratie en participatie aan het maatschappelijk leven. Hiervoor beschikt het OCMW over drie belangrijke instrumenten: de tewerkstelling, een leefloon en een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie, al dan niet gecombineerd. In alle gevallen beschik je over een inkomen om van te.


Met dat bedrag moet onze reporter Wendy Huyghe een week lang zien te overleven. Die euro is wat haar per dag rest van het leefloon van een alleenstaande, minus de huur. Het kan in bepaalde gevallen ook toegekend worden in de vorm van een aanvulling op inkomsten uit werk of een uitkering.


Als de situatie van de persoon in kwestie dat vereist, kan het ook aangevuld worden door de toekenning van een of meer vormen van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts