vrijdag 3 juli 2020

Werkvormen samenwerken

Geen zin in het standaard voorstelrondje? Met deze werkvormen laat je mensen speels, energiek en interactief iets -meestal méér- over zichzelf delen. Micro-teaching, oftewel de te leren stof opbreken in behapbare deelvaardigheden. Samenwerken legenda Hoe lang. Korte samenwerkingsoefening met wedstrijdelement.


Pennen, geprepareerde getallenvellen (gebruik dit handige invul-vel) Hoe. Geef ieder team pen en vel met daarop, kriskras door elkaar, de getallen tm 60. En Oh ja, en we gaan natuurlijk allemaal tegelijk.


Hugo grijnst breed bij de geschrokken uitdrukking op de gezichten van de deelnemers, die dus met zijn elven tegelijk het mijnenveld van bij in moeten- met hun ogen dicht. Ieder 3-tal bestaat uit een tekenaar, een communicatiepersoon en een geblinddoekte. Teamchange geeft je veel oefeningen en werkvormen.


Kijk op de site voor originele instructies en laat je inspireren. Ook voor gratis downloads. Bij coöperatief leren zijn er zeventien werkvormen die de leerkracht kan inzetten.


In dit artikel worden ze één voor één behandeld. Per werkvorm staat aangeven voor welke groepen hij geschikt is en welke samenwerkingsvaardigheden aan de orde komen. Activerende werkvormen voor samenwerken – drie tips! Joke van der Wijk - Pijl inspiratie , MBO Beroepsgericht , VO Beroepsgericht reacties Al eerder schreef ik een blog over activerende werkvormen die je kunt toepassen in je groep. Vraag alle deelnemers om (bijvoorbeeld na afloop van de vorige oefening) een eigen tien geboden op te stellen over samenwerken.


Werkvormen samenwerken

Verdeel de grote groep in een aantal kleinere groepen en vraag die groepen op basis daarvan hun gezamenlijke tien geboden voor samenwerken op te stellen. Bij het kiezen voor een didactische werkvorm is het belangrijk dat de leerkracht zich afvraagt welke vorm in deze situatie het meest geschikt is. Een rijke leeromgeving waarin de leerlingen actief leren vraagt om andere werkvormen dan een les met geleide interacties. Het is de kunst om de juiste werkvorm bij de juiste lesstof te kiezen. Werkvorm voor samenwerken.


Maak groepjes van studenten. Geef elk groepje een A3-papier en laat een rondje in het midden tekenen met streepjes eruit (zie filmpje). Stel de klas een vraag. Studenten denken individueel na en schrijven hun antwoord in een hoekvakje.


Werkvormen samenwerken

In groepen waarin sprake is van een min of meer verstoorde groepsdynamiek, zoals in geval van eenpestprobleem, vormen werkvormen waarin de deelnemers moeten samenwerken en elkaar moetenvertrouwen een basis van. Dit bevordert de actieve leerhouding van leerlingen en daarmee de leerprestaties. Hoe verwerk je activerende didactiek en samenwerkend leren in een les? Docenten van Guido delen hun werkvormen.


Ze zijn allemaal tegelijk bezig en echt met elkaar aan het leren. Eigen belang versus samenwerken. Zet alle stoelen in het midden van de ruimte. Opdrachten: 1: zet alle stoelen bij de deur 2: zet alle stoelen bij het raam 3: zet alle stoelen.


Coöperatief leren heet ook wel samenwerkend leren. Dit wordt gestimuleerd door coöperatieve werkvormen , waarbij kinderen in heterogene tweetallen of groepjes werken. Teamontwikkeling werkvormen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van het instrument TeamQ. Het resultaat van TeamQ is een duidelijk overzicht van de sterke punten van jouw team en van de punten die ontwikkeld en verbeterd moeten worden.


Behalve vanuit de ASE conferentie verzamelde ik ook uit andere bronnen allerlei werkvormen. Gedurende de eerste paar weken deed ik dat samen met mijn scheikundecollega. Daarna ging ik alleen door en zo kwam ik tenslotte aan meer dan 1verschillende werkvormen. Binnen de werkvormen wordt geregeld hoe de kinderen overleggen. Wanneer kinderen samenwerken , zijn ze actief bezig.


De kinderen werken samen aan een opdracht en helpen elkaar om deze opdracht goed uit te voeren. De kinderen leren op deze manier niet alleen van de leerkracht, maar ook van elkaar. Er zijn coöperatieve werkvormen. Op deze pagina vind je een aantal van mijn favoriete werkvormen.


Welke activerende werkvormen heb jij nodig? Wil je zelf werkvormen leren ontwikkelen? Kijk voor meer stimulerende werkvormen ter bevordering van de e-eeuwse vaardigheden of andere activerende werkvormen op de themapagina van Leraarof download de pdf over activerende werkvormen van het SLO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts