vrijdag 27 december 2019

Wat heeft bevolkingsgroei met welvaart te maken

Wat heeft bevolkingsgroei met welvaart te maken

Welvaart in een land meten. Zoals boven vermeld heeft schaarste te maken met de beschikbare middelen (deze zijn wel te meten) en je behoeften (deze zijn lastiger te meten). Wat bedoelt men met een zijnsoordeel binnen de economische wetenschap?


Wat heeft bevolkingsgroei met welvaart te maken

De mate om de behoeften van de mens te kunnen bevredigen door het gebruik van de drie productiefactoren: natuur, arbeid en kapitaal, heet: welvaart. Bevolkingsgroei is een noodzakelijke voorwaarde voor economische groei, maar het is geen voldoende voorwaarde. Kijk maar naar de grieken, die creƫren met zijn allen nauwelijks welvaart. En als ze met 1 toenemen dan is keer niks nog steeds niks.


De welvaart zou dan ook sterk teruglopen, door de overhead van de toegenomen bevolking. Zoals jullie misschien nog wel weten heeft Demografie te maken met bevolking. De mens heeft de neiging steeds meer welvaart te willen. Dan komt er een moment waarop bevolkingsgroei en stijging van de welvaart met elkaar botsen. Voorlopig denken wij mensen de honger voor te blijven door gebruik van kunstmest, het fokken van dieren en andere overlevingsmethoden.


Het is een kwalitatieve maatstaf. Men spreekt ook wel van welvaart in ruime zin. Van de behoeften wordt aangenomen dat deze groter zijn dan de beschikbare middelen.


Er is dus sprake van een tekort, ook wel relatieve schaarste genoemd. Amsterdam staat bekend om zijn mooie grachtenpanden. Dat hebben we te danken aan de tijd van de VOC. In de zestiende en zeventiende eeuw reizen Nederlandse handelaren de hele wereld ron op zoek naar bijzondere producten. Je hebt ook welvaart in ruime zin, ook wel welzijn genoemd.


Er zijn ook andere belangrijke dingen: Zijn er goede ziekenhuizen? Heeft iedereen genoeg vrije tijd? De beperkte bevolkingsgroei bleek niet te rijmen met de geobserveerde vruchtbaarheids-en sterftecijfers. Je kan zo nog wel even doorgaan.


Deze hunter-gatherer population paradox deed de vraag rijzen wat dan wel het stabiliserende mechanisme was waarmee de bevolkingsdichtheid ruim binnen de draagkracht van de Aarde bleef en of dit te maken had met veranderingen in het. De bevolkingsgroei kun je meten door het verschil tussen het geboorte en sterfte cijfer vast te stellen. Het geboortecijfers is altijd nog hoger geweest dan het sterfte cijfer, er was dus sprake van een natuurlijke bevolkingsgroei : Bevolkingsgroei die het gevolg is van het verschil tussen geboorte en sterfte, de migratie dus niet meegerekend.


Er is wereldwijd nieuw beleid nodig, vooral ten aanzien van vrouwen, vindt Robert Engelman, directeur van het Worldwatch Institute. Welke behoeften heeft de mens? Waarom moet de mens economische keuzes maken ? Werden behoeften altijd even goed bevredigd? Worden behoeften overal even goed bevredigd? Wat is economische groei en welvaart ? Onderzoeksvraag Hoe komt economische groei tot stand?


Wat heb je nodig om te kunnen groeien? Dit laatste zal ik nu wat verder toelichten. Het gemiddelde inkomen groeit heel langzaam door de snelle bevolkingsgroei. Om de welvaart in een land groter te maken moet je meer produceren oftewel je BNP per hoofd moet omhoog.


Wat heeft bevolkingsgroei met welvaart te maken

In India gaat de welvaart wel omhoog, ze hebben meer geld maar ze moeten het ook onder meer mensen verdelen. Niet alles kan gemeten worden. De kop van dit artikel anders neergezet: Als ieder individu voldoende ruimte heeft om te ademen en bewegen is er a) geen sprake van verstikking en b) kan eigen welzijn worden gehandhaafd en welvaart worden gekweekt. Wat alleen kan door rekening te houden met het welzijn en welvaart van anderen.


Je eerste deelvraag: ja bevolkingsgroei heeft ook economische nadelen, maar die nadelen zijn beperkt in vergelijking met de voordelen. Om terug te komen op een paar punten die eerder in deze discussie genoemd zijn. De hoogte van de huur of de prijzen van grond en vastgoed zijn uiteraard geen economisch nadeel, maar een uitkomst van vraag en. Welzijn heeft te maken met de leefomstandigheden.


Moet je leven zonder huis. Of moet je leven in een zelfgemaakt hutje op de prairie. Een grote bevolkingsgroei gepaard gaande met een stijgende welvaart kan de grenzen van wat natuurlijk houdbaar is overschrijden. Overbevolking heeft te maken met de verhouding tussen middelen van bestaan en de bevolkingsomvang.


De omvang van groei van die middelen is afhankelijk van de economische en politieke verhoudingen in een land of regio. Nederlandse welvaart Maar het is niet alleen het BNP per land dat van tel is om uit te maken hoe welvarend een land is. Het gaat er ook om wat er wordt gedaan met de winsten van de geproduceerde rijkdom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts