dinsdag 12 februari 2019

Wanneer verlies je overlevingspensioen

Eens toegekend dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen om het overlevingspensioen te behouden. De procedure hangt af van het pensioenstelsel waaronder de overledene viel. Om een overlevingspensioen te krijgen, moet u een aanvraag indienen bij uw gemeentebestuur, bij de bevoegde pensioeninstelling of online bij Pensioenaanvraag. Verder wordt de mogelijkheid versoepeld om de vernieuwde vorm van overlevingspensioen te combineren met een bijverdienste. Wanneer deze maatregelen in werking treden en hoe ze concreet worden ingevul blijft voorlopig afwachten.


VOORBEELD Wanneer een persoon een pensioen ontvangt van euro26. Deze persoon kan fiscaal ten laste worden genomen. Overlevingspensioen en nieuwe partner. Wanneer je wettelijk of feitelijk samenwoont, is de situatie anders en kan dit een invloed hebben op het vervangingsinkomen (werkloosheidsuitkering, ziekte, brugpensioen) of pensioen. Wettelijk of feitelijk samenwonen heeft geen invloed op het pensioenbedrag.


Twee gepensioneerden die samenwonen ontvangen beiden een pensioen aan het bedrag. Wanneer u niet langer een kind ten laste hebt en u bent nog steeds geen jaar, dan kunt u een tijdelijk overlevingspensioen krijgen. Dat is het geval als u: minder dan maanden zonder onderbreking overlevingspensioen genoten hebt en dit sinds de maand waarin het overlijden van uw echtgeno(o)t(e) plaatsvond.


Maak je daarover geen duidelijke schriftelijke afspraken, dan zal je jouw investering moeilijk kunnen recupereren als jullie relatie stukloopt. Je moet dan immers kunnen bewijzen dat je je eigen geld investeerde en dat dat geen schenking of lening was. Die schriftelijke afspraken kan je maken in een samenlevingscontract. Wanneer de vrederechter de afwezigheid van de ouder(s) vaststelt in een vonnis, is er recht op wezentoeslag.


Je kan recht hebben op wezentoeslag vanaf de maand die volgt op het overlijden. Je kan het overlevingspensioen combineren met een eigen rustpensioen, voor zover de som van beide niet hoger ligt dan 1 van het bedrag van het overlevingspensioen voor een volledige loopbaan. Een voorbeeld ter verduidelijking. Je hebt een rustpensioen van 9. In alle andere gevallen moet je een aanvraag indienen. Is er op het ogenblik van het overlijden een langstlevende echtgenoot die recht heeft op het overlevingspensioen ? Dan verlies je je rechten op het overlevingspensioen als je je aanvraag niet binnen de maanden na het overlijden indient.


Je kan dit ook zelf doen via de website van de Federale Pensioendienst of het regionaal kantoor. Het recht op een overgangsuitkering wordt zoals bij het overlevingspensioen automatisch onderzocht wanneer de overleden huwelijkspartner al een pensioen had. Tegelijk moet u na het overlijden allerlei praktische zaken regelen waar u op dat moment misschien liever niet bij stilstaat. Het overlijden van een naaste roept heel wat emoties op.


Hoeveel je verdient per jaar speelt dus geen rol voor het Groeipakket. Voor de maanden dat je meer dan uren werkt, worden de gezinsbijslagen geschorst. Ook hier maakt het bedrag van je inkomsten niets uit voor het Groeipakket.


Volgens ABP geldt dit alleen als je met je nieuwe partner in het huwelijk tree of een geregistreerd partnerschap aangaat of bij de notaris een samenlevingscontract opstelt. Als je gaat samenwonen zonder bovengenoemde overeenkomsten, dan heeft dit volgens ABP geen gevolgen voor de hoogte van je nabestaandenpensioenuitkering. Ben je minder dan één jaar gehuw dan heb je slechts recht op een overlevingspensioen wanneer je een kind ten laste hebt of wanneer uit het huwelijk een kind geboren werd (eventueel zelfs na het overlijden). Voldoe je niet aan beide bovenstaande voorwaarden, dan heb je recht op een tijdelijk overlevingspensioen gedurende één jaar. Je komt slechts in aanmerking voor dit overlevingspensioen wanneer je getrouwd bent.


In het andere geval ontving het getrouwde koppel een pensioen aan het gezinsbedrag. Dit is het geval als één van de partners weinig of niet gewerkt heeft, en bijgevolg weinig of. Wel voorzag de regering enkele overgangsmaatregelen voor mensen die al. Als zelfstandige bouw je wettelijk pensioen op via de sociale bijdragen die je aan je sociaal verzekeringsfonds betaalt. Er zijn drie soorten pensioen: rustpensioen, overlevingspensioen en pensioen bij echtscheiding.


Tijdens je loopbaan betaal je sociale bijdragen waardoor je een eigen rustpensioen opbouwt. Cumulatie van een overlevingspensioen en een rustpensioen. Wie zelf gewerkt heeft en recht heeft op een eigen rustpensioen, kan dit pensioen tot een bepaald bedrag combineren met het overlevingspensioen van de overleden echtgeno(o)t(e). Dit grensbedrag is gelijk aan 1 van het bedrag van het overlevingspensioen voor een volledige loopbaan. Voor jouw gemak hebben we deze paritaire comités alvast in een twintigtal verzamelsectoren ingedeeld.


Op basis van je verzamelsector kan je dan je paritaire comité selecteren. Goed om te weten: je vindt het nummer van je paritaire comité ook op je loonbrief en je jaarlijkse fiscale fiche 281. De hoogte van een Anw-uitkering hangt af van uw inkomsten.


Sommige inkomsten worden helemaal van de Anw-uitkering afgetrokken. Andere tellen maar voor een deel mee of helemaal niet. Zodra u onder één dak woont met iemand anders, heeft dat financiële gevolgen. U kunt kosten delen, dat is evident, maar u verliest ook een aantal voordelen.


Zodra u samenwoont, wordt u niet meer als alleenstaande beschouwd. Aan het brutobedrag van het brugpensioen verandert dat niets, netto soms. Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een tijdelijk. Vooraleer je je aanvraag indient, kun je wel aan je RVA-kantoor vragen om je beroepsverleden als loontrekkende te berekenen. Als je aan de voorwaarde voldoet, kun je daar dan het bewijs van voorleggen.


Je ontvangt de verhoogde wezenbijslag vanaf de maan volgend op het overlijden. Op de website van deze vzw voor en door alleenstaande ouders vind je een overzicht van wat er allemaal geregeld moet worden na een overlijden. Gebruik de navigatie bovenaan “ verlies van een partner” of gebruik het snelmenu onderaan (doorscrollen naar het thema “ verlies van een partner”).


Deze webpagina heeft enkel betrekking op het federaal sociaal tarief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts