maandag 11 februari 2019

Leefloon ocmw terugbetalen

Je moet het leefloon dat je voor een voorbije periode ontving niet terugbetalen , ook al verbetert je financiële situatie. Zodra je inkomsten ontvangt die hoger zijn dan het leefloon , heb je voor de toekomst geen recht meer op een leefloon. Wanneer en hoe vraagt het OCMW de terugbetaling van het leefloon ? Kan het OCMW je vragen om het ontvangen leefloon terug te betalen? Welke procedure moet het OCMW volgen om de terugbetaling van het leefloon te vragen? Moet je het ontvangen leefloon terugbetalen als je geld ontvangt (loon, erfenis, lottowinst, …)?


Indien u als student leefloon ontvangt, zullen we steeds een onderzoek instellen naar de onderhoudsplicht van uw ouders. Ouders zijn onderhoudsplichtig zolang hun kind dat leefloon ontvangt, recht heeft op kinderbijslag. Bijvoorbeeld: Je hebt een leefloon in de maand september en je begint te werken vanaf oktober.


Je leefloon voor de maand september moet je niet terugbetalen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Wat zal het OCMW doen wanneer het mijn steunaanvraag ontvangen heeft?


Leefloon ocmw terugbetalen

Ik ben jonger dan jaar: heb ik recht op het equivalent leefloon ? Ik verblijf illegaal in België: heb ik recht op het equivalent leefloon ? Moet ik het equivalent leefloon van het OCMW terugbetalen ? Waar kan ik terecht als ik nog vragen heb? De territoriale bevoegdheidsregels die terzake van toepassing zijn, worden toegelicht in de fiche RMI. Hoi, Ik heb bij het ocmw een aanvraag ingediend voor een leefloon , nu zeggen zij dat ik er geen recht op heb omdat ik inwoon bij men moeder en haar inkomen is te hoog voor hun ondanks dat ze alle info hebben gekregen van de vaste kosten en ze kunnen zien dat ze amper 150€ de maand overhoud om van te leven. In principe moet de aanvrager van het leefloon dit nooit terugbetalen , behalve bij fraude of het verkrijgen van andere inkomsten voor dezelfde periode.


Uitzonderlijk kan het leefloon (deels) teruggevorderd worden van onderhoudsplichtigen, bijvoorbeeld bij studenten. Soms moet je de ontvangen uitkering later terugbetalen. De meeste uitkeringen en beroepsinkomsten staan een leefloon dus in de weg. Zelfs actieve zelfstandigen hebben recht om leefloon te bekomen als ze maar kunnen aantonen dat ze heel weinig verdienen. Pas als u werkelijk al het mogelijke hebt gedaan om op een andere wijze aan een inkomen te geraken (bijvoorbeeld via een werkloosheidsuitkering of tegemoetkoming aan personen met een handicap of anderen), hebt u recht op een leefloon.


Als je bewijsproblemen hebt heeft Dyzo vzw. Aanvraag: Sociale dienst OCMW. Indien u (steun equivalent) leefloon ontvangt, geeft het OCMW u de mogelijkheid om voor een beperkt bedrag een jaarabonnement voor De Lijn aan te kopen. Dit vervoerbewijs geeft recht op onbeperkt gebruik van alle vervoerdiensten van De Lijn.


Heb je geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een leefloon ontvangen van het OCMW. Zij werd toegewezen aan Lier en kreeg een leefloon als alleenstaande, gezinsbijslag voor de kinderen en ruim. Zo zal de dienst arbeidsbegeleiding je begeleiden naar een opleiding of werk dat bij jou past.


Leefloon ocmw terugbetalen

Eén van de voorwaarden om recht te hebben op leefloon is werkbereidhei tenzij dit om bepaalde redenen niet mogelijk is. In sommige gevallen moet je het leefloon terugbetalen. Het koppel moet ruim 54. Dit is bijvoorbeeld het geval als u gerechtigd bent op een andere uitkering, maar deze laattijdig wordt uitbetaald. Nu zei men me dat die het geld moet terugbetalen.


U hebt uw leefloon dan op voorschot ontvangen. Na zijn dood zou het bedrag dat men heeft betaalt terugvorderen via de erfenis. Zo ja, moeten asielzoekers ook al de ontvangen sommen terugbetalen ? Lees hier de voorwaarden voor een leefloon en hoe u een leefloon kunt aanvragen. Wat verwacht het OCMW van u? Maar deze financiële hulp staat niet alleen. Als u een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van u terug.


Pagina “We moeten durven te zeggen dat mensen tijdelijk anticonceptie moeten nemen. Dat betekent dat de hulpvrager deze steun moet terugbetalen aan het OCMW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts