dinsdag 11 juni 2019

Wettelijk samenwonen verlof

Wettelijk samenwonen verlof

Ja, dat is mogelijk om daarvoor verlof te krijgen. Het wettelijk samenwonen wordt meestal gelijk gesteld met een huwelijk. Alle personeelsleden in het onderwijs kunnen het nemen.


Dit verlof is een recht. Voorwaarden Jij, je kind of een bloed- of aanverwant gaan trouwen of samenwonen. Gebeurtenissen van uw kinderen geven dezelfde rechten dat u gehuwd bent of geregistreerd wettelijk samenwoont, daar is geen twijfel over.


Maar huwen of wettelijk samenwonen gebeurt op het moment dat men dat nog niet is. Voorziet ‘de wet’ inderdaad in klein verlet voor deze gelegenheid? Verklaring van wettelijk samenwonen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.


Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs. U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. Je kunt het omstandigheidsverlof splitsen en je kunt het eventueel opnemen in een andere periode dan die van de gebeurtenis zelf. Er moet wel een verband bestaan tussen de gebeurtenis en het ogenblik waarop je het verlof opneemt.


Het samenwonen dient bewezen te worden aan de hand van de officiële domiciliëring. Het aangenomen of natuurlijk erkend kind wordt gelijkgesteld met het wettig of gewettigd kind. Voor wettelijk samenwonenden geldt dezelfde regeling als voor gehuwde koppels. Het kort verzuim kan dan ook worden toegekend voor andere, niet wettelijk bepaalde oorzaken: bijvoorbeeld voor een verhuizing, om getuige te zijn bij een huwelijk,… etc.


Het is ook mogelijk dat in de individuele arbeidsovereenkomst met de werkgever een gunstiger regeling werd overeengekomen. Dan moet je bloedverwant of die van je partner wettelijk samenwonend of gehuwd zijn. Bijvoorbeeld: je stiefvader of die van je partner moet gehuwd of wettelijk samenwonen met je moeder of die van je partner, opdat je recht zou hebben op omstandigheidsverlof (overlijden). Enkel een sterfgeval binnen je familie komt in aanmerking voor klein verlet. De registratie geeft een zekere juridische bescherming.


Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Als je wettelijk samenwoont, heb je dezelfde rechten op klein verlet als gehuwde werknemers.


Werk je deeltijds, dan mag je afwezig zijn met behoud van loon op dagen dat je normaal zou hebben gewerkt. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types klein verlet, met telkens het aantal dagen dat je afwezig mag zijn. Erfenis en wettelijk samenwonen Vruchtgebruik op gezinswoning voor wettelijk samenwonenden.


Het staat elke werkgever vrij om, binnen het wettelijk kader, af te wijken van de bovenstaande regels en dit zowel in duurtijd van de dagen klein verlet als de personen die recht geven op een dag klein verlet wanneer ze trouwen. Bovendien zijn er heel wat paritaire comités waarbij sowieso al werd afgesproken om bijvoorbeeld het recht op. Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken.


Wettelijk samenwonen verlof

Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel. Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel. Dat betekent dat alles wat u voor uw huwelijk had eigen is, net als alles wat u tijdens uw huwelijk erft of u geschonken wordt.


Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk. Hoe verloopt de procedure om een verklaring van wettelijke samenwoning af te leggen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden.


Wettelijk samenwonen verlof

Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Ik vroeg verlof aan voor de dag van de begrafenis, in de veronderstelling dat ik net als mijn vriend recht had op een dag klein verlet.


Maar enkele maanden later bleek dat mijn werkgever die dag afwezigheid had genoteerd als vakantie. We waren immers niet getrouwd en woonden ook nog niet wettelijk samen. Dat de wet daar een onderscheid in. Zijn je koffers gepakt? Ga je graag naar verre oorden of blijf je dit jaar liever dichter bij huis?


Hier vind je alle info over vakantie en verlof. In de bruto-nettocalculator wordt het inkomen van de partner gevraagd. Je kan je afvragen of die 2euro niet heel weinig is. U kunt wettelijk samenwonen met iemand als u een woning met hem of haar deelt.


Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. U kunt ook wettelijk samenwonen met familieleden zoals een broer of zus, een ouder of een kin of met iemand anders waarmee u geen seksuele relatie hebt. Je kan wettelijk samenwonen met iemand als je een woning met hem of haar deelt.


Je kan ook wettelijk samenwonen met familieleden zoals een broer, een zus, een ouder of een kind of met iemand anders waarmee je geen seksuele relatie hebt. Wettelijk samenwonen houdt in dat een aantal rechten en plichten ontstaan voor de samenwoners, die andere samenwoners niet hebben. Wat moet je ervoor doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts