vrijdag 9 oktober 2020

Wettelijk samenwonen of trouwen fiscaal

Wettelijk samenwonen of trouwen fiscaal

Heeft feitelijk samenwonen dan geen fiscale voordelen? Toch wel, als u ouder bent met één of meerdere kinderen fiscaal ten laste. Als feitelijke samenwoner geniet u een fiscaal voordeel t. Koppels die al een tijdje samenwonen , vragen zich wel eens af of het niet beter zou zijn om “ wettelijk ” te gaan samenwonen.


Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden.


Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Feitelijk samenwonen vaak fiscaal voordelig.


Wettelijk samenwonen of trouwen fiscaal

Voor het jaar van de verklaring van wettelijk samenwonen beschouwt de administratie wettelijk samenwonenden fiscaal als alleenstaanden. Dat betekent dat ze elk een afzonderlijke belastingaangifte moeten indienen. Wettelijk samenwonen Meerderjarige partners zijn wettelijk samenwonend als ze een verklaring van samenwoning aflegden op de burgerlijke stand van de gemeente waar ze beide wonen.


Fiscaal gezien worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met echtgenoten. De gevolgen van trouwen op uw belastingen. Wanneer u gaat trouwen , dan gelden dezelfde gevolgen op uw belastingen als bij het wettelijk samenwonen.


Samenwonen of trouwen : fiscaal kantje. Zowat iedere stap in een mensenleven heeft fiscale gevolgen. Ook gaan samenwonen of trouwen heeft een fiscaal kantje. Wij gidsen u in vogelvlucht door de fiscale gevolgen van het huwelijk of het wettelijk samenwonen.


Zo bent u ‘ fiscaal ’ al vast klaar voor de grote sprong. Houdt wettelijk samenwonen dezelfde rechten in als trouwen ? Dit boek is voor u als zelfstandige de leidraad om bewust te kiezen tussen trouwen , wettelijk of feitelijk samenwonen. Deze keuze heeft immers een aantal belangrijke praktische gevolgen, maar ook fiscale en juridische gevolgen waar u als zelfstandige dikwijls niet of te laat bij stilstaat. Verklaring van wettelijk samenwonen.


U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs. U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden.


Bij het lezen van dit artikel krijgt u meer informatie over de verschillen tussen huwen en wettelijk samenwonen. We bekijken de gevolgen op juridisch, fiscaal en financieel vlak. Als je stilstaat bij de financiële en de fiscale mogelijkheden van een huwelijk, is het een vreemde evolutie dat steeds meer mensen kiezen voor wettelijk samenwonen , zegt Sven Hubrecht, want trouwen loont. De cijfers van de FOD Economie wijzen uit dat steeds meer jonge koppels trouwen uitstellen. Wil je meer informatie over het verschil tussen wettelijk samenwonen en wettelijk samenwonen of trouwen fiscaal Bij een later huwelijk kan de woning nog altijd in het gemeenschappelijk vermogen ingebracht worden wat een kostprijs van euro betekent.


Er is een strikte scheiding van vermogens, zowel bij feitelijk als bij wettelijk samenwonenden. Trouwen of wettelijk samenwonen ? Twijfel dan in ieder geval niet omwille van mogelijke fiscale verschillen tussen beide stelsels. Hoewel dat wettelijk samenwonenden en gehuwden fiscaal gelijkgesteld zijn (dat betekent dat ze maar één gemeenschappelijke belastingaangifte moeten invullen, terwijl feitelijk samenwonenden als alleenstaanden worden beschouwd), kan je enkel als.


Als u gaat samenwonen , heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Hieronder vindt u een overzicht van de zaken waar u rekening mee moet houden. Voor ons woont u samen als u met uw huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel.


Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel. Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts