donderdag 8 oktober 2020

Wettelijk samenwonen nadelen

Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken.


Wettelijk samenwonen nadelen

Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere. Voor het jaar van de verklaring van wettelijk samenwonen beschouwt de administratie wettelijk samenwonenden fiscaal als alleenstaanden. Dat betekent dat ze elk een afzonderlijke belastingaangifte moeten indienen. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren?


Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Verklaring van wettelijk samenwonen.


U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs. U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. Fiscaal gezien worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met echtgenoten. Er is namelijk een verschil tussen ‘feitelijk samenwonen ’ en ‘ wettelijk samenwonen ’. Een koppel dat wettelijk samenwoont, heeft een verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.


U kiest voor wettelijk samenwonen. Wettelijke samenwoners worden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel. Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel.


Wettelijk samenwonen nadelen

Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk. Als hij nog ligt te slapen kun je geen snars ziet omdat je de lamp niet aan kunt doen. De term ‘ samenwonen ’ alleen is niet specifiek genoeg. Met je telefoon schijn je wat bij, maar je kunt net dat ene shirtje dat je aan wilt niet vinden. Bij het lezen van dit artikel krijgt u meer informatie over de verschillen tussen huwen en wettelijk samenwonen.


We bekijken de gevolgen op juridisch, fiscaal en financieel vlak. Als u ervoor kiest feitelijk samen te blijven wonen, kan die keuze dus zware financiële consequenties hebben. Voelt u zich prima bij dat statuut, doe dan op tijd een beroep op een notaris om de successie te plannen.


Wettelijk samenwonen nadelen

Net zoals je alleenstaande partner als die een loontrekkend inkomen heeft. Wettelijk samenwonen is gelijkgesteld met gehuwd zijn (zowel voor hetero als niet hetero). Op de nettowaarde van de gezinswoning zal er dus géén erfbelasting verschuldigd zijn.


Feitelijke samenwoners kunnen ook genieten van deze regel op voorwaarde dat ze minstens drie jaar samenwonen én een gemeenschappelijke huishouding hebben gevoerd op het moment van overlijden van eerst stervende partner. Voor jonge koppels is het verschil tussen trouwen en samenwonen nog niet zo groot: het grootste deel van hun bezit zit meestal in hun woonst en inboedel. Als je wettelijk samenwoont en je partner sterft, heb je het recht die woning en. Wie kan feitelijk samenwonen ? Elke persoon die jaar is kan feitelijk samenwonen.


Voor het eerst zijn er in België meer wettelijk samenwonenden dan huwelijken. Maar is samenwonen wel zo’n slimme keuze? Hebben gehuwden niet nog steeds meer voordelen? Vaak is de keuze om niet. Wonen jullie al een tijdje samen?


Dan kunnen jullie nog steeds een samenlevingscontract afsluiten. Dit hoef je niet te doen op het moment dat je gaat samenwonen. Voor het opstellen van een samenlevingscontract moet je in ieder geval boven de jaar zijn en mag je niet onder curatele staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts