woensdag 9 september 2020

Wettelijk samenwonen erfrecht

Wettelijk samenwonen erfrecht

Erfenis en wettelijk samenwonen Vruchtgebruik op gezinswoning voor wettelijk samenwonenden. Een wettelijk samenwonende partner kan dit erfrecht beperken via een testament, zelfs zonder medeweten van de andere partner. De langstlevende wettelijk samenwonende partner zal erft het vruchtgebruik van de gemeenschappelijke verblijfplaats en het daarin aanwezige huisraad. Wettelijk samenwonenden. Van belang is wel dat de langstlevende partner altijd minstens recht heeft op de gezinswoning en de inboedel.


Deze reserve kan in waarde aangevuld worden tot de helft van de nalatenschap in vruchtgebruik. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Dit noemt men de reserve.


Hoe zit het bijvoorbeeld als men iets erft van de samenwonende partner? Wij bekijken het vanuit twee invalshoeken: het erfrecht en de successierechten. Verder komen enkel samenwonende partners, die een verklaring van samenwoning hebben afgeleg voor het wettelijk erfrecht in aanmerking. Fiscale gevolgen en erfrecht.


Als wettelijke samenwoner wordt u samen met uw partner gezamenlijk belast, maar de inkomsten en de belasting worden afzonderlijk bepaald. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel. Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel. Dat betekent dat alles wat u voor uw huwelijk had eigen is, net als alles wat u tijdens uw huwelijk erft of u geschonken wordt.


Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk. Feitelijk of wettelijk samenwonen ? De samenwoning is een alternatief voor het huwelijk en is handig omdat ze veel soepeler is. Bovendien staat de samenwoning voor iedereen open.


Dat is handig als u bijvoorbeeld hetzelfde huis deelt met een broer of zus. U kan samenwonen met naaste familie. Houdt wettelijk samenwonen dezelfde rechten in als trouwen?


Verklaring van wettelijk samenwonen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs.


U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. Samenwonen is een vlag die verschillende ladingen kan dekken. Een wettelijke samenwoning heeft onder meer ook gevolgen op het vlak van belastingaangifte, verblijfsrecht, erfrecht , verwerven en beheren van gezamenlijke goederen, schulden,. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.


Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. De procedure voor het wettelijk samenwonen is eenvoudig: mensen zijn wettelijk samenwonend wanneer zij samenwonen en een schriftelijke verklaring van wettelijke samenwoning ondertekend hebben bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van hun gemeente. Als jullie wettelijk samenwonen , moet je wel een verklaring van samenwoning afleggen voor de burgerlijke stand van jullie gemeente. Hierbij krijg je meer bescherming dan wanneer jullie feitelijk samenwonen en heb je bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel. Deze keuze heeft immers een aantal belangrijke praktische gevolgen, maar ook fiscale en juridische gevolgen waar u als zelfstandige dikwijls niet of te laat bij stilstaat.


De successierechten komen pas daarna aan bod: dit zijn de fiscale regels die worden toegepast op de personen die door het erfrecht (op basis van de wet of een testament) als erfgenaam worden aangeduid. Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld een spaarrekening of. Erfrecht eenvoudige uitleg van het erfrecht.


Het erfrecht regelt de overgang van de bezittingen en schulden van erflater op de erven. Op zich heeft het samenwonen - of dit nu feitelijk of wettelijk is - geen invloed op het pensioen. Personen die samenwonen krijgen op het ogenblik van hun pensioen elk hun alleenstaandenpensioen op basis van hun eigen loopbaan.


Het hierboven vermelde gezinspensioen is één van de grote verschillen tussen huwen en samenwonen. E NGELS, Rechtskroniek voor het notariaat. Bij het lezen van dit artikel krijgt u meer informatie over de verschillen tussen huwen en wettelijk samenwonen.


We bekijken de gevolgen op juridisch, fiscaal en financieel vlak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts