Werkwijzer Poortwachter. Naast actualisering van de vorige werk-wijzer , wordt voorzien in meer handvatten bij de inzet van het tweede spoor en nadere uitleg van bijzondere situaties en arbeidsverhoudingen. Arbeidsrechtelijke gevolgen. Bij re-integratie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer hanteerde UWV in het verleden voor intern gebruik de RIV-toets. Die terugkoppeling leidde tot aanvulling op of verduidelijking van de oorspronkelijke tekst.
Dit document dient als handleiding voor werkgevers, arbodeskundigen en verzekeringsartsen tijdens de re. Hoewel het ging om interne stukken van het UWV , zijn deze later toch in de publiciteit gekomen en zijn deze op de website van het UWV gepubliceerd. De nieuwe werkwijzer Poortwachter UWV.
Het is een nogal juridisch droog stuk dat vertelt welke stappen in de verzuimaanpak moeten worden gezet. Zowel qua tijdslijn, als afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De meeste van die stappen zijn wel bekend. Dit formulier moet hij binnen drie weken terug sturen aan het UWV.
Snel daarna beoordeelt UWV het re-integratieverslag en voert het een WIA-keuring uit en start de WIA-uitkering indien aan de wettelijke voorwaarden is voldaan. Via de zogenaamde RIV toets wordt er beoordeeld of werkgever en werknemer voldoende re-integratie inspanningen hebben verricht. De delen van de tekst die zijn aangevuld of verduidelijkt, zijn links in de kantlijn met een blauwe streep gemarkeerd. Deze nieuwe richtlijn geeft meer handvatten voor de inzet van het tweede spoor en het UWV maakt duidelijk hoe zij de geleverde re-integratie-inspanningen beoordeelt. Het UWV geeft hierin een overzicht van het wettelijk kader rond re-integratie: Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zorgen voor een tijdige en adequate verzuim- en re-integratieaanpak.
Onlangs heeft UWV de werkwijzer Poortwachter gepubliceerd. Het is de opvolger van de werkwijzer ‘RIV-toets in de praktijk’. Deze werkwijzer helpt werkgevers, bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven in de begeleiding en re-integratie van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Wat verwacht UWV van de werkgever bij de re-integratie van een werknemer? Hoe toetst UWV of de re-integratie-inspanningen van de werkgever voldoende zijn?
Welke gevolgen heeft het voor de werkgever als blijkt dat zijn re-integratie-inspanningen niet voldoende zijn geweest? Daarmee geeft UWV gehoor aan de roep om meer transparantie over het proces en voorspelbaarheid van de uitkomsten van de beoordeling. Daarbij is ook gebruik gemaakt van de inbreng van werkgevers, arbo -en re-integratiediensten en beroeps -en belangenverenigingen.
Zonder relevante wijzigingen, aldus het voorwoord van het uitvoeringsinstituut. Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen aangebracht in deze geactualiseerde werkwijzer. Stopverzuim werkt nauwgezet volgens de door het UWV aangegeven werkwijze(r). Als het UWV uw inspanningen als onvoldoende beoordeelt dan kan het UWV u sancties opleggen. Liever geen loonsanctie of WGA instroom?
Neem contact op of bel (Telefoonnummer) voor direct advies van een van onze Wet Poortwachter specialisten. Wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, met gevalideerde resultaten. Een toegankelijk assessment. Wat je niveau ook is, je kunt de vragenlijsten online invullen.
UWV legt geen administratieve loonsanctie op als alle formulieren aangeleverd zijn. Ook als deze formulieren wel inhoudelijk vragen oproepen. UWV moet ook loonsanctie opleggen als loon plus kosten van en re-integratie kosten de bedrijfsvoering van WG naar verwachting ernstig zal schaden. De werkwijzer Poortwachter (pdf) beschrijft de aandachtspunten voor werkgevers in de eerste twee ziektejaren en geeft aan waar UWV bij de Poortwachtertoets op let.
Opvolger van de werkwijzer RIV-toets in de praktijk. In deze richtlijn voor re-integratie, waar werkgevers ook hun voordeel mee kunnen doen, is het één en ander verduidelijkt en aangevuld. In de handleiding wordt uitgelegd wat er moet gebeuren tijdens re-integratie en op welke zaken er tijdens het traject gelet moet worden.
De uitvoering van de Wet verbetering poortwachter ligt in handen van de werkgever. De wet schrijft tijdsgebonden acties voor die jij en de zieke werknemer moeten uitvoeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.