Op deze site vind je veel informatie over samen slapen. Ik heb deze site opgezet, omdat ik zelf moeilijk informatie kon vinden. Ik ben een enthousiaste moeder, omdat ik merk dat samen slapen voor ons gezin zo goed werkt.
Op reis zijn er altijd veel verschillende situaties van slapen. Sommige ouders vinden het fijn om hun kindje dichtbij zich te houden, anderen wijzen op de mogelijke gevaren. Isaya slaapt nu jaar bij ons en in deze blog leg ik uit hoe je veilig kunt samen slapen met je baby , dreumes en peuter. Waarom samen slapen met je baby juist veilig is – Kiind. Column: Luie ouders slapen samen – Kiind.
Wat zijn de voordelen van samen slapen met de baby ? In veel niet-Westerse culturen is dit nog steeds het geval. Toch moet men uitkijken dat het geen gewoonte wordt. Een keertje een nacht samen slapen geeft de baby een goed gevoel.
Hij voelt zich veilig, blij en is daarom minder gestrest. Als een baby minder gestrest is, zal hij beter slapen. Slapen is ontzettend belangrijk voor je baby.
Ouders die kiezen voor samen slapen met hun baby krijgen tips om dat op een veilige manier te doen. Op deze manier is de baby dichtbij, maar slapen ouder en kind niet op hetzelfde oppervlak. Ja, je baby mag zelf in slaap vallen, maar of hij dit nu doet terwijl je ernaast ligt of alleen in zijn bedje: dat is aan jou.
Slaapschema baby : maanden. Die duren samen waarschijnlijk zo’n drie tot drie en een half uur. Soms gebeurt dat standaard de hele nacht, soms een enkele keer. De meeste ouders slapen wel eens met hun baby.
Dat zou namelijk heel gevaarlijk zijn. Volgens McKenna is de angst voor bedding-in ongegrond. Het is lekker makkelijk: je hoeft niet je bed uit voor een voeding, een schone luier of gehuil.
Decennia lang lagen baby ’s bij hun ouders in bed. In niet westerse landen is dat nog steeds gebruikelijk. Maar in de westerse landen is de slaapplek van een baby in de loop der jaren verschoven richting een eigen bed in een eigen kamer. Het samen slapen wordt nu zelfs als problematisch gezien.
Veilig samen slapen op een bank kan meestal niet. Ook brengt samen slapen risico’s mee voor baby ’s wiens ouders roken of alcohol, drugs of medicatie gebruiken. Ongeveer de helft van de ouders slaapt weleens samen met hun baby in de eerste levensmaan ondanks het wijdverspreide advies om het niet te doen. Sterker nog, vaak wordt het je sterk afgeraden.
Als jij en je baby het prettig vinden, kun je het gewoon doen. Er is veel onderzoek gedaan naar co-sleeping, zowel door Unicef als door de World Health Organization en ze zijn het er allemaal over eens: samen slapen met je baby is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Voor de eerste maanden kozen wij voor Bednest.
Speciaal ontworpen om veilig te kunnen samen slapen met je baby. Het is dus ook goed om tijdens het slapen dicht bij je baby in de buurt te zijn. Laat je baby als het kan, zeker het eerste halfjaar, in zijn eigen bed bij jou op de kamer slapen. Samen in de kamer, niet samen in bed. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd.
Jij en je baby leren elkaars geluiden kennen en je kunt je baby goed in de gaten houden. Maar als je in onze maatschappij vertelt dat je baby (of peuter) bij je in bed slaapt, dan is de eerste reactie vrijwel altijd negatief. Het is daarom ook lastig om goede informatie te vinden over veilig samen slapen. Hierbij de belangrijkste regels van samen slapen met je baby op een rij.
Een veilige slaapomgeving is essentieel om het risico op wiegendood en ongevallen laag te houden. Zijn er nadelen of risico’s aan samen slapen ? Er is veel verwarring over terminologie als het gaat om samen slapen met je baby en er gaan veel fabels en onjuistheden over rond. Het maakt nachtvoedingen een stuk eenvoudiger en gebroken nachten worden veel minder. De laatste jaren ontdekken ook Westerse ouders het samen slapen opnieuw.
Daarnaast is het gewoon heerlijk om je kostbaarste bezit dichtbij je te hebben. Dit kan nadelig zijn als jij en je partner intiem contact willen hebben. Als je samen met je baby in een bed wilt slapen , wees er dan zeker van dat het veilig is. Wanneer je samen in je bed ligt met je liefje, slaap je veel beter dan als je alleen.
Al eeuwen is het doodnormaal om samen met je baby te slapen. Zo blijft je kindje warm, veilig en word borstvoeding vergemakkelijkt. Er zijn nog steeds vele culturen in de wereld waar samen slapen heel normaal is.
Echter is het hier in Nederland vreemd om samen te slapen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.