woensdag 20 juni 2018

Interactieve werkvormen volwassenen

Activerende werkvormen zijn werkvormen in trainingen waarin de deelnemers actief kennis en vaardigheden verwerven en verwerken. Een training met activerende werkvormen heeft doorgaans een veel hoger leerrendement, en wordt als leuker ervaren, dan trainingen waarin alleen een presentatie wordt gegeven. Doorzoek of filter alle werkvormen per categorie, thema, tij groepsgrootte, teamvorm of je eigen zoekterm. Bij coöperatief leren zijn er zeventien werkvormen die de leerkracht kan inzetten.


In dit artikel worden ze één voor één behandeld. Op deze pagina vind je een aantal van mijn favoriete werkvormen. Welke activerende werkvormen heb jij nodig?


Wil je zelf werkvormen leren ontwikkelen? De selectie is gemaakt naar aanleiding van gesprek-ken met docenten van de Masters in de Graduate School of Life Sciences. Hier vind je de leukste ijsbreker-spellen voor volwassenen , workshops, kennismaking, teambuilding, presentaties, vergaderingen en trainingen. Hieronder vind je effectieve ijsbrekers en interactieve werkvormen voor volwassenen die heel goed ontvangen worden en vaak als favorieten gezien worden.


Voor grote en kleine groepen! Tip 1: Het moment van inzetten. Een creatieve ice-breaker gebruik je vlak voordat je met je groep ideeën gaat bedenken.


Het kan dus zijn dat je eerst met elkaar kennis wil maken. Of dat je het vertrekpunt van de brainstorm vast wil stellen. Interactieve werkvormen per toepassing.


Interactieve werkvormen volwassenen

We hebben daarnaast nog twee waardevolle artikelen over interactieve presentaties en workshops geven. Verder lezen over werkvormen voor interactief presenteren. Met deze fiches, die de meest gekende interactieve werkvormen beschrijven, willen we leerkrachten basisonderwijs ondersteunen bij het inrichten van een interactieve klaspraktijk. Deze werkvorm heb ik uit Verbindend Vermogen van Marco Buschman.


Dit bevordert de actieve leerhouding van leerlingen en daarmee de leerprestaties. Af en toe ontvang je een uitnodiging voor een workshop. Maak jij gebruik van bijzondere activerende werkvormen die het beste in jouw leerlingen naar boven halen? Kijk voor meer stimulerende werkvormen ter bevordering van de e-eeuwse vaardigheden of andere activerende werkvormen op de themapagina van Leraarof download de pdf over activerende werkvormen van het SLO.


Ze helpen cursisten immers om de taal te ervaren eerder dan ze te studeren. Slideshare uses cookies to improve functionality and performance, and to provide you with relevant advertising. We houden het uiteraard niet louter bij voorbeelden maar testen ook een paar werkvormen uit. Voorstelrondjes hebben een slechte naam. En dat is niet geheel onterecht.


Alleen nog toepassen dus! Ga je echt het rondje af, dan blijken veel deelnemers meer bezig te zijn te bedenken wat ze zullen zeggen dan te luisteren naar de ander. Welke didactische werkvormen kies je om trainingsdoelstellingen optimaal te bereiken?


De leerdoelen van de training bieden houvast. Onderwijskundigen bepleiten activerende werkvormen. De app omarmt twee aspecten van samenwerkend leren. Digitaal leren en samen leren zijn in deze app verenigd. Je kunt activerende werkvormen ook gebruiken om te differentiëren.


Elke leerlingen kan zo op zijn eigen niveau en tempo werken. Als online trainer kun je dit sturen. Het opzetten van een boeiende online les is niet anders dan in een klassikale setting. Teamchange geeft je veel oefeningen en werkvormen.


Belangrijk is variatie aan te brengen in de aangeboden werkvormen. Kijk op de site voor originele instructies en laat je inspireren. Ook voor gratis downloads. Per werkvorm kun je vervolgens verschillende middelen inzetten.


Wordt er in het begin van de docentencarrière nog veel uitgeprobeerd en geëxperimenteerd met verschillende werkvormen , naarmate de jaren vorderen worden steeds meer werkvormen overboord gegooid. Bij het kiezen voor een didactische werkvorm is het belangrijk dat de leerkracht zich afvraagt welke vorm in deze situatie het meest geschikt is. Een rijke leeromgeving waarin de leerlingen actief leren vraagt om andere werkvormen dan een les met geleide interacties. Het is de kunst om de juiste werkvorm bij de juiste lesstof te kiezen. De deelnemers maken de opdracht weer in (andere) tweetallen.


Interactieve werkvormen volwassenen

De nabespreking blijft spannend door te werken met een antwoordvel. Je laat na een tijdje de goede antwoorden zien en vraagt wie een ander antwoord heeft. Juist omdat je tijdens een werkconferentie de gebaande wegen wilt verlaten, kan het nuttig zijn om wat andere werkvormen te hanteren dan het gesprek of de presentatie. De werkvormen die je hierna aantreft spelen daar op in.


Sommige zijn alleen maar serieus, andere zijn wat speelser. Voordat je een werkvorm kiest, is het van belang dat je weet hoe je groep eruitziet. Wel heb ik nog een pdf toegevoegd met een opsomming van werkvormen waarbij je je vast wel iets kunt voorstellen. Veel succes met uitproberen!


Gebruik interactieve werkvormen. Knip je presentatie op in drie delen: opstarten, verdiepen en afronden. Kies voor elke fase een werkvorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts