Kinderen ten laste in een feitelijk gezin. Als er in een feitelijk gezin een gemeenschappelijk kind is, mag alleen de belastingplichtige die aan het hoofd van het gezin staat dat kind fiscaal ten laste nemen. U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt.
Als feitelijk samenwonenden kunnen jullie niet van elkaar erven. Je wil hier verandering in brengen? Laat samen een testament opstellen bij de notaris.
Weet wel dat bij deze vorm van samenwonen je hoe dan ook meer successierechten betaalt als jij of je vriend(in) overlijdt. Wie trouwt, is juridisch beter beschermd dan wettelijk of feitelijk samenwonenden, ook wat de erfenis betreft. Om precies te begrijpen waar het om gaat, leggen we eerst even het begrip ‘vruchtgebruik’ uit.
In de andere gevallen mag het brutobedrag van het (beroeps- of vervangings)inkomen van de andere personen met wie u samenwoont, buiten uw (andere) kinderen, of bloed- of aanverwanten tot de 3e graad en de kinderen, of bloed-of aanverwanten tot de 3e graad van uw echtgeno(o)t(e) of feitelijke partner, het grensbedrag om als persoon ten laste te. Wie gaat samenwonen met één persoon kan kiezen voor een wettelijke samenwoning via een verklaring bij de burgerlijke stand. Dan gelden een aantal rechten en plichten. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners.
Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Als de ouders van een kind een feitelijk gezin vormen, kan dat kind maar ten laste zijn van diegene die als gezinshoofd beschouwd wordt. Als u een feitelijk gezin vormt, moet u zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd.
Het leefloon is een uitkering die via het O. Gezinshoofd (categorie A): de werknemer met gezinslast woont samen met zijn echtgeno(o)t(e) of met zijn partner die over geen inkomen beschikt of woont uitsluitend samen met zijn kinderen waarvoor hij recht heeft op kinderbijslag of met andere verwanten die niet beschikken over een inkomen of hij woont alleen en dient alimentatiegeld te betalen. In het eerste jaar dat jullie samenwonen , zijn jullie voor de fiscus nog steeds twee alleenstaande personen. Je dient dus elk afzonderlijk een belastingaangifte in. Als jullie samen een kind hebben, neemt een van jullie hem of haar ten laste.
Je kan de fiscus dom noemen, ik keer het om. Mijn vrouw heeft kind die bij ons gedomicilieerd is en ten laste is van ons. Voorgestelde situatie : We zijn getrouwd. Het vormen van een feitelijk gezin heeft dezelfde juridische gevolgen als het huwelijk of het wettelijk samenwonen.
Daarin vermeldt u uw eigen inkomsten en die van uw kinderen waarover u het wettelijk genot heeft (dat zijn de inkomsten van uw minderjarige kinderen, behalve hun onderhoudsgeld en hun beroepsinkomsten). Feitelijk samenwonen Mensen zijn feitelijk samenwonend als ze eenzelfde woonplaats delen. Afzonderlijke aangifte en belasting. De kinderen zijn ten laste van één van de partners, naar keuze.
Het kadastraal inkomen van de woning wordt aangegeven door beide partners volgens het eigendomspercentage van elke partner in het onroerend goed. Wanneer de ouders een feitelijk gezin vormen, dan kan hun kind slechts ten laste zijn van diegene die als gezinshoofd beschouwd wordt. Wanneer u een feitelijk gezin vormt, dan moet u zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd. Partners die ongehuwd samenwonen , hebben immers al jaren geleden die keuze moeten maken. Fiscaal voordelig is om hier te opteren voor de partner met het hoogste belastbaar inkomen.
U bent feitelijk samenwonend als u dezelfde woonplaats deelt. Als het aankomt op belastingaangiftes, zijn er grote verschillen tussen feitelijk en wettelijk samenwonen. Wanneer u feitelijk samenwoont, dan beschouwt de administratie samenwonenden fiscaal als alleenstaanden. U vormt een nieuw samengesteld gezin met uw feitelijk samenwonende partner en haar kinderen.
Fiscaal wordt u dan als alleenstaande belast, maar hoe zit dat met de kinderen? Neemt u elk uw eigen kinderen ten laste of kunt u kiezen? De directeur kan op basis van de feitelijke situatie beslissen dat er sprake is van samenwonen , zélfs indien men volgens het bevolkingsregister apart zou wonen. Wie beschouwt de RVA als uw partner? Een ander fiscaal voordeel aan feitelijk samenwonen is dat de partners zelf kunnen bepalen wie het gezinshoofd is en dus de kinderen ten laste neemt.
Alleenstaande ouders of ouders die feitelijk samenwonen Samenwonenden die samen een kind hebben, kunnen kiezen bij welke partner ze het kind fiscaal ten laste brengen. Dit is het meest voordelig bij de partner die het meeste verdient. Bij feitelijk samenwonen is er geen enkele band. Dan ben je niet verplicht iemand , zelfs als je daar een relatie mee had , binnen te laten in je eigen woning.
Vermits feitelijk samenwonenden als het ware ontsnappen aan de wet en voor hen geen wettelijk statuut met rechten en plichten bestaat, zijn er bij de beëindiging van de feitelijke samenwoonst geen formele verplichtingen. Men kan op elk ogenblik, zonder enige formaliteit de feitelijke samenwoning stopzetten. Je woont niet bij je ouders. In sommige gevallen kan je ten laste zijn van iemand anders dan je ouders. Je bent al jaar fiscaal ten laste van die persoon.
In het geval de partner een laag beroepsinkomen heeft, heeft de voornaamste kostwinner er dus belang bij om deze gegevens aan de werkgever mee te delen. Ben jij toe aan opslag? Ontdek hoe marktconform jouw loon is met het gloednieuwe Salariskompas.
Zo kunnen ze zelf berekenen welke situatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.