vrijdag 10 januari 2020

Voorbeeld conflict werkgever werknemer

Voorbeeld conflict werkgever werknemer

Zo weet je wat de werkgever van jou kan vragen, maar ook wat jij aan de werkgever kan vragen. De juristen kunnen jou ook uitleggen of de vraag van de werkgever redelijk is. Goed werknemer - en werkgeverschap. Werkgevers en werknemers zijn verplicht om zich als een ‘goed werkgever ’ en een ‘goed werknemer ’ te gedragen. Casus 4: Medewerker die ziek thuis is en met werkgever in conflict komt.


Een werknemer wil stoppen bij zijn werkgever , hij heeft het niet meer naar zijn zin. Wanneer een conflict eenmaal uit de hand gelopen is, zal de leidinggevende of werkgever meestal van de werknemer af willen. Is er nog een weg terug? En als die er is, hoeveel schade heb je door het conflict opgelopen? Anders dan werkgever stelt, is de kantonrechter van oordeel dat hetgeen zich nadien tussen partijen heeft afgespeeld geheel in de risicosfeer van werkgever ligt en haar te verwijten is.


De werkgever kan het ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Meer hierover kunt u lezen op onze webpagina’s Ontslagprocedures Veruit de meeste geschillen worden echter opgelost door werkgever en werknemer onderling, al dan niet met behulp van advocaten en juristen. Partijen spreken dan meestal af per wanneer zij uit elkaar gaan en welke. Vaak ziet de werkgever de oorzaak van het conflict in het functioneren van de werknemer.


Voorbeeld conflict werkgever werknemer

Ook komt het nogal eens voor dat werkgever en werknemer gewoon niet door een deur kunnen (incomptabilite d’humeur). Werknemer stelt dat hij dat niet hoeft te accepteren. De werknemer kan dan op andere plaatsen in het bedrijf hand- en spandiensten verlenen. Hij wil zijn eigen werk doen, maar mag dat niet zonder tilwerktuig.


De dokter heeft gezegd dat hij zo niet mag werken, dus blijft hij dan thuis. En het loon: dat moet de werkgever maar betalen. Anders wordt het als de werksfeer er onder gaat lijden en er een conflict of dreigend ontslag ontstaat. Arbeidsconflict met werkgever.


Voorbeeld conflict werkgever werknemer

De meeste arbeidsconflicten ontstaan tussen werkgever en werknemer. Helaas is bij zo’n conflict de werknemer meestal degene die het onderspit moet delven en uiteindelijk het bedrijf moet verlaten. Na weken zijn er dan mogelijke uitkomsten: het conflict is opgelost en de werknemer gaat weer aan de slag. Naast alle rechten en plichten die jij als werknemer hebt, speelt natuurlijk ook je werkgever een rol tijdens het hele ziekteproces. Want duurt de ziekte langer dan een paar dagen of weken dan moet je samen met je werkgever naar een oplossing zoeken.


Als er sprake is van een conflict , dan is het zo mogelijk nog belangrijker dat je je aan alle regels omtrent ontslag nemen houdt, omdat een dergelijk ontslag soms via de rechter moet lopen. Noem dus de vereiste gegevens in je ontslagbrief en stuur deze aangetekend naar je werkgever. Bewaar het verzendbewijs. Dat wil dus zeggen dat de werknemer bijvoorbeeld een andere leidinggevende gegeven kan worden, het conflict kan worden uitgesproken of hij kan worden herplaatst naar een andere afdeling. Een conflict op de werkvloer kunnen grote gevolgen hebben.


Dit geldt zeker voor het geval er sprake is van een verstoorde werkverhouding. In dat geval is het een conflict die al te ver geëscaleerd. Dit moet voorkomen worden door de meningsverschillen tussen de werkgever en de werknemer op te lossen. Daarmee kunnen bedrijven verplicht worden om drie jaar in plaats van twee jaar het loon van de werknemer door te betalen.


Zowel werkgever als werknemer hebben een probleem als zij bij burn-out willen komen tot een ontslag. Zolang de werknemer ziek is, geldt het wettelijk opzegverbod (art. 7:6lid BW). Als een werknemer toch meewerkt aan zijn ontslag of tijdens burn-out zelf ontslag neemt, loopt hij zijn rechten op een uitkering mis.


Wat kan je doen als werknemer bij een arbeidsconflict? Zit je in een arbeidsconflict en kom je er niet meer uit met je werkgever ? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Een slepend arbeidsconflict kan leiden tot spanning op de werkvloer, demotivatie en in het ergste geval zelfs tot depressie en ziekte. Het gedrag van de werknemer heeft geleid tot een onwerkbare situatie, aldus de werkgever.


Dreigt u als werkgever danwel als werknemer terecht te komen in een arbeidsrechtelijk geschil, of is dit geschil al ontstaan, en wilt u allereerst proberen de zaak op te lossen door mediation voor dat u overgaat tot het instellen van een – meestal langdurige en voor beide partijen kostbare – gerechtelijke. Zo moet het loon van de werknemer bijvoorbeeld altijd op of boven het wettelijk vastgesteld minimum liggen. Daarnaast hebben werknemers recht op een bepaald aantal vrije dagen.


Ook mag de werknemer niet zomaar ontslagen worden als er bijvoorbeeld een arbeidsconflict is ontstaan met de werkgever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts