dinsdag 28 januari 2020

Uitleg oppervlakte cirkel

Oppervlakte en omtrek van een cirkel. Om de oppervlakte (en omtrek) van een cirkel te berekenen maken we gebruik van het getal Pi. Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel. In deze video laat ik zien hoe je de oppervlakte en de omtrek van een cirkel kunt berekenen. De oppervlakte van een cilinder.


Als je een rechthoekig vel papier zo ombuigt dat precies een cilinder ontstaat, is de oppervlakte nog steeds lengte x hoogte. De omtrek is ook wel bekend als de buitenrand van een cirkel. Bij iedere cirkel waar je deze verhouding neemt, kom je steeds op een en hetzelfde getal uit. Afgerond op decimalen is het antwoord altijd: 14.


Dit is dus bij elke denkbare cirkel het geval. Gaat het aantal hoeken naar oneindig, dan verdwijnt immers de ruimte tussen de n-hoek en de omgeschreven cirkel (de cirkel die door alle hoekpunten gaat). Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal (de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn).


Om de maat van een cirkel aan te duiden kan ook de diameter worden gebruikt (in de figuur). De diameter is de grootste afstand tussen twee punten van een cirkel en exact tweemaal zo groot als de straal. Je kunt de oppervlakte van een cirkel berekenen door uit te gaan van de diameter hiervan, die we ook wel de doorsnede noemen.


Het getal ‘pi’ speelt hierbij een belangrijke rol. Het is een cijfer met enorm veel getallen achter de komma, waardoor je het best gebruik kunt maken van onze tool. Het oppervlak berekenen van een cirkel is anders dan bij een vierkant. Je kunt niet simpelweg de lengte en breedte met elkaar vermenigvuldigen om de oppervlakte te berekenen.


Oefenen met berekenen van de oppervlakte van een rechthoek of vierkant. Bij elke vraag kun je de oplossing stap voor stap bekijken. Hier onder zie je een voorbeeldsom. Bereken omtrek en oppervlakte van een cirkel : (geef één van de volgende waarden in, en bereken de drie andere) gegeven de straal.


Het lijkt wat dat betreft eenvoudig om de oppervlakte te berekenen, maar met name de omrekening naar vierkante centimeters of zelfs millimeters kan ons aardig in de weg zitten. Dezelfde oppervlakte in millimeters leidt namelijk tot een resultaat van 30. Omtrek en oppervlakte cirkel.


DA: PA: MOZ Rank: 15. Bij berekenen oppervlakte cirkel komen veel afkortingen kijken. Verklarende uitleg bij sommen en formules voor oppervlakte berekenen cirkel. WisFaq, de digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs in Nederland.


In de online oefeningen en de werkbladen leer je ook de oppervlakte te berekenen van bijvoorbeeld een rechthoek van 5m bij 3dm, dus een rechthoek waarbij de zijden in verschillende lengte-eenheden zijn gegeven. Wat is de totale oppervlakte ? Om op het antwoord van deze som te komen, doe je de lengte keer breedte. Bereken de oppervlakte van het grasvel ofwel de hoeveelheid m² graszoden die je nodig hebt om dit grasveld te. Alle begrippen als diameter, straal, het getal π, doorsnede en radius komen dus aan bod! Al in de Oudheid wilde men weten hoe je de oppervlakte van een cirkel berekent.


Uitleg oppervlakte cirkel

Door een regelmatige veelhoek in de cirkel te passen en daarvan de omtrek te bepalen, kun je de omtrek van de cirkel benaderen. Hoe meer hoeken de veelhoek heeft, hoe beter de benadering. Rekenles omtrek en oppervlakte meten Zoek de verschillende plekken en objecten op het plein en meet de omtrek en oppervlakte. Kies voor centimeters of meters.


Reken de sommen uit in je schrift, de antwoorden schrijf je op dit werkblad. Bekijk dat in deze animatie. De diameter van een cirkel berekenen is eenvoudig als je een van de andere dimensies van de cirkel weet: de straal, de omtrek, of de oppervlakte. Het is ook mogelijk als je geen van bovenstaande dimensies kent, maar wel een tekening van de cirkel hebt.


Wil je weten hoe je de diameter van een cirkel berekent, volg dan gewoon deze stappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts