Verwijdering van kleinere aangeboren moedervlekken is doorgaans goed mogelijk onder lokale verdoving. Indien het een klinisch rustige moedervlek betreft wordt meestal gewacht met verwijdering tot het kind groot genoeg is om zelf een oordeel over de wenselijkheid daarvan te geven. Een aangeboren moedervlek is een moedervlek die bij de geboorte al aanwezig is.
De medische naam is congenitale naevus. Ze komen voor bij ongeveer van de kinderen. Een moedervlek is in feite een ophoping van pigmentcellen in de huid. Ze bestaan in allerlei soorten en maten. Het komt ongeveer bij van de pasgeborenen voor.
Dit komt echter maar bij van de kinderen voor. Moedervlekken kunnen op zich geen kwaad maar verdwijnen niet vanzelf. Vanwege het mogelijke risico op ontaarding (kwaadaardig worden) is het belangrijk dat de dermatoloog de aangeboren moedervlek bij een kind na kijkt. De dermatoloog zal het risico op ontaarding inschatten en advies geven over de noodzaak van eventuele controles of het verwijderen van de moedervlek. Quint: “Als een moedervlek gaat jeuken, van kleur (vooral zwart en blauw) of grootte verandert, plotseling gaat bloeden of als er een rode rand omheen ontstaat, moet er een belletje gaan rinkelen.
Dit kan een onrustige moedervlek zijn. Ga ermee naar de huisarts. Hij kan enkele millimeters tot centimeter groot zijn. Soms hebben ze een bobbelig oppervlak of groeien er haren uit.
Kleine, aangeboren moedervlekken, meestal met donkere haren begroeid. Ook deze moedervlekken hebben een zeer laag risico, zeker als ze kleiner zijn dan vier centimeter. Hoewel de naam moedervlek wellicht suggereert dat de afwijking aangeboren is, is dit meestal niet het geval. Naevus spilus: goedaardige aangeboren gespikkelde moedervlek Een naevus Spilus is een aangeboren pigmentafwijking, die gekenmerkt wordt door een café-au-lait (“koffie met melk”) macula met daarin meerdere donkerdere moedervlekjes.
De vlek is vaak al bij de geboorte zichtbaar en de moedervlekjes verschijnen meestal op latere leeftijd. Hij kijkt of de moedervlek onschuldig is of dat er actie moet worden ondernomen. Als moedervlekken ontsierend zijn of op een vervelende plek zitten, kan je deze vlekjes laten verwijderen. De huid wordt er dan voorzichtig afgeschaafd.
Aangeboren reuzenmoedervlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Eén enkele (meestal vrij grote aangeboren) moedervlek. Een (grotere) ‘moedernaevus’, gepaard gaand met satellietnaevi (kleinere naevi daaromheen).
Meerdere (≥3) middelgrote CMN (5~20cm PAS) verspreid over het lichaam, zónder duidelijke moedernaevus, al dan niet samengaand met kleine CMN (5cm PAS). Bij een aangeboren moedervlek is er een teveel aan pigmentvormende cellen in de huid. Het is niet duidelijk waarom de afwijking ontstaat, maar het ontstaat al tijdens de zwangerschap.
Erfelijkheid lijkt geen grote rol te spelen. Zo’n moedervlek is niet ernstig, maar je moet het wel goed in de gaten houden. Deze grote aangeboren moedervlekken worden vaak, indien mogelijk, preventief verwijderd. Heb ik een melanoom of atypische moedervlek ? Bij een atypische moedervlek of onrustige moedervlek die er anders uitziet dan je andere moedervlekken, vraag je je waarschijnlijk af: heb ik een melanoom?
Dit moedervlek kan lijken vrij groot en kan zelfs overtollig haar omvatten, hoewel dit varieert van persoon tot persoon. Wat is een aangeboren moedervlek ? De kleur kan variëren van lichtbruin tot bijna zwart. Congenitale moedervlekken zijn niet zeldzaageschat wordt dat ongeveer van alle baby’s een congenitale moedervlek heeft. Een enkele keer is een moedervlek al bij de geboorte zichtbaar aanwezig (de zogenaamde aangeboren of congenitale moedervlek ). Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke aanleg en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld.
Onrustige moedervlekken. Een onrustige moedervlek is onregelmatiger van vorm en kleur, dat wil zeggen verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek. Vaak is er ook sprake van een roodachtige verkleuring, meestal in de rand. Bij een grote aangeboren moedervlek (giant naevus), groter dan twee handpalmen groot is het riscio op het later ontstaan van een melanoom ongeveer 3-. Deze cijfers zijn niet helemaal betrouwbaar, recente en betere studies geven aan dat het risico nog lager is.
Een enkele moedervlek is aangeboren , maar de meeste ontstaan tussen het 3de en het 20ste jaar. Krijg je op latere leeftijd nieuwe moedervlekken, dan zijn die per definitie ‘verdacht’. Na het 50ste jaar neemt het aantal moedervlekken vaak af. Een “gewone” moedervlek is namelijk niets meer of minder dan een egaal vlekje of verheven bobbeltjes in de huid dat een hoge concentratie pigmentvormende cellen bevat.
Deze cellen worden ook wel melanocyten genoemd en het pigment dat ze produceren heet melanine.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.