woensdag 25 november 2015

Chronisch vermoeidheidssyndroom richtlijn

Daarnaast is een richtlijn een basis voor behandeling. Een basis die steeds kan worden aangepast bij nieuwe ontwikkelingen. De richtlijn Chronisch Vermoeidheidssyndroom is ontwikkeld op initiatief van het Centraal BegeleidingsOrgaan (CBO). Voorzitter van de werkgroep: mw. Blankenstein, huisarts.


Door NVK gemandateerde vertegenwoordiger in de werkgroep: mw. Putte, kinderarts-sociale pediatrie. Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een discutabel syndroom. Binnen de VRA is geen consensus over de vraag of behandeling binnen ons vakgebied kan thuishoren. In dit artikel wordt de inhoud van de richtlijn besproken en waarom de VRA de richtlijn geautoriseerd heeft.


Er is onvoldoende, uit experimenteel, vergelijkend onderzoek verkregen bewijs dat het gebruik van supplementen – zoals vitamine B1 vitamine C, co-enzym Q1 magnesium, NADH, multivitaminepreparaten en mineralen – bij mensen met CVS effectief is. Om in de praktijk vast te stellen welke patiënten wel of geen CVS hebben, is er behoefte aan eenduidige diagnostische criteria en testen. Met name is gezocht naar systematische reviews en observationele studies op het gebied van klachten en symptomen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom. Chronisch vermoeidheidssyndroom wordt ook vaak aangeduid als myalgische encefalomyelitis of ME. De naam chronische vermoeidheid kan verwarrend zijn omdat chronische of aanhoudende vermoeidheid een symptoom is van meerdere verschillende aandoeningen zoals reumatoïde artritis en lupus.


Met het chronische- vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt een ziektebeeld aangeduid waarbij langer bestaande, ernstige moeheid op de voorgrond staat waarvoor geen aanwijsbare somatische of psychiatrische oorzaak is vastgesteld. De diagnose CVS kan pas gesteld worden als de vermoeidheidsklachten ten minste maanden bestaan. Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom ? Men spreekt dan over het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). Soms treedt geleidelijk herstel op na een tot twee jaar.


Maar het is ook mogelijk dat je jarenlang ziek blijft. Overprikkeling kan leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom. Als je hooggevoelig bent is het dus belangrijk om te ontspannen, zodat je gevoelige zenuwstelsel tot rust kan komen. Hiermee kun je overbelasting en chronische vermoeidheid voorkomen.


Ontspannen kan op diverse manieren bijvoorbeeld middels yoga. Vind een manier die bij je past! Lees hier de patiëntversie van de Nederlandse richtlijn chronisch vermoeidheidssyndroom.


Richtlijn chronisch vermoeidheidssyndroom. Benieuwd naar wat het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid voor u kan betekenen? Doe hier de chronische vermoeidheid test! Rust nemen helpt niet tegen de moeheid.


Chronisch vermoeidheidssyndroom richtlijn

De vermoeidheid is niet het resultaat van een voortdurende belasting en wordt niet duidelijk minder door rust. In de Verenigde Staten is de richtlijn , die eerst aangaf dat de therapie zou werken, inmiddels aangepast. In de aanpassing staat dat er maar weinig bewijs is dat de therapie zou leiden tot minder vermoeidheid. Inmiddels buigt de Gezondheidsraad op verzoek van de Tweede Kamer zich over dit controversiële dossier. Deze multidisciplinaire richtlijn beschrijft de kaders voor het vaststellen van de diagnose Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) en de vervolgstappen richting behandeling en re-integratie van mensen met QVS.


De richtlijn is als volgt ingedeeld: Deel 1: Totstandkoming van de richtlijn In deel worden de kaders van de richtlijn geschetst. Multidisciplinaire LCI- richtlijn Q-koortsvermoeidheidssyndroom’. Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts Q-uestion is een landelijke patiëntenorganisatie voor mensen met Q-koorts. Zo organiseert Q-uestion lotgenotenbijeenkomsten, waar patiënten ervaringen kunnen delen en informatie kunnen uitwisselen.


Chronisch vermoeidheidssyndroom richtlijn

Het is een aandoening waarbij je de hele dag door moe bent. In Nederland zijn er mogelijk 30. Uitgesproken vermoeidheid die langer dan maand aanhoudt. Dit is het hoofdcriterium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts