vrijdag 24 juli 2015

Omtrek bol

Omtrek bol

Hoe bereken je de omtrek van een cirkel? De omtrek is ook wel bekend als de buitenrand van een cirkel. Bij iedere cirkel waar je deze verhouding neemt, kom je steeds op een en hetzelfde getal uit.


Afgerond op decimalen is het antwoord altijd: 14. Een bol is een driedimensionaal lichaam bestaande uit de punten die ten hoogst op een bepaalde afstand van een gegeven punt liggen. De gegeven afstand heet de straal en het gegeven punt het middelpunt van de bol. In deze les gaan we de formules afleiden voor straal als oppervlakte of inhoud van de bol al gegeven is.


Een bol gesneden met een vlak levert een cirkel of raakpunt (of geen raakpunten). Bij een bol , waarvan alle punten op de bol het oppervlak vormen, hebben al deze punten een gelijke afstand tot punt. Dit noemen we het middelpunt M. De gelijke afstand van al deze punten noemen we de straal van de bol (r).


Omtrek bol

U houdt niet van advertenties? Wij ook niet, maar door inkomsten van advertenties kunnen wij onze internet websites mogelijk gratis aanbieden aan onze bezoekers. Cirkel en een bol: omtrek , oppervlak en volume berekenen Een cirkel is een tweedimensionaal figuur gevormd door een lijn waarvan de punten allen dezelfde afstand hebben tot hetzelfde middelpunt. Aangezien de omtrek gelijk is aan π wat weer gelijk is aan 2πr, bereken je de straal door de omtrek te delen door 2π.


Dezelfde formule kun je gebruiken om te converteren tussen de straal en de omtrek van een cirkel. Merk op : de afgeleide van de inhoud van een bol naar de straal is de oppervlakte. Je kunt de omtrek berekenen door pi te vermenigvuldigen met de diameter. Pi ronden we in dit geval even af tot 1 maar normaal gesproken staan er veel meer cijfers achter de komma. Dit betekent andersom dat je op basis van de omtrek , het getal kunt delen door pi, om uit te komen bij de diameter.


Omtrek bol

Om de oppervlakte van een cirkel te berekenen, moet je dus de diameter kennen, of de straal, die gelijk is aan de helft van de diameter van de cirkel, of de omtrek. Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel. Dit punt, in de figuur aangegeven met , heet het middelpunt van de cirkel. De oppervlakte van een bol. Als je de diameter van een bol weet, kun je de oppervlakte berekenen.


Daarbij speelt het getal pi een belangrijke rol. Het getal pi wordt geschreven als ∏. Het is een getal met eindeloos veel cijfers achter de komma. Indien je de straal of diameter van de cirkel kent, bereken je de omtrek van de cirkel met volgende formule:.


De reviews voor deze puppyren waren positief - ik koop nooit iets zonder de reviews te bekijken -, maar desondanks was ik toch nog verrast door de degelijkhei stevigheid en de mooie afwerking! Chain Belt Goud - Verstelbaar - Maximaal omtrek CM. Val nu op met deze prachtige en trendy chain belt. Met een maximale omtrek van centimeter en.


Kies de gewenste vorm en vul de gegevens in. Door de deelpunten brengen we vlakken aan loodrecht op de (middel)lijn EF, die alle de bol volgens cirkels snijden. Hierdoor wordt de bol in n delen verdeeld. De formule voor het berekenen van de omtrek van een cirkel ziet er op die manier misschien ingewikkeld uit, maar hoeft niet lastig te zijn. Tip: zie je een formule voor de omtrek van een cirkel met daarin een ‘C’ en een ‘d’?


De ‘C’ staat in dit geval voor de omtrek van de cirkel, terwijl de ‘d’ staat voor de diameter. U kunt de omtrek oppervlakte en inhoud van Vierkant, Rechthoek. Een andere manier om het te bekijken is als volgt: de omtrek is de lengte van de lijn die je krijgt als je de cirkel op een punt open snijdt en de lijn recht neerlegt. In dit geval dien je dus voor je fiets een band te kopen met een omtrek van 21cm.


Dankzij deze formule kunnen we makkelijk de omtrek van een cirkel berekenen. Is de omtrek gekend maar wil je de straal berekenen? Deze bereken je snel dankzij de gekende omtrek en het getal Pi, dat steeds ongewijzigd blijft. Inhoud van een bol figuur We gaan uit van een bol met middelpunt M en straal R. Deze vlakken snij-den de bol volgens parallelcirkels. Maar omdat de aarde niet perfect rond is, is de omtrek van de aarde langs de polen 40.


Als je een rondje over de evenaar zou lopen heb je 40. Al in de derde eeuw voor Christus bepaalde de Griek Eratosthenes de omtrek van de aarde door het meten van de zonshoogte. De booglengte van de de cirkelsector = omtrek van de cirkel, waaruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts